Velké gesto Pedra Zabally

Peru Zaballa (© as.com)

Tak trochu v pozadí zůstává Trofeo Pedro Zaballa, které pravidelně uděluje Španělský fotbalový svaz. Ocenění nese jméno bývalého hráče, jenž se proslavil velkým gestem v zápase proti Realu Madrid.

Útočník s přezdívkou Peru strávil nejvíce času v Barceloně, do jejíž historie se zapsal jako autor dvoutisícího gólu Blaugranas v La Lize. Vzpomíná se ale na něj zejména díky fair play počinu z pozdějších let, kdy už působil v Sabadellu. Ten tehdy hrál nejvyyšší soutěž a platil za solidní fotbalovou adresu, navíc vynikal netradičními dresy, na kterých byly dvě bílé a dvě modré či červené kostky, což trvá do dnešního dne.

Velké gesto

Druhého listopadu 1969 nastoupil Sabadell na hřišti ve formě hrajícího Realu Madrid. S favoritem držel krok. V 58. minutě, kdy stav byl stále 0-0, se po standardní situaci ve velkém vápně domácích srazil brankář Junquera se spoluhráčem Espíldorou a soupeřem Palauem. Balón spadl k nohám Zabally, jenž měl otevřenou cestu ke snadnému gólu, stačilo ťuknout míč do sítě. Jenže místo toho ho k překvapení všech odkopl do zámezí, aby mohlo dojít k ošetření zraněných. Palau vyvázl dobře, ale Espíldora a Junquera (následně musel podstoupit operaci lícní kosti, kam jej zasáhlo Palauovo koleno) byli odneseni na nosítkách a museli střídat.

Než se jejich náhradníci připravili do hry, tleskalo velkému Zaballovu gestu 80 tisíc fanoušků na Bernabéu pět minut v kuse a vestoje. Kdykolik se Peru ve zbylé části střetnutí dostal k míči, příznivci znovu rozjeli obdivný aplaus. Hlavní aktér svůj počin lakonicky okomentoval slovy, že "fotbal je sport, ve válka". Později dodal: "Viděl jsem, že dva profesní kolegové jsou zranění a potřebují ošetření, na to jsem myslel více, než na vstřelení gólu."

"Tím nejlepším ze zápasu - a čemu se nejvíce tleskalo - bylo Zaballovo krásné gesto fair play. Něco takového nebylo ve fotbale k vidění už hodně dlouho. Zaballa neváhal ani vteřinu, měl volný prostor ke snadnému gólu, míč ale ani nezpracoval a bez rozmyšlení ho okmažitě kopl do autu. Bez jakýchkoliv pochybností. Publikum Zaballu odměnilo dlouhým potleskem vestoje a jeho nádherné rozhodnutí ocenilo během zápasu ještě mnohokrát," rozplýval se dobový tisk.

Nechybělo mnoho a jako každý dobrý skutek, i ten Zaballův mohl být potrestán. Real Madrid totiž díky brance Pirriho z 89. minuty porazil Sabadell 1-0 a katalánský tým se ve druhé polovině sezóny trápil. Nakonec se zachránil jen díky lepší bilanci s Deportivem, které spadlo do Segundy. Zaballův negól jen těsně nebyl rozhodující zátěží na misce vah.

Uznání od UNESCO a Trofeo Pedro Zaballa

Peru Zaballa se rychle dočkal uznání, UNESCO mu udělilo za rok 1969 cenu fair play, kterou s viditelnými rozpaky převzal v Paříži. Zkrátka nechápal, proč se jeho "samozřejmému" gestu věnuje tolik pozornosti.

Tím odkaz hráče, který zemřel v roce 1997 ve věku 59 let, nekončí. Rok po jeho smrti Španělský fotbalový svaz založil Trofeo Pedro Zaballa, které je "odměnou pro osobu, klub nebo fanoušky, kteří vynikají příkladným chováním".

"Táta vždy říkal, že o tom nepřemýšlel, prostě udělal, co mu přišlo přirozené. Jakékoliv lichotky odmítal," říká Zaballův syn Peru a dodává: "Jen mě mrzí, že cena nemá příliš velký ohlas a zviditelnění."

Další články věnované momentům či tradicím, které se proměnily v legendární a obklopují je zajímavé okolnosti, najdete v sekci Španělské střípky.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace