UD Ibiza zapsal do klubové kroniky nezapomenutelný rok

Rok 2021 bude na Ibize navždy pamatován jako rok, kdy klub postoupil do druhé španělské ligy. UD Ibiza se to podařilo jako prvnímu celku ze španělského ostrova.

Machicha za Laru. Příběh prvního střídání v La Lize

Zatímco dnes vnímají fotbaloví příznivci střídání hráčů v zápase jako něco samozřejmého, není tomu tak dlouho, kdy trenéři možnost měnit složení základní jedenáctky neměli.

Neopakovatelný Pichichi Hugo Sánchez: 38 dotyků s míčem, 38 gólů

Přesně před třiceti lety vyrovnal Hugo Sánchez rekord Trofeo Pichichi, a to jedinečným a neopakovatelným způsobem.

Oblouk, který se stal symbolem Athleticu i Bilbaa

V dalším díle nepravidelného seriálu Španělské střípky se zaměříme na bývalý stadion Athleticu a oblouk, který se stal symbolem klubu i města.

El Derecho de retención, aneb navždy spolu (i když jeden nechce)

V minulosti existovala v La Lize pravidla, která jsou z dnešního pohledu těžko pochopitelná. Jedním z nich bylo El Derecho de retención.

Velké gesto Pedra Zabally

Tak trochu v pozadí zůstává Trofeo Pedro Zaballa, které pravidelně uděluje Španělský fotbalový svaz. Ocenění nese jméno bývalého hráče, jenž se proslavil velkým gestem v zápase proti Realu Madrid.

Když gólovou šanci zmaří... duch

Zasahuje nadpřirozeno i do fotbalových zápasů? Záložník Málagy Duda byl ve své době přesvědčen, že ano, neboť mu tajemné cosi zmařilo gólovou příležitost.

Klauzule strachu a pos.anosti, aneb když se bojíte hráčů, které nechcete

Real Madrid od nich po dlouhé době upouští, přestože byl klubem, které je "proslavil" a nejvíce využíval. Co jsou Cláusulas del miedo (Klauzule strachu)?

Goikoetxeův zákrok na Maradonu. Moment, který spustil debatu o tvrdosti ve fotbale

Čtyřiadvacátého září 1983 začalo Španělsko řešit, kde je hranice akceptovatelné tvrdosti ve fotbale. Šlo o důsledek drsného faulu, kterým Andoni Goikoetxea poslal na operační sál Diega Maradonu.

Raúl Cancio - fotograf, jehož snímky změnily pohled na sport

Raúl Cancio patří mezi nejslavnější sportovní fotografy. Bez nadsázky se dá říci, že během své více než 50leté kariéry změnil pohled na fotbal skrze objektiv.

El penalti de Guruceta

Uběhlo od něj již 49 let, přesto stále budí vášně, neboť jde o jeden z největších skandálů, které fotbal ve Španělsku pamatuje. El penalti de Guruceta (Gurucetova penalta) z pohárového utkání mezi Barcelonou a Realem Madrid.

Jako v NHL. Proč zní stadionem Eibaru gólová siréna?

Pozorní diváci si jistě všimli, že každý gól Eibaru na domácím stadionu Ipurua doprovází pronikavý zvuk sirény. Proč tomu tak je?

La Gravesinha. Finta, při níž koleno pláče

Thomas Gravesen strávil v kádru Realu Madrid jediný rok a do historie klubu se příliš výrazným písmem nezapsal. Přesto jeden moment zůstal fanouškům v paměti. Nikdo mu neřekne jinak než La Gravesinha.

Kdo je opravdovou Žlutou ponorkou?

Jsou debaty a otázky, které nikdy neskončí. Jednou z nich je ta, zda-li je opravdovou Žlutou ponorkou Villarreal, nebo Cádiz.

El gol de Abreu

Sebastián Abreu dosáhl ve Španělsku velké popularity. Nebylo to ale díky působení v Deportivu či Realu Sociedad.

Rafa, no me jodas

Fotbalová historie zná mnoho legendárních hráčů, málokdo se ale stává, aby si získal slávu i asistent rozhodčího. Rafa Guerrero je výjimkou. Výjimkou, jejíž zrod baví Španělsko do dnešního dne.

Jak Rufete zabránil, aby se Kikův sen změnil v noční můru...

První stránky novin obvykle plní vysoké výhry a astronomické částky za přestupy, ale fotbal nabízí i lidské příběhy. Jeden z nich má na svědomí Hércules, respektive jeho hráči Francisco Rufete a Kiko Femenía.

Pisalo, pisalo!

Carlos Salvador Bilardo se neproslavil pouze jako hráč a trenér, ale také slavným agresivním výrokem z roku 1993, který později vedl k jednomu krásnému omylu.

Alcohol, alcohol, alcohol, hemos venido a emborracharnos, el resultado nos da igual!

Fotbal má být pro fanouška především zábavou. A Ramón de Carranza je tím pravým místem, kde dobrá nálada nechybí (skoro) nikdy, o čemž vypovídá i pokřik, který se z Cádizu rozšířil po celém Španělsku.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace