Weiss pilně studuje

Vladimír Weiss (© google.com)

Když přijde cizinec do nové soutěže v zahraničí, nebývá to zpravidla tak jednoduchý proces, jak by se na první pohled mohlo zdát. Nejinak tomu bylo i u Slováka Vladimíra Weisse, jenž přišel na poslední chvíli letního přestupního okna do barcelonského Espanyolu.

Zvyknout si na španělskou ligu ale nebyl zas tak velký problém v porovnání s jinou překážkou. Španělštinou. Komunikační potíže, kdy Weiss prakticky nerozuměl pokynům kouče Mauricia Pochettina, znamenaly Vladimírův přesun na lavičku náhradníků. A jelikož fotbalista, jehož na hostování do Primera División poslal Manchester City, nechce předčasně hodit flintu do žita a nesedět v kabině jako kdysi Makarov v Calgary, jenž se nikdy nenaučil ani slovo, přihlásil se na kurzy španělského jazyka. Šest hodin týdně. „Jde mi to docela dobře. Trenér mi říkal, že porozumět jazyku je jednou z nejdůležitějších věcí. Učím se rychle, spoluhráčům i trenérovi rozumím čím dál tím víc“, podotkl na včerejší tiskové konferenci, i přes pokroky ve studiu vedené stále ještě v angličtině.

Až doposud Weiss komunikoval s některými svými spoluhráči anglicky. „Především s Rui Fontem a Héctorem Morenem, kteří tenhle jazyk ovládají nejlépe“, upřesnil. „Potřeboval jsem trochu víc pochopit fotbal. Minulou neděli proti Málaze jsem měl příležitost ukázat trenérovi, že moje adaptace na tuto soutěž pokročila“, prohlásil. Weissovi ale nehrálo do karet ani to, že Espanyol začal vyhrávat a základní sestava, do níž nepatřil, se tudíž nemění. „Věděl jsem, že nebude jednoduché přijít od Španělska a hrát všechny zápasy od začátku“. Prozatím se objevil jen ve čtyřech, pokaždé až v průběhu hry a bohužel viděl i čtyři žluté karty, jeho další velký problém. „Ve Španělsku se hráč chrání víc než v Premier League. V Anglii a Skotsku je fotbal mnohem víc fyzičtější, je tu víc střetů a ne tolik žlutých karet“.

Weissovo hostování v dresu pericos je naplánováno do konce sezóny 2011-12. Co bude dál, to nechtěl slovenský fotbalista, jak to tak bývá, příliš rozvádět: „Mám ještě rok smlouvu s Manchesterem City a není na to vhodná chvíle o tom mluvit, už kvůli úctě ke klubu. Je příliš brzy, abych teď řekl jestli tu chci zůstat, nebo ne. Ovšem kdyby mě tady chtěli, mohl by být Espanyol jednou z možností“, uzavřel Weiss.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace