La Gravesinha. Finta, při níž koleno pláče

Thomas Gravesen, jak ho známe (© marca.es)

Thomas Gravesen strávil v kádru Realu Madrid jediný rok a do historie klubu se příliš výrazným písmem nezapsal. Přesto jeden moment zůstal fanouškům v paměti. Nikdo mu neřekne jinak než La Gravesinha.

Mnozí stále nechápou, jak se vlastně dánský pořízek na Bernabéu ocitl, ale z životopisu mu už nikdo prestižní angažmá nevymaže. Fotbalista, kterému soupeři utekli vždy maximálně jednou, protože podruhé je už sroloval na zem, zkrátka nezapadal do mužstva, které psalo poslední rok kapitoly slavných Los Galácticos.

Přesto na sebe dokázal upozornit a vynikat, byť spíše vyzáží zlobra (která kontrastovala s jeho věčně dobrou náladou na vtípky se spoluhráči) než výkony. Jeho nejslavnější chvíle na trávníku přišla v zápase proti Seville. Holohlavý středopolař spatřil na svých rukách krev a věřil, že bude Frédérica Kanoutého, s nímž se chvíli předtím postrkoval. Jenže útočník Andalusanů tuto možnost vyloučil a Gravesen pokračoval v pátrání, až zjistil, že je jeho vlastní - z levého kolena. Kde se tam vzala? Příčinou byla La Gravesinha, fintička vyhrazená těm největším fotbalovým odvážlivcům a drsňákům.

Možná Gravesena inspirovala Zidanovka, technická otočka, kterou Zinédine Zidane vykouzlil o vteřinu dříve, a chtěl přispět svou troškou do mlýna. A tak představil fanouškům osobitou parádu. Jakýsi poloskluz, při němž se jedno koleno zaboří do země a pořádně při něm zapláče. Meniskus, čéška i vazy se s nejistým výsledkem, který zavání koncem kariéry, zcela podřízují spektáklu. La Gravesinha byla na světě. Ironický "brazilský" název jí dal televizní program Maracaná 06, který vysílala televizní stanice Cuatro a kde měl Gravesen vlastní rubriku, v níž se po každém utkání rozebíral jeho výkon a ostré zákroky, o něž nikdy nebyla nouze.

Gravesen během kariéry přitáhl pozornost i odpálením rachejtlí na klubového lékaře v útrobách stadionu Evertonu, na tréninku prozměnu střílel z paintballové zbraně a v Realu Madrid se popral s Robinhem, což byl nakonec jeho poslední počin ve Španělsku. Ve 32 letech s fotbalem skončil a na nějakou dobu zmizel z očí. O několik let později vyšlo najevo, že Dán dobře investoval fotbalem vydělané peníze a rozšířil své jmění na 100 milionů eur. Poslední zprávy hovoří o tom, že se společně s Češkou Kamilou Persse přestěhoval do Las Vegas, kde tráví čas hraním pokeru a blackjacku a užívá si bezstarostného života plného luxusu...

Podívejte se, jak vypadá La Gravesinha (v čase od 1:35):

Chceš mít novinky o Realu Madrid z první ruky? Navštiv ráj fanoušků na BilyBalet.cz.

Další články věnované momentům, které se změnily v legendární a obklopují je zajímavé okolnosti, najdete v sekci Španělské střípky.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace