Z trenérského kurzu mezi ligové kmety

Brankář Osasuny Ricardo (© elpais.com)

Ricardo López Felipe se ve svých 41 letech bude moci vytahovat, že je jedním z nejstarších fotbalistů, kteří pořád ještě hrají na nejvyšší úrovni v evropské kopané. I přes tento zdánlivý handicap madridský rodák znovu navlékne brankářské rukavice a bude v tom pokračovat až do konce sezóny poté, co ho Osasuna znovu povolala do zbraně v zimním přestupním termínu. Vážné zranění gólmana Asiera Riesga, jenž si zlomil kůstky na pravé noze, jež ho udrží v nečinnosti minimálně tři měsíce, vyprovokovalo u vedení Osasuny nutnost rychle jednat a zajistit solventní náhradu do branky. Nebylo nic lehčího, než požádat někdejší oporu o pomoc.

„Nemohu být víc spokojený. Jeden se narodí jako fotbalista a doufám, že umřu jako fotbalista. Vedl jsem pokojný život se svojí paní, dětmi a byl jsem spokojený, ale zavolají vám z Osasuny a najednou se vám otvírá nová dimenze. Jediné na co v ten moment pomyslíte je, že jdete“, ujišťoval brankář během svého představení před novináři. Zazvoněním telefonu byl tak překvapen, že si dokonce chvíli myslel, že jde o nějaký žert. „Myslel jsem si, že si ze mne dělají srandu“. Nicméně, když dorazil do Tajonaru s papíry, zjistil, že „je to skutečně pravda“ a že se všechno uzavřelo rychle, „dřív než toho ti nahoře začnou litovat“.

Ricardo opustil klub z Pamplony po skončení sezóny 2010-11, když viděl, že v konkurenci tandemu Andrés Fernández-Asier Riesgo nemá šanci prorazit. Během poslední sezóny v Osasuně začal studovat trenérský kurz a pokořil první ze tří úrovní, z nichž se skládá. Aby dokončil tu druhou, začal vykonávat funkci asistenta v béčku mladších žáků Osasuny, kde by měl šest měsíců praktikovat a nasávat zkušenosti. Kromě studií ještě proháněl balón v týmu Multivera de Navarra, kde vyhandloval post brankáře za útočníka.

„Mám ho moc rád a být s ním bude velmi uspokojivé“, prohlásil Andrés Fernández, týmová jednička poté, co se dozvěděl o spekulacích, které šeptaly o návratu Ricarda. Ricardo je legendou i pro místní fanoušky. Po svém příchodu do klubu v roce 2005 z Manchesteru United se stal jedním z hlavních pilířů navarrského klubu a neotřesitelnou týmovou jedničkou až do příchodu trenéra Mendilibara. 

 

TOP 10 "staříků" působících v Primera División:




Ricardo Osasuna 41 let
Palop Sevilla 39 let
Movilla Zaragoza 37 let, 9 měsíců
Martí Mallorca 37 let, 8 měsíců
Valerón Deportivo 37 let, 7 měsíců
Ballesteros Levante 37 let, 4 měsíce
Puñal Osasuna 37 let, 3 měsíce
Pinto Barcelona 37 let, 2 měsíce
Manuel Pablo Deportivo 36 let, 11 měsíců
Juanfran Levante 36 let, 5 měsíců

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace