Neopakovatelný Pichichi Hugo Sánchez: 38 dotyků s míčem, 38 gólů

Hugo Sánchez (© marca.es)

Přesně před třiceti lety vyrovnal Hugo Sánchez rekord Trofeo Pichichi, a to jedinečným a neopakovatelným způsobem.

Na 38 branek totiž útočníkovi stačil stejný počet dotyků s míčem. Všech gólů dosáhl zakončením z první.

Překonaný, přesto jedinečný rekord

Pravda, Cristiano Ronaldo i Lionel Messi Mexičanův historický zápis krále ligových střelců rázně odsunuli (Cristiano Ronaldo zažil ligové sezóny se 41 a 48 góly, Messi se 46 a 50) a překonali snad každý rekord, cestu Huga Sáncheze k Trofeo Pichichi ale nezopakoval ani strojový Portugalec ani elegantní Argentinec.

"Hugo předběhl svoji dobu. Jeho fyzická připravenost, mentální síla a způsob, jakým se hlídal, byly jedinečné. Každé zakončení bylo jiné. Měl neuvěřitelný repertoár," řekl o tehdejším spoluhráči záložník Rafael Martín Vázquez. Další dodávají, že v té době neběhala po trávnících čiřejší devítka, protože El Manito uvnitř velkého vápna nikdy nic nevymyšlel, jeho jediným cílem bylo dostat míč do sítě a to nejlépe jediným dotykem. Na víc nebylo prostoru ani času.

Hugo Sánchez ovládl Trofeo Pichichi celkem pětkrát (jednou v barvách Atlética, čtyřikrát za Real Madrid), až tím posledním ze sezóny 1989/1990 ale vyrovnal dlouho platné 38gólové maximum Telma Zarry z Athleticu z ročníku 1950/1951.

Góly levačkou, pravačkou, hlavou i hrudí

Hugo Sánchez byl známý schopností zakončit v jakékoliv situaci jakoukoliv částí těla. Zmíněných 38 branek si tak rozdělil mezi ty, kterých dosáhl levačkou, pravačkou, hlavou, z pokutového či přímého kopu a dokonce i hrudí.

Mexičan se proslavil i zásahy z krkolomných pozic, jeho trefa nůžkami proti Logroñésu z předchozí sezóny patří do zlatého fondu La Ligy. Nikdy nechyběla oslava saltem.

Trest a historický hattrick

Hugo Sánchez nastoupil v sezóně 1989/1990 do 35 utkání z 38 (Telmo Zarra při svém rekordu odehrál všechny zápasy, tehdy se jich ale hrálo jen 30), honbu za rekordem mu zkomplikoval trest, který mu vystavil stopku v předposledním mači proti Atléticu Madrid. To znamenalo, že aby vyrovnal Telma Zarru, musel v závěrečném zápase proti Oviedu na Bernabéu zaznamenat hattrick.

"Byla to tvrdá rána, protože trest mě obral o jeden krok k rekordu. Tři góly, které jsem v posledních dvou zápasech potřeboval vstřelit, se najednou musely vejít do 90 minut proti Oviedu. Před utkáním jsem proto požádal Johna Toshacka (tehdejší trenér Realu Madrid), jestli bych mohl k týmu promluvit. Souhlasil, už jsme měli jistý titul a já nikdy nedělal problémy. Řekl jsem spoluhráčům, že pro mě by bylo úžasné, kdybych mohl vyrovnat legendu, jako je Zarra. Nikdy předtím ani potom jsem nikoho nežádal o pomoc kvůli individuální trofeji, ale tehdy jsem je poprosil o spolupráci, aby ve vápně hledali hlavně mě. Hrál jsem vepředu s Aldanou a pochopil to dokonale. Kluci mi neskutečně pomohli," vypráví Hugo Sánchez.

Oviedo šlo do vedení, avšak Parra vyrovnal. Pak přišly chvíle Huga Sáncheze. "První gól mi věnoval Míchel, hráč, který mi přihrál na nejvíce branek v kariéře. Druhého jsem dosáhl z pokutového kopu, který jsem kopl jinak než obvykle - tvrdě doprostřed, abych překvapil brankáře Zubeldiu. Hattrick se mi podařilo dovršit hlavou po dalším pasu Míchela. Bylo to pro mě osvobozující. Objal jsem se s ním a při oslavě v klubku hráčů jsem zakřičel, že jsme to dokázali. Takovou šanci na přepsání historie jsem nemohl propásnout. Ve stejném roce jsem navíc poznal Isabel, svoji ženu, takže pro mě to byl nejdůležitější rok v životě."

V nastaveném čase mohl Hugo Sánchez posadit na dort i třešničku, střelu z dobré pozice ale střídající brankář José Enrique Heres, pro něhož to byl jediný start v La Lize, vytěsnil.

Hugo Sánchez odehrál v Realu Madrid 282 zápasů s bilancí 208 gólů, které pomohly k zisku Poháru UEFA, 5 ligových titulů, tří Supercop a jedné Copy. Fanoušci si ho pamatují i pod přezdívkou Pentapichichi (Pětinásobný Pichichi). 

Podívejte se na všech 38 gólů, kterých dosáhl Hugo Sánchez z prvního dotyku:

Další články věnované historii, momentům či tradicím, které se proměnily v legendární a obklopují je zajímavé okolnosti, najdete v sekci Španělské střípky.

Chceš mít novinky o Realu Madrid z první ruky? Navštiv ráj fanoušků na BilyBalet.cz.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace