Preview 17. kola Primera División

Primera División (© laliga.es)

La Liga naposledy v roce 2017 otevírá brány stadionů, sedmnácté kolo bude ve znamení slavného El Clásica.

Ještě před ním si to ale v úterý rozdá Levante s Leganésem.

Ve středu Getafe proti trápícím se Las Palmas a Real Sociedad v zajímavém souboji se Sevillou.

Na čtvrtek připadly zápasy Eibar - Girona a "záchranářský" Alavés - Málaga.

V pátek hostí Betis Athletic a Espanyol Atlético.

Dnem D je sobota, Real Madrid poměří síly s Barcelonou netradičně od 13 hodin. Valencia v derby přivítá Villarreal a jako poslední v kalendářním roce vyběhnou na trávník v dalším regionálním zápase fotbalisté Deportiva a Celty Vigo.

Nezapomeňte si natipovat výsledky v naší Tipovací soutěži a sestavit tým v manažerské hře Liga Fantástica, která má uzávěrku kola v úterý ve 20:30.

 
19.12.17 20:30 Levante -:- Leganés

Sedmnácté kolo Primera División začne úterním utkáním mezi Levante a Leganésem. Podle předpokladů zejména nepůjde o nejaktraktivnější duel, přesto jsou ve hře tři body, které se dají označit za velmi důležité.

Granotes získali z posledních čtyř kol jen dva body a potřebují zvítězit, neboť jejich náskok na poslední trojici tabulky se snižuje. Roger, Iván, Doukouré a Chema nejsou pro poslední utkání v letošním kalendářním roce trenérovi k dispozici.

Leganés o víkendu nehrál, neboť jeho souboj s Realem Madrid byl kvůli účasti soupeře na mistrovství světa klubů odložen. Případný triumf by i tak mohl Okurky dočasně katapultovat až na sedmé místo Primery. Kouč Garitano ale musí řešit vlnu absencí. Nominovat nemohl Szymanowského, Tita, Gabriela, Omara, Sivase, Mantovaniho a Brasanaće.

20.12.17 18:30 Getafe -:- Las Palmas

Fotbalisté Getafe a Las Palmas se dosud v nejvyšší soutěži utkali jen dvakrát, pokaždé se z jasného triumfu 4-0 radoval domácí celek. Nyní se potkávají znovu, a to v 17. kole letošního ročníku La Ligy na stadionu Coliseum Alfonso Pérez.

V lepší náladě jde do utkání bezpochyby Getafe, To se totiž i přes poslední prohru s Gironou drží v klidném středu tabulky, zatímco Las Palmas pokračují na posledním místě se ziskem jedenácti bodů. Poslední z nich přidaly o víkendu díky remíze s Espanyolem.

V sestavě Azulones se tentokrát neobjeví vykartovaný Arambarri a zraněný Bergara, což si vyžádá změny ve složení záložní řady. Dveře do ní se otevírají pro Fajra a Moru. Halilović, Vitolo a Lemos, to jsou ztráty, s nimiž se musí vypořádat provizorní kouč Las Palmas Paquito.

20.12.17 20:30 Real Sociedad -:- Sevilla

Real Sociedad si to rozdá o tři důležité body se Sevillou. Vítěz si přilepší před vánoční přestávkou a svátky stráví ve větším klidu, který narušily v jednom i druhém táboře poslední výsledky.

Erreala sice byla na San Mamés aktivnější, síť Athleticu však nerozvlnila, což znamená, že v posledních pěti kolech uhrála jen tři remízové body. Sevilla si chce napravit reputaci po slabém výkonu proti Levante, s nímž ztratila doma. I tak Andalusané zakončili kalendářní rok 2017 bez porážky na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána.

V dresu Realu Sociedad naposledy nastoupí Carlos Vela, fanoušci mu v 11. minutě poděkují prostřednictvím světel, které rozsvítí na jeho počest. Dobrou zprávou pro Eusebia je, že má klíčové hráče k dispozici. Sevilla přišla kvůli zranění o krajního beka Mercada, v trestu je stoper Lenglet. Již tradiční je absence N'Zonziho.

21.12.17 18:30 SD Eibar -:- Girona

Týmy Eibaru a Girony čeká příjemné zakončení letošního roku. V obou táborech ho totiž mohou označit za nadmíru úspěšný a k vzájemnému utkání přistoupit v dobré náladě.

Vždyť Girona se poprvé v historii probojovala do Primery a vede si v ní výborně. S 23 body okupuje sedmé místo, což znamená těsný kontakt s evropskými příčkami. Na ně se Katalánci alespoň dočasně posunou, pokud na Ipurue vyhrají. Pere Pons, Muniesa a Granell u toho nebudou, zdravotní problémy i nadále sužují i Alcalu.

Eibar předváděl v loňském ročníku skvělé výkony i hru. Start toho letošního měl k ideálu daleko, ale Baskové se výrazně zlepšili, což se odrazilo i v tabulce, kde se hodně vzdálili nebezpečnému pásmu a mohou snít o vyšších metách. Mendilibara trápí početná marodka, musí se obejít bez Yoela, Ramise, Rica, Pedra Leóna či Aleja.

21.12.17 20:30 Deportivo Alavés -:- Málaga

Druhý čtvrteční zápas sedmnáctého kola Primera División obstarají fotbalisté Alavésu a Málagy, mužstev, která toho mají v letošní sezóně hodně společného.

V jejím začátku se hodně trápily a fanoušci přestávali doufat v důstojný rok mezi nejlepší dvacítkou španělských mužstev. Ale poslední týdny jim vlily o něco více optimismu do žil. Alavés i Málaga sice stále zůstávají v sestupovém pásmu, avšak jejich ztráta na záchranu se nížila. Vítěz dnešního klání opět manko o něco stáhne.

Sobrino, Vigaray, Héctor, Ely a Laguardia jsou absence domácího Alavésu, který chce zapomenout na víkendovou prohru na Wandě, Rosales a Adrián jsou důležité ztráty Málagy, která rovněž poslední zápas nezvládl, a to když padla v derby s Betisem.

22.12.17 18:30 Real Betis -:- Athletic Club

Fotbalisté Betisu a Athleticu se dostali do nepříjemné situace, z níž vede cesta jen přes zlepšenou hru i výsledky. O to větší cenu budou mít doby, které jsou ve vzájemném utkání ve hře.

Ambiciózní projekt Betisu má v úvodu sezóny trhliny, a to zejména v obranné činnosti. Ta ale prokázala o víkendu zlepšení, vymazala Málagu a Verdiblancos po dlouhých týdnech zvítězili. Betis stále postrádá Javi Garcíu, spoléhat bude na veterána Joaquína, jenž se nedávno stal i akcionářem klubu.

Athletic sice neprohrál žádný z posledních pěti zápasů, ale hned čtyřikrát se o body se soupeřem podělil. Baskický celek tak tápe na čtrnácté pozici, daleko od míst, na které si před sezónou dělal zálusk. Hodně pozornosti poutá Raúl García, pro něhož bude dnešní zápas už 400. start v nejvyšší soutěži.

22.12.17 20:30 Espanyol -:- Atlético Madrid

V kádru Espanyol panuje zcela odlišná nálada, než tomu je u Atlética Madrid. Promítnou se rozdílné pocity z posledních týdnů i na hřišti? Na to se začne psát odpověď na RCDE Stadium v pátek od 21:30.

Espanyol získal z minulých tří utkání jediný bod za remízu na půdě Las Palmas z minulého kola. Sestupové pásmo se proto Kataláncům nebezpečně přibližuje. Naopak Atlético našlo formu, alespoň pokud jde o výsledky, neboť hra není vždy přesvědčivá. Madriďané se díky sérii čtyř výher posunuli na druhé místo tabulky.

V jakých sestavách dnešní soupeři nastoupí? Domácí se musejí obejít bez Víctora Sáncheze, v útoku by mohl od první minuty nastoupit veterán Sergio García. Giménez je absencí Atlética, které také nabídne bohaté zkušenosti na hrotu, neboť se očekává účast Fernanda Torrese.

23.12.17 12:00 Real Madrid -:- FC Barcelona

Los La Ligy připravil fanouškům krásný dárek k Vánocům, a to slavné El Clásico mezi Realem Madrid a Barcelonou. Na devadesát minut tak shon okolo nejpopulárnějších svátků roku musí ustoupit do pozadí, protože tento zápas se vyplatí sledovat.

Utkání slibuje atraktivní a útočnou podívanou. Pro Real Madrid jde možná o poslední šanci, jak se reálně vrátit do boje o ligový titul, Barcelona k němu naopak může udělat další velký krok. Katalánci jsou v letošním ligovém ročníku jako jediný klub neporaženi, Real Madrid je prozměnu posílen triumfem na mistrovství světa klubů.

Hodně se v minulých dnech mluvilo o tom, jestli Barcelona vzdá soupeři hold uličkou slávy, takzvaným El Pasillem. To nakonec zápas neozvláštní, ani tak by se ale fanoušci na Bernabéu, kde se samozřejmě očekává nejvyšší návštěva v roce, neměli nudit.

Nudit se nebudou ani v Asii, kvůli níž byl zvolel netradiční čas výkopu, a to již ve 13 hodin. La Liga zkrátka potřebuje zaujmout silný trh tohoto světadílu a neváhá při tom přistupovat k novinkám.

Real Madrid má k dispozici všechny své klíčové muže, proto Zinédine Zidane nasadí elitní jedenáctku, v níž nebude prostor k překvapením. Barcelona se musí obejít bez Umtitiho, takže o uvolněný post v obraně se poperou Mascherano a znovuobjevený Vermaelen. El Clásico nestihne ani Dembélé, Valverde navíc z vlastního rozhodnutí nenominoval Deulofeua.

Jako vždy nepůjde jen o souboj týmů, ale také individualit. I v tomto ohledu jsou na tom lépe Katalánci, jejichž brankář Ter Stegen je společně s Oblakem z Atlética nejlepším gólmanem La Ligy. Lionel Messi jako král střelců zatím nechává trápícího se Cristiana Ronalda daleko za sebou. El Clásico ale nemá favorita a dosavadní výsledky a výkony v něm nehrají roli. Kdo se bude v posledním utkání roku radovat?

23.12.17 15:15 Valencia -:- Villarreal

Valencii a Villarreal čeká poslední utkání roku a půjde o hodně intenzivních devadesát minut, neboť oba celky se potulují horními patry tabulky a navíc jde o regionální derby.

V lepším postavení do něj jdou Netopýři, kteří se v případě výhry mohou vrátit na druhé místo před Atlético, které překvapivě prohrálo na půdě Espanyolu. Villarreal má na kontě o deset bodů méně a v tabulce je šestý, Žlutá ponorka musí odrážet ataky soupeřů, kteří dotírají na pohárové příčky.

Oběma týmům se vracej klíčoví střelce po karetním trestu, Zaza na jedné a Bakambu na druhé straně. Murillo a Soler z Valencie o zápas přijdou, Andrés, Sansone, Semedo či Bonera jsou ztráty, s nimiž se musí vypořádat hostující lodivod Javi Calleja.

23.12.17 17:30 Deportivo La Coruña -:- Celta de Vigo

Fotbalový rok 2017 zakončí zajímavý zápas mezi Deportivem a Celtou Vigo. Fanoušci na stadionu Riazor se těší na tradičně vypjaté a vyhecované regionální derby.

Alavés se bodově dotáhl na Deportivo, což znamená, že Cristóbalova parta potřebuje uspět, aby nestrávila Vánoce v sestupových vodách. Ani Celestes nejsou po dvou prohrách v řadě v pohodlné situaci, třinácté místo je za předsezónním očekáváním. Hodně pozornosti poutá souboj brankářů. Rubén Martínez na jedné a Rubén Blanco na druhé straně, oba s třináctkou na dresu. Druhý jmenovaný přiznal, že pro fotbalisty narozené v Galicii je podobné utkání jedním ze splněných snů.

Na straně Deportiva se očekává klasická sestava, v níž bude chybět jen zraněný Fede Cartabia. Hostům se vrací nejlepší střelec Iago Aspas, debutantem, pokud jde o galicijské derby, bude Slovák Lobotka, jenž se stal pravidelným členem základní sestavy Celty Vigo.

 

Tabulka po 16. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 16 13 3 0 42:7 (+35) 42 V V R R V
2. Atlético Madrid +1 16 10 6 0 25:7 (+18) 36 V V V V R
3. Valencia –1 16 10 4 2 36:16 (+20) 34 P V P R V
4. Real Madrid 15 9 4 2 30:11 (+19) 31 V R V R V
5. Sevilla 16 9 2 5 19:19 (0) 29 R P V V V
6. Villarreal 16 7 3 6 23:20 (+3) 24 V P P P R
7. Girona +2 16 6 5 5 20:22 (-2) 23 V V P R R
8. Real Betis +4 16 6 3 7 25:29 (-4) 21 V P P R P
9. Eibar +4 16 6 3 7 18:28 (-10) 21 V R V V V
10. Getafe –3 16 5 5 6 20:16 (+4) 20 P R V P V
11. Real Sociedad –1 16 5 5 6 28:28 (0) 20 R P P R R
12. Leganés –4 15 6 2 7 12:14 (-2) 20 P V P P P
13. Celta de Vigo –2 16 5 3 8 27:24 (+3) 18 P P R V P
14. Athletic Club 16 4 6 6 16:19 (-3) 18 R V R R R
15. Levante 16 3 8 5 15:22 (-7) 17 R P R P V
16. Espanyol 16 4 5 7 13:21 (-8) 17 R P P V P
17. Deportivo La Coruña 16 4 3 9 18:31 (-13) 15 P V P R P
18. Deportivo Alavés 16 4 0 12 12:25 (-13) 12 P V V P P
19. Málaga 16 3 2 11 13:30 (-17) 11 P V R P V
20. Las Palmas 16 3 2 11 13:36 (-23) 11 R P V R P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace