Kdo je opravdovou Žlutou ponorkou?

Villarreal, nebo Cádiz?

Jsou debaty a otázky, které nikdy neskončí. Jednou z nich je ta, zda-li je opravdovou Žlutou ponorkou Villarreal, nebo Cádiz.

Zeptejte se fanouška na stadionu El Madrigal a se stoprocentní jistotou vám odpoví, že tato přezdívka náleží pouze a jenom Villarrealu. Navrch přihodí něco o tom, že Cádiz ji jenom kopíruje.

Když se ale zeptáte na Carranze, nedočkáte se jiné reakce, než že Žlutá ponorka je samozřejmě jediná - ta z Cádizu. Nelichotivý dodatek na adresu konkurenta bude okamžitě následovat.

Souboj o to, kdo je opravdovou Žlutou ponorkou ve španělském fotbalovem světě, bude pokračovat zřejmě na věky věků bez toho, aby poznal vítěze nebo poraženého, neboť ani jedna strana neustoupí.

Žlutá ponorka Villarreal

Hlavním argumentem příznivců Villarrealu je stáří přezdívky. Psal se rok 1967 a mužstvo dosáhlo na postup do Tercera División. Stadionem začal znít slavný hit od The Beatles Yellow Submarine, respektive jeho španělská verze El Submarino Amarillo od skupiny Los Mustangs. Fanoušci se s písní ztotožnili a ta se stala jakousi neoficiální hymnou klubu.

V roce 2006 zkoušela část fanoušků Villarrealu získat skutečnou vysloužilou ponorku od španělské armády, aby byla vystavena ve městě. Armáda to označila za absurdní a z námluv sešlo. Na El Madrigal je tak k vidění alespoň maskot Groguet. Ten vznikl v roce 2001 a jeho zvláštností je, že má hlavu ve tvaru... ponorky.

Žlutá ponorka Cádiz

Cádiz začal být známý jako Žlutá ponorka od začátku osmdesátých let. V případě andaluského celku nemá přezdívka nic společného se slavným hitem The Beatles. Cádiz v této dekádě několikrát zažil podobnou sezónu. Většinu její části strávil ponořen do sestupového pásma, aby se v samotném závěru soutěže rychle vynořil a zachránil se. Odtud Žlutá ponorka.

Fanoušci Cádizu tvrdí, že právě jejich klub je opravdovou Žlutou ponorkou, neboť byl založen dříve a došel k přezdívce "čïstším" způsobem.

El verdadero Submarino Amarillo. Opravdová Žlutá ponorka. Kdo jí je? To navždy zůstane předmětem debat mezi fotbalovými fanoušky. Jedno je jisté, dvě konkurenční Žluté ponorky přece nemohou plout plnohodnotně vedle sebe. I v podobných vášnivých "hádkách" o pro nezasvěceného pozorovatele zcela banálních věcech je krása fotbalu...

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace