Zkazil El Clásico, trestu se ale rozhodčí Hernández Hernández vyhne

Hernández Hernández uděluje v El Clásicu žlutou kartu (© marca.es)

Jestliže někdo zaostával za úrovní pohledného nedělního El Clásica, pak to byl jeho rozhodčí Alejandro José Hernández Hernández, jenž se dopustil mnoha chyb. Přesto za ně nebude potrestán.

Odpuštěná červená karta Garethu Baleovi za prošlápnutí Umtitiho, přehlédnutí faulu Luise Suáreze na Varaneho (na který ho navíc podle záběrů televize hned dvakrát přes sluchátko upozornil čtvrtý rozhodčí slovy "to byl faul") před druhým gólem Barcelony, neodpískaný pokutový kop po nedovolném zákroku Jordi Alby na Marcela, sporné verdikty ohledně postavení mimo hru, podivný metr při udělování karet... Pětatřicetiletý arbitr kupil v prestižním zápase, který nabídl skvělý fotbal a po výsledku 2-2 dělbu bodů, chybu za chybou a stal se terčem ostré kritiky. Překvapivě by ale mohl znovu pískat hned v dalším kole, komise rozhodčích ho za tragický výkon nepošle do chladničky, jak se ve Španělsku říká pozastavení činnosti.

Vše potrvdil Iturralde González, bývalý arbitr, který pracuje pro deník AS a stále má ke komisi rozhodčích blízko: "Mám z toho velkou radost, je to to nejlepší, co se může rozhodčímu stát. Pokud se dopustí technických chyb, přijde trest, ale pokud jde o lidské chyby, nestane se nic, i když je velký tlak ze strany klubů."

Iturralde navíc prozradil, jak se k trestání rozhodčích přistupuje ve Španělsku a jak jinde v Evropě: "V sobotu nebo neděli odřídíte zápas, v ponděli si můžete s asistenty projít utkání na videu a v úterý si vás pozve Díaz Vega (ředitel komise rozhodčích), s nímž probíráte jen technické otázky, vysvětlíte mu svá rozhodnutí, zkrátka takový brífink, to vše dopoledne. Odpoledne si vás zavolá Victoriano (Sánchez Arminio - prezident komise rozhodčích), protože on je tím, kdo oznamuje pozastavení činnosti. Pokud vás přivítá zvoláním 'Itu, chlape, jak se máš?', pak jste v pohodě, ale pokud začne slovy 'Pane Iturralde', tušíte, že je zle. A jedno vám řeknu. Victoriana neoblafnete. Můžete mu říct 1 529 výmluv, ale on moc dobře ví, jak vše bylo. Tak to chodí ve Španělsku. V Evropě musíte vy sám udělat report ze zápasu. Po utkání vám dají video a vy na jeho základě popíšete, proč jste rozhodl tak nebo tak a jestli byste svá rozhodnutí změnil. Pokud například nařídite správně pokutový kop, zvýší se vám známka na 8,3, ale pokud chybujete, sníží vám ji na 7,9. A když se dostanete pod par, jak my rozhodčíme říkáme známce 8,0, víte, že si nezapískáte."

Zajímáte se o dění v klubu FC Barcelona podrobněji? Navštivte náš spřátelený portál FCBarcelona.cz.

Chceš mít novinky o Realu Madrid z první ruky? Navštiv ráj fanoušků na BilyBalet.cz.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace