Preview 36. kola Primera División

Primera División (© laliga.es)

Primera División se nachází v závěrečném spurtu, součástí 36. kola bude i slavné El Clásico, byť už v něm půjde jen o čest.

Kolo ale začne už v pátek bitvou o poháry mezi Sevillou a Realem Sociedad.

Další důležitý zápas sehrají Girona a Eibar, Athletic hostí Betis, Celta v galicijském derby sestupující Depor a Villarreal v dalším regionálním duelu Valencii.

Neděle nabídne utkání Málagy s Alavésem, Atlética s Espanyolem, Las Palmas s Getafe a již zmíněné El Clásico mezi Barcelonou a Realem Madrid, které bude hostit Camp Nou. Barcelona již má jistý ligový titul.

Pondělní dohrávka připadla na zachráněnou dvojici Leganés a Levante.

Nezapomeňte si natipovat výsledky v naší Tipovací soutěži a sestavit tým v manažerské hře Liga Fantástica, která má uzávěrku kola v pátek ve 20:00.

 
04.05.18 21:00 Sevilla -:- Real Sociedad

Uběhlo třináct let od chvíle, kdy Joaquín Caparrós vedl Sevillu jako trenér na Pizjuánu naposledy, v klubu i ochozech ale panuje přesvědčení, že návrat impulzivního kouče je právě tou nejlepší cestou, jak si v posledních čtyřech zápasech zajistit postup do Evropy.

Sevilla klesla až na devátou pozici, což stálo pozici Vincenza Montellu. Právě jeho nástupce Caparrós má jediný úkol - zajistit, aby Andalusané nebyli v příští sezóně bez pohárů. S nástupem nového kouče přišla i nová šance pro Mesu či Sandra, které Ital opomíjel. Caparrós nemusí řešit žádné podstatné absence.

Soupeřem Seville bude Real Sociedad, který rovněž stále sní o Evropě, byť je jí ještě více vzdálen než Sevilla. Baskové mají poslední možnost udržet vlak s názvem Evropská liga v dohledu. Na marodce stále pokračují Xabi Prieto, jenž doufá, že se stihne rozloučit s kariérou v příštím zápase na Anoetě, Carlos Martínez, Agirretxe a Elustondo, karty vyřadily Parda.

05.05.18 13:00 Girona -:- SD Eibar

Nikdo to od nich před sezónou neočekával, Girona a Eibar přesto mají šanci zakončit sezónu na pohárových příčkách. O to důležitější bude výsledek jejich vzájemného duelu.

Ten se odehraje na stadionu Montilivi, který bude zaplněný a připravený znovu hnát debutanta v nejvyšší kategorii za dalším vítězstvím. Girona v posledních týdnech není v optimální formě, pokud by ale zdolala Eibar, který má v tabulce o dva čtyři méně, popravila by tak jednoho z přímých konkurentů. V případě triumfu Eibaru by se situace okolo sedmého místa ještě více zdramatizovala.

Girona nemůže nasadit Maffea, jeden z klíčových pilířů Katalánců si odpykává trest. Arbilla, Fran Rico a Sergi Enrich jsou jména, která nenajdeme v nominaci hostujícího Eibaru.

05.05.18 16:15 Athletic Club -:- Real Betis

Athletic prohrál tři ze čtyř posledních zápasů a definitivně přišel o možnost ucházet se o místenku do Evropské ligy. Sezóna 2017/2018 bude v análech baskického celku zapsána jako nepovedená a bude to zřejmě Cuco Ziganda, kdo na to doplatí, neboť se neočekává, že by se ve funkci trenéra udržel.

Ve 36. kole zavítá do Katedrály Betis, který měl sice neslaný nemastný úvod ligového ročníku, v jeho druhé polovině si ale vedl náramně a s předstihem si zajistil postup do Evropy. Andalusané dokonce mají i šanci na Ligu mistrů, ta už je ovšem jen matematická a teoretická.

Před výkopem bude vyznamenán Carles Puyol, kterému Athletic předá cenu určenou fotbalistům, kteří strávili celou kariéru v jednom klubu. Pokud jde o sestavy, tak domácí nemohou nasadit Raúla Garcíu, Balenziagu a De Marcose, základní jedenáctka Betisu bude vycházet z té, která nastoupila naposledy proti Málaze.

05.05.18 18:30 Celta de Vigo -:- Deportivo La Coruña

Stadion Balaídos bude v sobotu hostit minimálně na rok poslední galicijské derby mezi Celtou Vigo a Deportivem, neboť Depor nedokázal zabránit pohromě v podobě sestupu a bude muset tvrdě bojovat, aby se vrátil do Primery.

Mužstvo Clarence Seedorfa se však chce rozloučit s ligou důstojně a úspěšný výsledek v prestižním duelu by k tomu hodně pomohl. Motivací Celty je stále existující možnost postoupit do pohárové Evropy, byť postavení v tabulce ani momentální forma dávají Celestes nižší šance než přímým rivalům.

Dnes se navíc opět musí obejít bez svého nejlepšího střelce Iaga Aspase, jenž má stále zdravotní problémy. Mimo hru je také Radoja, ze strany Deportiva pak Sidnei a Bóveda.

05.05.18 20:45 Villarreal -:- Valencia

Villarreal i Valencia mají nakročeno k tomu, aby mohly sezónu zařadit do kolonky úspěšných. Valencijské derby bude střetnutím šestého celku tabulky se čtvrtým.

Na pikantnosti přidává regionální bitvě i přítomnost Marcelina na lavičce Netopýrů. Minulost úspěšného trenére je spojená i s Villarrealem, proto se očekává, že ho fanoušci na Estadio de la Cerámica přivítají pozitivně, byť povede mužstvo soupeře.

Villarreal si může v případě vítězství zajistit postup do Evropské ligy, Valencia stojí před možností definitivně získat miliony pramenící z účasti v Lize mistrů. Bruno na jedné a Coquelin na druhé straně jsou nejdůležitější ztráty obou týmů.

06.05.18 12:00 Málaga -:- Deportivo Alavés

Jako první půjdou v neděli na fotbal fanoušci Málagy. Andaluský celek si to na stadionu La Rosaleda rozdá s Alavésem.

Oba kluby šly do sezóny se shodným cílem - co nejrychleji dosáhnout jistoty záchrany. Jenže zatímco Alavés se po tristním úvodu probral a úkol úspěšně splnil, Málaga pokračovala v chabých výkonech po celou sezónu a s La Ligou se minimálně na rok loučí. Učinit tak důstojně, to je cíl modrobílých do posledních tří kol. 

Málaga i Alavés musí řešit početné absence. Domácím chybějí Miguel Torres, Ricca, Recio, Kuzmanović, Chory Castro či Samu. Alavés nechal ve Vitórii Sobrina, Pedrazu, Medrána, Hernána, Duarteho, Vigaraye a Siveru.

06.05.18 16:15 Atlético Madrid -:- Espanyol

Atlético Madrid sice směřuje soustředění na konci sezóny zejména na finále Evropské ligy proti Marseille, i v lize ale mají Los Colchoneros motivaci. Uplatnit ji mohou v zápase proti Espanyolu.

Svěřenci Diega Simeoneho drží druhou pozici a mohou zakončit ligu jako nejlepší madridský tým. Při absenci Diega Costy dostane šanci v útoku Fernanda Torres, jehož čas v pruhovaném dresu se chýlí ke konci. Juanfran a Correa seznam absencí doplňují.

Na Metropolitanu se představí nový Espanyol Davida Gallega. Nový kouč hru Pericos pozvedl a zlepšily se i výsledky. Kataláncům už ale jde jen o co nejlepší konečné umístění. V hlavním městě nastoupí bez zraněné trojice Duarte, Jairo a Pablo Piatti.

06.05.18 18:30 Las Palmas -:- Getafe

Getafe odcestovalo k utkání na půdě Las Palmas výrazně oslabeno, přesto si proti jistému sestupujícímu věří na tři body, které by Madriďanům dovolily pokračovat jako adept na postup do Evropské ligy.

Jedinou motivací Las Palmas je naopak rozloučit se v závěru sezóny s fanoušky co nejpoctivějšími výkony, aby je navnadily k návštěvě stadionu i ve druhé lize. Na seznamu zraněných Paca Jémeze jsou Emenike, Bigas a Momo, za karetní hříchy pyká Dani Castellano.

Getafe postrádá celkem 10 hráčů. K vykartovaným Morovi, Fajrovi, Damiánovi, Brunovi a Molinerovi je totiž potřeba připočítat i marody Arambarriho, Cabreru, Oliveru a Flaminiho. K doplnění nominace musela být povolána šestice fotbalistů z rezervy.

06.05.18 20:45 FC Barcelona -:- Real Madrid

Fanoušci po celém světě usednou v neděli večer před televizní obrazovky, aby sledovali další atraktivní souboj mezi Barcelonou a Realem Madrid, slavné El Clásico.

Pravda, tentokrát nebude ve hře titul, který již mají Katalánci zajištěný, ale o motivaci není v podobných zápasech nikdy nouze. Hodně se mluvilo o uličce slávy, El Pasillu, kterou na pokyn Zinédina Zidana hráči Realu Madrid soupeři neudělají.

Dalším často zmiňovaným tématem je Andrés Iniesta. Hvězda Barcelony a Španělska nastoupí v zápase zápasů naposledy v kariéře, neboť po sezóně poprvé v kariéře změní dres.

Barcelona stojí před možností udělat další krok směrem k bezchybné lize. V 34 zápasech nepoznala přemožitele a už potřebuje na šňůru pověsit jen poslední čtyři korálky, aby se mohla pochlubit ligovým ročníkem bez jediné prohry. Není potřeba zdůrazňovat, že Real Madrid by byl rád tím, kdo jí v tom zabrání...

Střetnutí bude soubojem týmů, kterým se daří na odlišných frontách. Zatímco Barcelona dominuje ve Španělsku, kde od sezóny 2013/2014 získala devět pohárů a v mezinárodních soutěžích jen tři, u Realu Madrid je bilance přesně opačné. Blancos tápou v rámci Španělska, zato si podmaňují mezinárodní scénu.

Bílý balet čeká finále Ligy mistrů, přesto Zinédine Zidane nebude šetřit své největší hvězdy a měl by poslat na trávník nejsilnější možnou sestavu. Carvajal a Isco jsou mimo hru, ale Varane v nominaci nechybí. Modrić má menší šrámy a mohl by začít na lavičce. Ernesto Valverde chystá stejný přístup k zápasu. Messi, Suárez, Busquets, Piqué... Ti všichni by měli nastoupit v základní jedenáctce.

07.05.18 21:00 Leganés -:- Levante

Třicáté šesté kolo letošního ročníku Primera División uzavřou pondělní dohrávkou fotbalisté Leganésu a Levante. Oba celky již sezónu jen dohrávají.

Společný cíl splnily s předstihem, Leganés bez problémů, Levante za dramatičtějších okolností, oba kluby si zajistily záchranu a mohou si závěrečná ligová kola užít a fotbalem se hlavně bavit. 

V sestavě Leganésu se neobjeví potrestaný Gabriel a zraněný zůstává Szymanowski, Levante přicestuje na Butarque bez Doukourého. Oba kouči by v základních sestavách mohli dát příležitost některým v sezóně méně vytíženým fotbalistům.

 

Tabulka po 35. kole:

#TýmZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 34 26 8 0 87:21 (+66) 86 V R V V R
2. Atlético Madrid 35 22 9 4 55:18 (+37) 75 V R P V R
3. Real Madrid 34 21 8 5 82:37 (+45) 71 V R V R V
4. Valencia 35 20 7 8 62:36 (+26) 67 R R P P V
5. Real Betis 35 18 5 12 56:54 (+2) 59 V R V V V
6. Villarreal 34 16 6 12 49:41 (+8) 54 V V R P P
7. Getafe 35 13 10 12 40:32 (+8) 49 R V V V P
8. Girona 35 13 9 13 47:53 (-6) 48 R P V P P
9. Sevilla 34 14 6 14 42:54 (-12) 48 P R R P R
10. Real Sociedad 35 13 7 15 63:55 (+8) 46 V P V V V
11. Celta de Vigo 35 12 9 14 54:51 (+3) 45 P R R P V
12. Eibar 35 12 8 15 37:47 (-10) 44 R P V P P
13. Deportivo Alavés 35 13 2 20 34:48 (-14) 41 P V P V V
14. Athletic Club 35 9 13 13 38:45 (-7) 40 P P R P V
15. Espanyol 35 9 13 13 29:41 (-12) 40 R V P P P
16. Leganés 35 11 7 17 29:43 (-14) 40 P R P V P
17. Levante 35 9 13 13 34:50 (-16) 40 V V V P V
18. Deportivo La Coruña 35 6 10 19 34:69 (-35) 28 P R R V V
19. Las Palmas 35 5 7 23 23:70 (-47) 22 R P P P P
20. Málaga 35 5 5 25 23:53 (-30) 20 P V P P P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace