Shrnutí 36. kola Primera División

El Clásico nabídlo hodně vášní (© marca.es)

Barcelona v El Clásicu remizovala s Realem Madrid a zůstává v lize neporažena.

Sevilla získala důležité body proti Realu Sociedad, Eibar dobyl stadion Girony, Athletic si poradil s Betisem a v galicijském derby mezi Celtou a Deportivem se vítěz nenašel.

Málaga doma padla s Alavésem, Atlético poprvé prohrálo na Wandě, a sice s Espanyolem, Las Palmas nestačily na Getafe.

Levante získalo tři body na hřišti Leganésu.

 
04.05.18 21:00 Sevilla 1:0 Real Sociedad
Branky: 47. É. Banega (z pen.)

Krátký návrat Joaquína Caparróse na lavičku Sevilly nemohl začít lépe, Andalusané díky brance Évery Banegy z pokutového kopu porazili Real Sociedad, přímého soupeře v boji o Evropu a v tabulce minimálně do zítřka poskočili na sedmé místo.

Nejlepší šanci úvodního poločasu měl jinak nepříliš výrazný Sarabia, na výborně chytajícímu Moyu si nepřišel. Za Real Sociedad odpověděl hlavičkou po rohu Januzaj, na gól se však muselo čekat až na období po pauze.

Krátce po rozehrání druhé půle přistrčil Llorente nejlepšího muže utkání, neúnavně bojujícího Sandra, za což arbitr nařídil pokutový kop. Brankář hostů se sice vrhl na správnou stranu, ani tak ale na střelu Banegy nedosáhl. Sandro mohl zvýšit na 2-0, jeho technickou střelu ale opět zmařil skvělý Moyův zákrok. V závěru se hosté dostali do tlaku, jenže na vyrovnání nedosáhli a na Pizjuánu nechali velkou část nadějí na konečnou sedmou příčku, naopak Sevillu může být s prvním výsledkem pod Caparrósem spokojená.

05.05.18 13:00 Girona 1:4 SD Eibar
Branky: 55. F. Benítez Caraballo  – 9. E. García Martínez , 38. E. García Martínez , 80. J. Jordán Moreno , 89. T. Inui

Girona přišla o velkou část naděje na senzační postup do Evropské ligy, když na stadionu Montilivi podlehla Eibaru vysoko 1-4.

Katalánci přitom nebyli v utkání horším týmem, jak může jednoznačné skóre napovídat, hosté ale zkrátka měli lepší koncovku. Hned po deseti minutách jim navíc pomohl chybující Mojica a Kike García trestal. Stejný fotbalista vstřelil na konci půle druhou branku prvního sobotního utkání.

Když ve druhé půli snížil Aday, Girona znovu ožila. Jenže na Riesga si už nepřišla, naopak v závěru dvakrát inkasovala po povedených střelách Jordána a Inuie. Eibar se díky vítězství dostal v tabulce před dnešního soupeře.

05.05.18 16:15 Athletic Club 2:0 Real Betis
Branky: 76. I. Muniain Goñi , 90. A. Aduriz Zubeldia

Athletic ukázal v utkání proti Betisu hrdost, a přestože už sezónu jen dohrává, dokázal ve formě hrajícího soupeře porazit díky brankám z druhého poločasu 2-0.

Betis naopak nepřipomínal tým, který ve druhé polovině ligového ročníku bavil svým útočným fotbalem a sbíral body po třech. Andalusany kaňka na skvělé sezóně mrzet nemusí, kvalifikaci do Evropské ligy mají zajištěnou.

Athletic v první půli dvakrát orazítkoval břevno - Williamsem a Ricem, první gól tak padl až v poslední čtvrthodině, netradičně hlavou se prosadil Iker Muniain, jenž poprvé po vážném zranění kolena nastoupil od úvodní minuty. Betis o sobě dal vědět jen v závěrečné pětiminutovce, kdy Kepa skvělým zákrokem zlikvidoval šanci Fabiána. Na druhé straně mířil přesně Aduriz a pečetil na konečných 2-0.

05.05.18 18:30 Celta de Vigo 1:1 Deportivo La Coruña
Branky: 13. M. Gómez González  – 90. L. Pérez Martínez

Galicijské derby mezi Celtou Vigo a Deportivem sice nenabídlo příliš pohledných akcí, zato maximální nasazení, což je pozitivní zpráva zejména pro Clarence Seedorfa. Jeho mužstvo chce zakončit sezónu důstojně, byť už nemůže dosáhnout na záchranu.

Celta Vigo prozměnu s největší pravděpodobností nedosáhne na sedmou příčkou, s níž je spojen postup do Evropské ligy. Celestes dnes potřebovali vyhrát, a přestože k tomu dlouho směřovali, v nastaveném čase jim pokazilo radost vyrovnání hostů.

Již v úvodu se favorit dostal do vedení Maxim, jemuž šanci připravil dobře hrající Sisto. Jako mnohokrát v sezóně ani tentokrát neměl při Uruguaycově trefě Rubén čisté svědomí. Další souboj s Maxim ale Rubén ovládl. Druhý poločas nabídl jen fauly a žádný fotbal. Až v nastavení se odrazil míč k Lucasi Pérezovi a útočník Deportiva zajistil svému týmu bod.

05.05.18 20:45 Villarreal 1:0 Valencia
Branky: 86. M. Pérez Martínez

Fotbalisté Valencie si rozbalili dárek ještě předtím, než začala párty. Díky prohře Betisu na hřišti Athleticu věděli Netopýři už před výkopem derby na Estadio de la Cerámica, že získali matematickou jistotu postupu do Ligy mistrů. Možná i proto padli s Villarrealem 0-1.

V prvním poločase to ale byli právě hosté, kdo měl ke gólu blíže. Výtečný Sergio Asenjo však zlikvidoval šance Rodriga i Santi Miny. Místní duel nenabídl příliš zajímavých okamžiků, přitom Villarreal potřeboval zvítězit, aby udělal možná rozhodující kroke do Evropy.

Když už se zdálo, že se bude čekat na gól marně, poslal balón do sítě hlavičkující Mario Gaspar. A tak utkání skončilo výsledkem, který je vlastně vítězstvím pro všechny. Fiesta může začít.

06.05.18 12:00 Málaga 0:3 Deportivo Alavés
Branky: 3. M. García Sánchez , 68. E. Demirović , 70. I. Gómez Pérez

La Rosaleda si bude muset počkat minimálně rok, aby zase viděla umění fotbalistů prvoligové úrovně, jaké předvedl Ibai Gómez. I díky skvostné trefě svého záložníka vyhrál Alavés na hřišti Málagy snadno 3-0.

Letošní ligový ročník je pro Málagu utrpením, dobrou zprávou ale je, že už zbývají jen dvě epizody této noční můry. Poté budou muset Andalusané udělat vše pro to, aby se jejich období v Segundě zkrátilo na co nejkratší období. Už ve třetí minutě otevřel skóre Manu García a zároveň určil poločasový stav.

Málaga sice držela míč na kopačkách častěji, góly však stříleli jen hosté. Demirović si v samostatném úniku vychutnal Prieta a v 70. minutě přišla Ibaiova chvíle. Šikovným naznačením se zbavil obránce a následně překrásně zakroutil balón na zadní tyč, kulatý nesmysl namohl do horního rohu branky zapadnout přesněji. Alavés zvítězil v Málaze 3-0.

06.05.18 16:15 Atlético Madrid 0:2 Espanyol
Branky: 53. S. Savić (vlastní), 77. L. Carrilho Baptistão

Espanyol se stal prvním klubem v La Lize, který dokázal vítězstvím dobýt nový stadion Atlética Madrid Wanda Metropolitano. Nečekaný triumf Katalánců zrežírovala dvojice Melendo a Léo.

Fanoušci Atlética trpěli nejen při pohledu na velmi slabé představení celého týmu, ale také když Vitolo musel kvůli zranění už v 26. minutě střídat. Zdravotní problémy měl během zápasu také Jan Oblak, byť odchytal celých 90 minut. Pozornost Simeoneho výběru je upřena na finále Evropské ligy a dnešní výkon je toho důkazem.

Diego Simeone nasadil sestavu s pěti beky, možná jako zkoušku právě na finále Evropské ligy, možná pro to, aby ulehčil práci navrátilci z marodky Filipemu. Espanyol sezónu stejně jako jeho soupeř už jen dohrává, na Wandě ale působil hladovějším dojmem. Proti Gerardu Morenovi ještě Oblak zakročil a vytáhl balón na tyč, po změně stran už ho ale překonal Melendo za pomoci teče Saviće. Léo v poslední čtvrthodině překvapivý výsledek pečetil druhou brankou. Espanyol dosáhl jednoho z nejlepších výsledků v sezóně.

06.05.18 18:30 Las Palmas 0:1 Getafe
Branky: 88. Á. Rodríguez Díaz

Getafe i přes početné absence dokázalo na hřišti Las Palmas zvítězit a stále pokračuje jako mužstvo, které drží poslední postupové místo do Evropy.

Před velmi nízkou návštěvou se nehrál příliš pohledný zápas. Na Las Palmas bylo znát, že již nejsou plně koncentrovány na konec sezóny, Getafe sice hrálo o hodně, jeho hra však postrádala potřebnou intenzitu a nasazení. První šanci měl Gálvez, jenž hlavičkoval do břevna. 

Stejná situace byla k vidění po změně stran, domácí stoper opět po rohu poslal hlavou balón do břevna. Getafe se zlepšilo s příchodem Jorge Moliny, jenž měl hned dvě šance. V první mířil vedle a ve druhé dopadl stejně jako Gálvez. Až v samotném závěru opět zachránil Madriďany jejich anděl Ángel, tři body získalo Getafe.

06.05.18 20:45 FC Barcelona 2:2 Real Madrid
Branky: 10. L. Suárez Díaz , 52. L. Messi  – 14. Cristiano Ronaldo , 72. G. Bale

El Clásico na Camp Nou vítěze nenašlo. Výsledek 2-2 se zrodil po krásných gólech, ale také velmi kontroverznímu představení hlavního arbitra Hernándeze Hernándeze.

Oba týmy nastoupily v poměrně očekávaných sestavách. Barcelona i s Andrésem Iniestou, pro něhož to bylo poslední El Clásico, Real Madrid s útočným triem BBC, jemuž dal Zidane přednost před účastí Asensia či Lucase.

Hned v úvodu musel Keylor předvést první těžký zákrok proti šanci Luise Suáreze. V desáté minutě už Uruguayec otevřel skóre, pomohl mu k tomu dokonalý centr Sergi Roberta, po němž Luis Suárez zakončil přesně. Radost vydržela zaplněnému Camp Nou jen chvilku. Real Madrid předvedl skvělou kombinaci, Kroos našel ve vápně Banzemu, francouzský útočník sklepl balón na Cristiana Ronalda, jemuž stačilo ve snadné pozici doklepnout ho do sítě. Portugalci patřily i další dvě příležitosti, včasným skokem pod nohy mu první zmařil Ten Stegen, ve druhé prolétl míč těsně vedle. Stejně dopadl na druhé straně Messi v souboji s Keylorem Navasem.

Závěr poločasu nabídl několik ostrých zákroků. Proti Sergiu Ramosovi vystartoval Luis Suárez, kapitána Realu Madrid následně tvrdě sestřelil Lionel Messi. Moment na to prošlápl Bale Umtitiho, za což měl být vyloučen, ale trestu unikl. Naopak nesmyslný úder Sergi Roberta pozornosti arbitra neunikl a domácí fotbalista obdržel červenou kartu.

Na druhých 45 minut zůstali v kabině Coutinho a Cristiano Ronaldo, na hřiště se dostali Semedo a Asensio. A právě Asensio jako první prověřil Ter Stegena. Následný protiútok znamenal vedoucí gól Barcelony. Messi zamířil přesně k tyči. Akce začala faulem Luise Suáreze na Varaneho, rozhodčí ovšem opět chyboval a nedovolený zákrok přehlédl. Barcelona následně přidala další branku, ta však nebyla uznána kvůli offsidu. Další sporný verdikt. Messi v další šance napálil jen Navase. Zatímco v prvním poločase byl lepší Real Madrid, ve druhém dlouho dominovala i přes početní nevýhodu Barcelona. Jenže hosté se z ničeho nic dočkali vyrovnání, Bale se z první parádně opřel do míče a nedal Ter Stegenovi šanci.

Marcelo se zřejmě oprávněně dožadoval pokutového kopu, píšťalka Hernándeze Hernándeze ale zůstala němá. Messi technickou střelu zakroutil mimo tři tyče. Další šance nepřišly, Barcelona ve skvělém zápase remizovala s Realem Madrid a zůstává i nadále v letošní La Lize neporažena.

07.05.18 21:00 Leganés 0:3 Levante
Branky: 55. J. Morales Nogales , 59. E. Bardhi , 77. J. Andújar Moreno
 

Tabulka po 36. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 35 26 9 0 89:23 (+66) 87 R V R V V
2. Atlético Madrid 36 22 9 5 55:20 (+35) 75 P V R P V
3. Real Madrid 35 21 9 5 84:39 (+45) 72 R V R V R
4. Valencia 36 20 7 9 62:37 (+25) 67 P R R P P
5. Real Betis 36 18 5 13 56:56 (0) 59 P V R V V
6. Villarreal 35 17 6 12 50:41 (+9) 57 V V V R P
7. Getafe 36 14 10 12 41:32 (+9) 52 V R V V V
8. Sevilla +1 35 15 6 14 43:54 (-11) 51 V P R R P
9. Girona –1 36 13 9 14 48:57 (-9) 48 P R P V P
10. Eibar +2 36 13 8 15 41:48 (-7) 47 V R P V P
11. Real Sociedad –1 36 13 7 16 63:56 (+7) 46 P V P V V
12. Celta de Vigo –1 36 12 10 14 55:52 (+3) 46 R P R R P
13. Deportivo Alavés 36 14 2 20 37:48 (-11) 44 V P V P V
14. Athletic Club 36 10 13 13 40:45 (-5) 43 V P P R P
15. Espanyol 36 10 13 13 31:41 (-10) 43 V R V P P
16. Levante +1 36 10 13 13 37:50 (-13) 43 V V V V P
17. Leganés –1 36 11 7 18 29:46 (-17) 40 P P R P V
18. Deportivo La Coruña 36 6 11 19 35:70 (-35) 29 R P R R V
19. Las Palmas 36 5 7 24 23:71 (-48) 22 P R P P P
20. Málaga 36 5 5 26 23:56 (-33) 20 P P V P P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace