Záhadné fondy

Nový sponzor na dresu Sportingu (© elpais.com)

Před několika týdny začalo logo záhadného sponzora zdobit zápasové uniformy několika klubů španělské nejvyšší soutěže. Nejprve záda fotbalistů Sportingu Gijón, pak rukávy trikotů Atlética Madrid a nakonec trenýrky mužstva z Getafe. Pod názvem Doyen Group do Španělska zavítal nový investiční fond, jenž malými finančními injekcemi chce vylepšit finanční situaci klubů výměnou za zviditelnění svého jména na dresech a ve střednědobém horizontu i za odkoupení práv některých hráčů. „Je to britský fond, spravovaný portugalskými podnikateli a jakási odnož skupiny, která pracuje s Jorge Mendesem“, potvrdil Ángel Torres, prezident Getafe, jenž s Doyen Group taktéž uzavřel sponzorskou smlouvu. „Do ligy přišli s cílem investovat do nákupu hráčských práv mladých talentů. U nás se ptali na Abdela Barradu a další dva, nebo tři odchovance. Nicméně prozatím se náš vztah omezuje pouze na logo na trenýrkách za necelých 100.000 eur“, uvádí boss klubu z Madridu.

Tak jako u Getafe, i v případě Sportingu vykonával roli prostředníka v tajných jednáních bývalý hráč a agent Juanma López. Ten má mimo jiné coby hráčský zástupce pod svými křídly dva hráče z líhně colchoneros Rubéna Péreze (nyní v Getafe) a Alberta Pereu, stejně tak jako brankáře Roberta, jehož v létě do Zaragozy přivedl za 8,6 milionů eur investiční fond Quality Sports Investment spojovaný s Jorge Mendesem.

„Sporting uzavřel dohodu do konce sezóny s firmou Doyen Group, jejíž logo se objeví na zadní části dresu“. Tímto stručným prohlášením oznámil Sporting Gijón 2.října dohodu s investiční skupinou, několik hodin před očekávaným soubojem s Barçou. Od té chvíle o závazku, který klubu z Asturie vynese zhruba 150.000 eur za sponzorství a práva některých hráčů z akademie Mareo, nikdo ani necekl. „Máme problémy a upínáme se k jakékoliv možnosti. Nakonec prodáme svoji duši ďáblu“, přiznávají lidé, kteří pracují ve vedení Sportingu.

Stejně tajemné jako hrad v Karpatech bylo při potvrzování komplotu s investičním fondem i madridské Atlético. „Klub uzavřel sponzorskou dohodu s Doyen Group. Nový partner je mezinárodní investiční skupina, která by se ráda zabydlela na španělském trhu, působící v různých sektorech, mimo jiné volnočasové aktivity, zábava, přírodní zdroje, velké hotelové řetězce,“ hlásila informace na webových stránkách klubu minulou sobotu bez nějakých bližších podrobností.

Atlético Madrid již s investičními fondy nějaký ten pátek spolupracuje, aby „v době krize neztratilo soutěživost“, jak připouští ředitel klubu Miguel Ángel Gil Marín. S dluhem ve výši 200 milionů eur koupili colchoneros prostřednictvím finančních fondů hráče jako Elías, nebo Falcao. Klub z Manzanares je jedním z mála mužstev, který na hrudi nenosí název sponzora poté, co v létě skončila každoroční dotace deset milionů eur od firmy KIA. Od soboty se malé logo Doyen Group vyjímá na rukávu červenobílého (respektive modrého) dresu za cenu „něco přes sto tisíc eur“. „Všechno se uzavřelo ze dne na den, bez vědomí správní rady. Procházíme kritickou situací, ale rozhodně nejde o nějaký prodej dresu pod cenou“, poznamenal ředitel rojiblancos.

Investiční fond, jehož sídlo je v Londýně, ovšem bez zveřejněné obchodní struktury a webových stránek, má za cíl diverzifikovat své finanční prostředky prostřednictvím malých finančních injekcí a využít tak finanční potíže klubů v podobě sponzorství a ve druhé fázi i zisku práv mladých hráčů. Tato britská skupina vyjednává o vstupu i do dalších klubů Primera División, nebo s Deportivem La Coruña v Segundě. „Prozatím je to pro kluby jistá forma zajištění příjmů v choulostivém období, ale jejich snahou je investovat do hráčů. Chtějí získat hráčská práva mladíků, pokaždé mladších 24 let. Pracují převážně v Brazílii a Argentině, kde podepisují dokonce patnáctileté kluky“, vysvětluje Ángel Torres, jenž se zatím zdráhá prodat procenta některého ze svých odchovanců. „jestli bude krize pokračovat, bude se třeba uchýlit i k těmto prostředkům, i když se mi nelíbí, protože kazí podstatu fotbalu“, uzavírá.

Kritická finanční situace španělských klubů, s celkovým dluhem mezi dvěma nejvyššími soutěžemi vyčísleným na 4 miliardy eur, otevřela takovýmto investičním fondům vrata dokořán. Způsob investování legální v Portugalsku, Španělsku a Turecku je ovšem ve Spojeném království zapovězen. Vedení Premier League kdysi potrestalo pokutou West Ham, neboť hráčská práva Téveze a Mascherana, kteří přišli z Corinthians náležela Media Sports Investments, fondu, který si mohl vynutit prodej, jestliže nabídka dosáhla na určitou cenu, jak se stalo v případě Liverpolu a Manchesteru United. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace