Zrcadlo 1. kola Primera División

Diego Costa (© marca.es)

Zrcadlo, které odráží dění v jednotlivých kolech Primery vážnou i nevážnou formou, se vrací. Tentokrát snad s delší životností, než tomu bylo v předchozích případech.

Těšit se můžete na souhrn povedených i méně povedených chvilek, k tomu čerstvá várka těch nejlepších hlášek, kterých je dost i po odchodu José Mourinha.

A chybět nebudou ani videa, ať už oblíbené Co oko nevidělo, Zvuky kola nebo mnoho dalších.

Pokud máte nějaký nápad, jak rubriku ještě vylepšit a obohatit, můžete se o něj podělit v komentářích.

O kom se mluví

O Neymarovi. Není se čemu divit, je to nejdražší letní posila, která letos zamířila do La Ligy (což už bude zřejmě platit jen pár hodin, neboť Real Madrid se chystá ohlásit příchod Garetha Balea za téměř dvojnásobnou cenu), a podle všeho nejlepší hráč, jenž působil mimo Evropu.

Jak si Brazilec povede? Očekávání jsou velká, opatrné hlasy zpochybňující schopnost dvou kohoutů porozumět si na jediném smetišti (tím samozřejmě nemyslím Camp Nou, respektive myslím, ale ne tak, jak si možná myslíte, že to myslím... prostě nic proti největšímu stadionu ve Španělsku, tedy Katalánsku... pojďme radši pokračovat) všudypřítomné... Neymarovo začleňování do týmu a základní sestavy zbrzdily problémy s chudokrevností. Nejedná se však o vážné zdravotní potíže a už od příštího kola by mohla mladá hvězda zvládnout celý zápas.

Co se povedlo

Jednoznačně góly. Padaly na různé způsoby, ale vesměs krásné. Barcelona jich nadělila Levante sedm a jeden hezčí než druhý. Real Sociedad a Athletic přispěly dokonalými kombinacemi, Diego Perotti skvostnou ranou z dálky. Pokud potřebuje La Liga nějakou reklamu, pak tenhle způsob je ten nejlepší možný. Jen tak dále!

A co se nepovedlo

Návrat Elche mezi elitu. Ilicitanos zaplatili ve Vallecas nováčkovskou daň a odešli poraženi vysoko 0-3. Rayo by přitom mělo být jedním z přímých konkurentů Elche v boji o záchranu. A rozdíl na hřišti byl příliš velký na to, aby to nechalo fanoušky nováčka v klidu. Pravda, po prvním kole by bylo ukvapené dělat závěry, Elche však dostalo důrazné varování. Takhle se prezentovat v Primeře nelze.

Hvězda kola

Diego Costa. Jedni, fanoušci Atlética, ho milují, ostatní nenávidí. Tak už to u kontorverzních hráčů bývá. Brazilský provokatér se před sezónou dušoval, že chce zapracovat na své pověsti. To se mu zatím příliš nedaří, nicméně důležité je, že si zachoval loňskou formu. A ta je skvělá. Právě Diego Costa zařídil Atléticu vítězný vstup do ligy na hřišti Sevilly. Vedení Los Colchoneros v létě odmítalo nabídky, které za Diega Costu přišly, a jak se zdá, bude to jedna z mála jeho tref do černého.

Muži v černém

Rozhodčí v prvním kole předvedli solidní výkony, žádný vyložený propadák. Ale jak známe španělské muže v černém, chyby přijdou a nebude jich málo. Bohužel.

Výoky kola

"Náš zápas, Valencia - Atlético, se hraje až od 23. hodiny?" - Unai Emery reagoval na dotaz novináře, co říká na hrací časy prvního kola. Problém je, že Emery už nějaký ten pátek netrénuje Valencii, nýbrž Sevillu. Ale co, chybovat je lidské...

"My už máme návštěvu zubaře za sebou, teď je řada na dalším. Vždy, když sedím v této místnosti, tak je to jako poražený. Zvláště po tom kotli, co nám dnes Barcelona uštědřila." - Trenér Levante Joaquín Caparrós ví, že prohry s Barcelonou musí brát mužstva ligy ostatních s nadhledem.

"Na to si musíme počkat do doby, než se změní rozdělení peněz z televizních práv. Liga je stále záležitostí dvou. Barcelona a Real Madrid hrají vlastní soutěž, která je pro ostatní velmi nudná." - Reakce Diega Simeoneho na otázku, zda-li se Atlético může ucházet o titul. V tomto případě nejde o falešnou skromnost, ale o konstatování faktu, který je každým rokem otravnější.

"Je těžké mluvit francouzsky, když teď žiji ve Španělsku." - Carlo Ancelotti se omlouval novináři, který mu položil otázku ve francouzštině a ve stejném jazyce očekával odpověď, avšak kouč Realu Madrid kostrbatě kombinoval španělštinu s francouzštinou.

"Alespoň si zachytám na Trofeo Bernabéu." - Iker Casillas v rozhovoru s jedním z členů trenérského týmu poté, co se dozvěděl, že ligu začne na lavičce.

"Kromě Barcelony a Realu Madrid tu jsou také Atlético Madrid a Real Zaragoza, které mají velmi silné týmy." - Odpověď Carla Ancelottiho na dotaz, kdo může promluvit do boje o titul. Co na tom, že Zaragoza momentálně bojuje v Segundě...

"Někteří hráči mají více tablet a pilulek než deodorantů a parfémů." - Bernd Schuster by povolil doping, pokud by sloužil pro rychlejší regeneraci, nikoliv pro zlepšení výkonů.

"Ani chicha, ani limonáda." - Lodivod Osasuny José Luis Mendilibar charakterizoval hru proti Granadě. Jde o takový překladatelský oříšek. Chicha je alkoholický nápoj, význam často používaného přísloví tak má v podstatě říci, že výkon Osasuny byl takový nijaký.

"Počítáme s tím, že z prvních tří zápasů nezískáme ani bod." - Trenér Málagy Bernd Schuster ví, jak zvednout hráčům sebevědomí...

"Jsem spokojený, ale musím být spokojenější." - Unai Emery. Tak určitě. Hlavně je v tom potřeba mít jasno.

Videa kola

Zvuky kola - aneb jak zachytily zápasy uplynulého kola ruchové mikrofony

Co oko nevidělo - převážně nevážný pohled na tribuny plné excentrických fanoušků, ale také na řadu jiných zajímavých okamžiků

První oficiální zápas Tata Martina na lavičce Barcelony

Neymar začal proti Levante na lavičce, jako střídající hráč se ale prvního ligového startu za Barcelonu dočkal

Ancelotti, Zidane, Carvajal a Isco z Realu Madrid debutovali proti Betisu

Seferović si hned v prvním zápase za Real Sociedad získal fanoušky na svou stranu

Na Reyno de Navarra se píská. Všichni, pořád, při každé příležitosti. Včetně José Luise Mendilibara

Diego Costa je ve formě. Po všech směrech

Cedrick - debut posily Betisu, jejíž přestup měl hodnotu 1 eura

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace