Jako v NHL. Proč zní stadionem Eibaru gólová siréna?

Siréna na Ipurue (© marca.es)

Pozorní diváci si jistě všimli, že každý gól Eibaru na domácím stadionu Ipurua doprovází pronikavý zvuk sirény. Proč tomu tak je?

Zatímco v hokejové NHL jde o fanoušky oblíbenou tradici, kterou zavedl na začátku sedmdesátých let celek Chicago Blackhawks, ve fotbale jde o ojedinělý způsob oslavy branky.

Jde o spojitost se světoznámým výrobcem šicích strojů Alfa, který sídlí právě v Eibaru. Celou historii nápadu prozradil Roberto Vergara, člen a akcionář klubu: "V sedmdesátých letech byla siréna součástí života města. Zněla ráno v 7:35, aby upozornila zaměstnance Alfy, že je čas vstávat a jít do práce. V pravé poledne pak byla spouštěčem přestávky na oběd a odpoledne ukončovala pracovní dobu. Lidé se jejím zvukem řídili. Siréna se stala symbolem města."

V Alfě pracovalo přes tisíc obyvatel Eibaru, 27tisícového města, které je vůbec nejmenším, v jakém se kdy La Liga hrála, Vergara proto chtěl tradici zachovat: "Byly zavedeny nové urbanistické normy, fabrika se musela zbourat a přemístit do okrajové části. Když byla stará továrna srovnána se zemí, sešel jsem se s ředitelem Alfy a požádal ho, aby mi sirénu věnoval. A povedlo se. Pět let mi ležela v garáži. Nemohli jsme dovolit, aby se ztratila, i když byla ve velmi špatném stavu. Díky spolupráci mnoha lidí se nám ji podařilo opravit a znovu zní."

Město ji následně chtělo vystavit v industriálním muzeu, ale také tentokrát zasáhl Roberto Vergara: "Promluvil jsem si se zástupci Eibaru a navrhl jim, aby siréna zněla pokaždé, když dá mužstvo gól. Neměli s tím žádný problém."

To se psala sezóna 2008/2009 a od té chvíle si již žádný fanoušek Eibaru na Ipurue neumí představit, že by na fotbalových stadionech nezvyklý zvuk při dosažení branky chyběl...

Poslechněte si, jak zní gólová siréna Eibaru:

Další články věnované momentům či tradicím, které se proměnily v legendární a obklopují je zajímavé okolnosti, najdete v sekci Španělské střípky.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace