Oblouk, který se stal symbolem Athleticu i Bilbaa

El arco de San Mamés (© marca.es)

V dalším díle nepravidelného seriálu Španělské střípky se zaměříme na bývalý stadion Athleticu a oblouk, který se stal symbolem klubu i města.

El arco de San Mamés (Oblouk na San Mamés) působil dlouhá desetiletí jako koruna na Katedrále, jak se stánku baskického klubu přezdívá. Když se celek z Bilbaa chystal na přesun na supermoderní San Mamés Barria, byla budoucnost oblouku jedním z hlavním otazníků. Všem bylo jasné, že musí zůstat zachován. Ale popořadě.

Revoluční stavba

Stadion San Mamés, který byl otevřen v srpnu 1913 s kapacitou 7,5 tisíc míst utkáním Athleticu proti Racing Irún (které pískal tehdejší fotbalista Realu Sociedad José Ángel Berraondo, jenž se později stal rozhodčím), následně prošel několika úpravami. Ta nejzásadnější byla dokončena v roce 1953 a podepsali se pod ni architekti Domínguez Salazar, Magdalena Gayán, De Miguel González a inženýr Fernández Casado. Společně vymysleli netradiční řešení střechy hlavní tribuny (tehdy největší na světě), které bylo nesmírně komplikované, přineslo řadu problémů a otazníků, ale zároveň se stalo jedinečným a revolučním.

Vycházelo ze spojení architektury a průmyslu, odvětvími, kterými se město charakterizovalo, a mělo podobu obřího ocelového oblouku. Původně měl vážit 480 tun, podařilo se ho však "zeštíhlit" na 270 tun.

Stavba

Oblouk postupně rostl přímo na střeše hlavní tribuny, a to rozdělen na dvě části, které - než se definitivně spojily - podpírala dřevěná konstrukce. Když byly obě poloviny svařeny a podpěra odstraněna, bylo ještě potřeba celý oblouk posunout směrem od ulice k hřišti o plných 14 metrů na střed střechy. Vzhledem k velikosti a váze objektu muselo být vše provedeno velmi precizně. Zvolen byl posun po kolejnicích na obou koncích oblouku.

Třináctého března bylo dílo dokonáno a oblouk byl ukotven na konečné pozici. San Mamés se mohl pyšnit tímto řešením jako vůbec první sportovní stadion, jeho největší výhoda byla jasná - oblouk držel střechu na místo obvyklých pilířů, které zhoršovaly fanouškům výhled z tribun. Zpřístupněn byl zrekonstruovaný stadion v květnu 1953.

Symbol klubu i města

Oblouk lákal pozornost a okamžitě se stal terčem obdivu a symbolem Athleticu i Bilbaa. Ke klubu už nepatřily jen pruhované dresy a tradiční znak, ale i neotřelá a dominantní stavba.

El arco de San Mamés měřil 115 metrů na délku a 16 na výšku, a když některý hráč nedokázal z dobré pozice umístit balón do prostoru mezi třemi tyčemi, vžila se ironická poznámka, že "ten by se netrefil ani do oblouku na San Mamés", která často zní mezi příznivci i dnes.

Kam s ním?

Když bylo jasné, že San Mamés už nevyhovuje nárokům 21. století, začal Athletic se stavbou nového stánku přímo vedle toho starého. Ale kam s obloukem? Jisté bylo jedno - musí se pro něj najít nové místo. Padaly různé návrhy. Někdo navrhoval, aby byl umístěn na střechu nového stadionu, starosta Bilbaa Iñaki Azkuna ho chtěl použít jako klenbu na mostě, který vede na umělý ostrov Zorrotzaurre, jiní se inpirovali Hollywoodem a jeho slavným nápisem na kopci Mount Lee a chtěli oblouk umístit na dobře viditelné místo.

Návrhy se dočkaly i amatérských vizualizací:

Vznikla petice proti jeho rozebrání, k čemuž ale nakonec přece jen došlo z důvodu snadnější manipulace a renovace. Oblouk byl rozložen na dvanáct dílů a dál se spekulovalo o jeho budoucnosti. Řešení se našlo v jeho umístení vedle jednoho z hřišť tréninkového centra Lezama, kde trénují a hrají rezervní týmy, nižší věkové kategorie a ženské družstvo.

Fanoušci byli spokojení, symbol, který pro ně tolik znamená, od té doby trůní na místě, kde se pod jeho dohledem formují hráči, kteří jsou budoucností Athleticu...

Další články věnované historii, momentům či tradicím, které se proměnily v legendární a obklopují je zajímavé okolnosti, najdete v sekci Španělské střípky.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace