Život je jako bonboniéra...

Thievy Bifouma (©google.com)

„Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš”. Slova, která ve filmovém trháku pronesl slavný Forrest Gump může jen kýváním hlavou potvrdit Thievy Bifouma. Dokonce i když osud rozmetá veškeré vaše fotbalové sny, nikdy se nemá nic vzdávat. Útočník Espanyolu Barcelona nastřílel Barçe (pravda, spíš jejímu béčku) ve finále Copa Catalunya hattrick, byť několik měsíců předtím to vypadalo s jeho fotbalovou profi dráhou hodně bledě.

Byla to pro něj hodně tvrdá rána, když mu loni v létě FC Strasburg řekl sbohem po čtyřletém působení v tomto městě na severovýchodě Francie. Thievy nicméně nehodil flintu do žita a objevil se v Draftu 2010, jakémsi castingu, který Espanyol každoročně pořádá s cílem podchytit mladé a nadějné fotbalisty. „Celý život jsem dřel a snažil se abych byl profesionálním fotbalistou. Tady mi dali příležitost, tak ji chci využít”, vysvětloval pro klubový web s taškou přes rameno, ve které měl schovanou vzácnou relikvii v podobě míče podepsaného spoluhráči, s nímž dosáhl třígolové střelecké euforie. Taková je v Espanyolu tradice. 

Thievy, jenž se narodil v Paříží ve čtvrti Saint-Denis 13.května 1992, prošel konkurzem a během jediné sezóny se proměnil v jednoho z nejperspektivnějších mladíků pericos. Začal v dorostu A, zahrál si v béčku Espanyolu a dokonce si stihl vyzkoušet i samotnou Primeru. Trenéry Espanyolu uchvátila především jeho rychlost a bojovný duch. 

Hráč tmavé pleti, jehož původ sahá do afrického Konga, vybrušoval svůj talent a stal se jedním z hlavních představitelů letní přípravy Espanyolu a to nejen díky pěti vstřeleným gólům. Mnozí v něm již začínají, snad až příliš brzy, vidět náhradu za Osvalda, který je již jednou nohou venku z klubu. Mladý Francouz nicméně odmítá jakákoliv srovnání s argentinským snajperem a nijak nepospíchá na definitivní skok do prvního mužstva, vědom si toho, že má před sebou ještě pořádný kus cesty. „Espanyol mi otevřel dveře a jsem šťatný. Ale jsem hráč rezervy a vím, kde je moje místo”, připoměl Thievy a zároveň dodal: „potřebuji ještě pořádně pracovat, především v zakončení před brankou”.

Neustále usměvavý a samý vtípek, přesto ho aktuální „sláva” nachytala nepřipraveného. „Když jsem přišel z Francie byl můj sen zahrát si jednou proti Barçe. Copak jsem si mohl jenom pomyslet, že jí dám tři góly?”, vyprávěl v úterý. Pochettino tomuhle devatenáctiletému forvardovi ale plně důvěřuje, neboť byl hráčem z cantery, kterého během letní přípravy využíval nejvíce v přípravných zápasech. Jestli jeho fotbalový růst půjde pořád tak strmě vzhůru, během pár let se může stát hvězdou Espanyolu v Primera División.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace