Raúl Cancio - fotograf, jehož snímky změnily pohled na sport

Pirri po posledním zápase za Real Madrid (© as.com)

Raúl Cancio patří mezi nejslavnější sportovní fotografy. Bez nadsázky se dá říci, že během své více než 50leté kariéry změnil pohled na fotbal skrze objektiv.

"Změnil jsem systém, protože jsem dělal jiné fotografie. A stále je to můj copyright. Těch více než padesát let jsem si užil," říká muž narozený v roce 1943. Vliv na odvětví začal mít v šedesátých letech, kdy mu tehdejší šéfredaktor frankistického deníku Pueblo Juan Luis Cebrián poradil: "Musíš fotografie humanizovat. Dělej takové fotografie, které čtenáře překvapí. I toho, který byl na hřišti."

Strkanice místo gólů

"Fotografování je úžasné. Je v něm umění, literatura, Pulitzer...V tom je jeho velkolepost," dodává Cancio, jehož vzorem byl Cartier Bresson, který je považovaný za zakladatele moderní fotožurnalistiky. "Zatímco většina používala objektiv 55 mm, já začal s krátkým teleobjektivem. Stál jsem u rohového praporku a zaměřoval se na hru loktem, strkanice... Byly to odlišné snímky a bylo vidět, že se líbí. Přišel jsem o hodně branek, ale to mi nevadilo. Stejně jsem fotil i basketbal nebo býčí zápasy. Na mnoha titulních fotografiích nebyl býk ani toreador."

"Z každého utkání jsem měl minimálně tři čtyři filmy, které jsem pak vyvolával ve vaně. Každá fotografie byla výzvou. Jedna z prvních, které vzbudily velký ohlas, byla z tréninku reprezentace na Metropolitanu. Zachytila úžasného Genta, když si natáhl tříslo a Adelarda, jehož výraz říkal, že to bude vážné. Kdo to na viděl na hřišti? Nikdo. Viděl to můj objektiv, který toho obvykle vidí více než můj zrak," pokračuje rodák z Madridu.

Iribar, Pirri a Dalí

"Mezi mé další oblíbené fotografie patří ta Iribara s fanoušky v pozadí. Tři a půl tisíce příznivců na San Mamés sledujících brankáře, přičemž byl rozpoznatelný obličej každého z nich. Žen mezi nimi bylo osm. Nebo ta Pirriho po posledním zápase za Real Madrid. Věděl, že už nikdy bílý dres neoblékne. Jen dojatě a naštvaně seděl v šatně obklopen kalhotami a spodkami. Ani si mě nevšiml. Políbil jsem ho a šel pryč. V té době byly mezi fotografy a hráči jiné vztahy. Běžné byly společné obědy, občas jsem jim dal cigaretu nebo jsme popíjeli vermut."

Raúl Cancio vydal knihu svých fotografií nejen ze sportu. Proslavené jsou jeho snímky spisovatelky Doris Lessingové či malíře Salvadora Dalího.

Další články věnované momentům či tradicím, které se proměnily v legendární a obklopují je zajímavé okolnosti, najdete v sekci Španělské střípky.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace