Xavi: Real Madrid už má hotový tým, Barcelona koupila hráče, kteří nezapadají do systému

Xavi Hernández v rozhovoru s novinářkou (© marca.es)

Xavi Hernández se často a rád vyjadřuje k dění v Barceloně, klubu jeho srdce, který pečlivě sleduje i při exotickém angažmá v katarském klubu Al-Sadd.

A legenda Barcelony si často nebere servítky. V rozhovoru pro deník Marca zkritizoval Xavi přestupy současného vedení: "Byl jsem součástí úžasného období Barcelony a teď to je jiné. Hraje dobrý fotbal, ale mohla posílit lépe. Zaspala, protože před pěti šesti lety měla nejlepší hráče světa pro systém Barcelony. Dnes jich má pro svůj systém pět nebo šest - Iniestu, Albu, Messiho, Piquého, Luise Suáreze a Busquetse. Jenže Barça musí mít pro svůj systém všech jedenáct. Předtím jste nikdy neřekli o nějakém hráči, že by se do Barcelony hodil, protože už tam všichni takoví byli. Dnešní Barcelona koupila hráče, kteří nezapadají do jejího systému."

Sedmatřicetiletý záložník se také zmínil o odchovancích, jejichž nedostatek v týmu nedávno zkritizoval: "Jsou v týmu, ale druhá věc je, jestli jsou členy základní sestavy. Je potřeba více využít jejich potenciálu. V nejlepší éře tvořili Barcelonu odchovanci ze 60 procent. Thiago měl právo odejít, protože nedostával šanci, ale všichni musejí být trpěliví, jsou v nejnáročnějším klubu světa. Vyžadují se výhry i dobrá hra. Real Madrid otočí zápas na 3-2 po příšerném výkonu a je označen za nejlepšího, píše se o epickém obratu, duchu Juanita... My vyhrajeme gólem z 90. minuty a celý týden se řeší, proč jsme neměli vyšší procento držení míče. proč jsme je pustili do tří šancí, proč se neútočilo po stranách. V Madridu žádná proč nejsou, vyhraje se bez otázek."

Xavi pokračoval ve srovnávání s Realem Madrid: "Rozdíl je ten, že když se Realu Madrid nedaří, tak se všichni semknou. Hráči, trenéři, novináři... V Barceloně nepanuje jednota skoro nikdy. Být fotbalistou Barcelony je těžké samo o sobě, musíte zajistit, aby byl šťastný. Jako tomu bylo v Laportově době."

"Real Madrid má vítězného ducha, veze se na vlně výher. Když prohrává, nebojí se riskovat a vrhnout všechny síly do útoku. Oni už mají hotový tým, zatímco Barcelona začíná novou etapu. To však neznamená, že nemůže získat titul. Fotbal je krásný v tom, že nikdy nevíte, co se stane. Důležité je, že Barcelona zůstává věrná svému stylu, i současné mužstvo se snaží hrát systémem, který nám přinesl tolik titulů. Kdyby se to změnilo, byl by to historický průser. Od Cruyffova příchodu se Barcelona změnila, je respektovaná po celém světě, fanoušci fotbalu si ji zamilovali. Proč bychom tuto filozofii měnili?"

Na závěr se legenda Barcelony pustila do srovnání Messiho a Cristiana Ronalda: "Messi je špičkou, pokud jde o kolektivní i individuální schopnosti. Pro Cristiana je spolupráce těžší. Messi dělá vše dobře. Pokud by mu teď trenér řekl, že budou všichni bránit, Leo bude nejlepší i v tom. Kdybyste Cristianovi řekli, ať hraje na jeden dva doteky, nevím, jestli by byl nejlepší. Je jím v zakončení, v tom je úžasný, historický hráč. Ale Messi se nedá s nikým srovnávat. Je nejlepší v Barçe a byl by nejlepší i v Simeonově Atléticu. Fotbal má štěstí, že Messi je nejlepší. Je vzorem pro děti, nemá žádné skandály, každého respektuje. Je inteligentní, empatický a skromný."

Zajímáte se o dění v klubu FC Barcelona podrobněji? Navštivte náš spřátelený portál FCBarcelona.cz.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace