El penalti de Guruceta

Polštářky na trávníku Camp Nou (© marca.es)

Uběhlo od něj již 49 let, přesto stále budí vášně, neboť jde o jeden z největších skandálů, které fotbal ve Španělsku pamatuje. El penalti de Guruceta (Gurucetova penalta) z pohárového utkání mezi Barcelonou a Realem Madrid.

Po "ukradnutí" Di Stéfana jde pro fanoušky Barcelony o druhý moment, který odvěkému rivalovi nejvíce vyčítají. Nejen kvůli tehdejším poměrům v zemi, ale i kvůli jeho průběhu, okolnostem a důsledkům. Na první pohled přitom vše vypadá malicherně - jeden chybně odpískaný pokutový kop, vždyť takových už bylo... Tento ovšem mohl každý díky přenosu televizní stanice TVE vidět a posoudit.

V roce 1970 se zdálo, že Real Madrid, který zcela ovládl šedesátá léta, slábne. Ještě v sezóně 1968/1969 získal titul, ale v následujícím ročníku skončil až šestý za Atléticem, Athleticem, Sevillou, Barcelonou a Valencií. To by pro něj znamenalo, že poprvé od založení evropských pohárů v roce 1956 by se do nich nekvalifikoval. Zbývala poslední šance - vyhrát soutěž Copa del Generalísimo (předchůdce současné Copy del Rey), jejíž závěrečná kola se hrála až po skončení ligy.

První střetnutí čtvrtfinále Copy del Generalísimo proti Barceloně zvládl Bílý balet dobře - zvítězil 2-0. Pomohl i gól Amancia, u něhož si Katalánci (možná oprávněně, možná ne) stěžovali na ofsajd. Odveta byla na programu 6. června 1970.

Skandální penalta

Španělsko pod vládou generála Franca nepřipouštělo politické diskuse, nicméně veškeré dění mělo politický podtext. Kolem odvetného mače se tak vytvořily dvě odporující si legendy. První říkala, že tehdejší ministr zahraničí Castiella nedovolí, aby "nejlepší ambasador Španělska", jak označil Real Madrid, zůstal mimo Evropu. Druhá kontrovala, že Franco chce povrdit přibližování se do té doby utlačovanému Katalánsku tím, že na Camp Nou (dějišti finále) za potlesku katalánských příznivců předá trofej Barceloně.

Před výkopem se rovněž připomínala slova Santiaga Bernábeua z roku 1968. "Není pravda, že jsem nepřítelem Katalánska. Mám rád a obdivuji Katalánsko, přestože tam žijí Katalánci," řekl prezident Realu Madrid. 

Zápas v Barceloně začal a domácí šli na konci půle díky Rexachovi do vedení. Dusno začalo v 59. minutě, kdy Rifé poslal k zemi Velázqueze. Ne deset ani tři metry před hranicí velkého vápna, jak zněly tehdejší přehnané výkřiky, přesto viditelně před čarou, která ho ohraničuje. Mladý, avšak již uznávaný rozhodčí Emilio Carlos Guruceta byl od střetu daleko, i tak bez váhání rázně ukázal na penaltový puntík. A začalo peklo. Fanoušci poprvé - a během střetnutí zdaleka ne naposledy - zasypali hřiště polštářky, které si pod sebe dávali, aby bylo sezení na tvrdých tribunách komfortnější, fotbalisté Barcelony chtěli na protest opustit hřiště, v čemž jim zabránil jejich anglický trenér Vic Buckingham. 

Když Amancio po osmi minutách hádek, strkanic a uklízení hrací plochty pokutový kop proměnil a srovnal na 1-1, kapitán domácích Eladio Gurucetovi ironicky zatleskal a utrousil jeho směrem: "Jsi Madridista. Že ti není hanba." Byl vyloučen. I následný průběh zápasu byl divoký. Několik dalších přerušení kvůli polštářové sprše. A když rozhodčí ignoroval penaltový zákrok na Rifého, vtrhli pár minut před koncem na hrací plochu fanoušci. Trojice rozhodčích vzala nohy na ramena, utekla do útrob stadionu a utkání předčasně ukončila.

Divočina na trávníku pokračovala, vzduchem létalo vše, co přišlo příznivcům pod ruku, jeden předmět trefil i trenéra Realu Madrid Miguela Muñoze. Guruceta opustil Camp Nou až několik hodin po střetnutí (podle některých zdrojů převlečen za policistu, aby se vyhnul napadení) a noc strávil kvůli bezpečnosti na policejní stanici.

Představte si, jaké pozdvižení by takové události vyvolaly dnes, a co teprve v éře generála Francisca Franca, jehož diktatura katalánský region utlačovala...

Co bylo po zápase

Rozruch byl obrovský a pokračoval i v dalších dnech. Bernabéu už byl ze všeho otrávený a řekl: "Na co si stěžují? Byla to jasná penalta, vždyť toho kluka srazil u penaltového puntíku." Odpovědí mu bylo tři sta výhružek smrtí během jediného dne. Samotný Velázquez prohlásil: "Mohu ujistit, že mě srazil na malém vápně." Vedoucí klubu Antonio Calderón řekl o chování fanoušků, že "takové věci se stávají snad jen na vesnicích". Následně omluvně vysvětlil, že nenazval Barcelonu vesnicí, nýbrž že takové události obvykle patří jen do pralesních lig.

Prezident Barcelony Agustí Montal podal stížnost a označil Gurucetu jako hlavního viníka toho všeho. Jeho žádosti dohrání zápasu od inkriminované 59. minuty (a bez penalty) ale nebylo vyhověno, v platnosti zůstal výsledek 1-1 a postup Realu Madrid. Tresty však rozdány byly. Pro Barcelonu podmínečné uzavření stadionu a pokuta 90 tisíc peset, pro Eladia stopka na dva mače a pro Gurucetu na šest měsíců. Ne kvůli chybnému posouzení penaltového zákroku, ale protože se mu zápas vymkl z rukou. "Penalta to nebyla, udělal jsem chybu, to je jasné," řekl Guruceta. 

José Plaza, prezident rozhodčích a údajný autor výroku "Dokud já povedu rozhodčí, Barcelona ligu nikdy nevyhraje" (nehledě na to, jestli skutečně tato slova pronesl, pravdou zůstává, že Barcelona během jeho působení opravdu ligu nevyhrála), na svoji funkci rezignoval, neboť nesouhlasil s trestem pro Gurucetu. Odstoupil také ministr sportu Juan Antonio Samaranch.

Real Madrid nakonec ve finále na Camp Nou porazil v silně nepřátelském prostředí Valencii a postoupil do Poháru vítězů pohárů. Barcelonský spisovatel a novinář Manuel Vázquez Montalbán to glosoval větou, že "Real Madrid postoupil do Evropy, takže světová rovnováha byla zachována".

Trofeo Guruceta i milionový úplatek

Pokud jde o Gurucetu, ten už žádné soutěžní utkání Barcelony na její žádost nikdy nepískal (tehdy mohl každý klub zařadit na černou listinu až 4 rozhodčí, kteří nemohli jeho zápasy řídit). Ještě dlouhá léta po roce 1970 však zněl na Camp Nou ironický pokřik Guruceta, Guruceta, Guruceta pokaždé, když se arbitr dopustil chyby. 

Guruceta (jehož kariéra byla úspěšná ve Španělsku i mezinárodně) zemřel po automobilové nehodě 25. února 1987, když jel řídit pohárový zápas mezi Osasunou a Realem Madrid. O deset let později přiznal Anderlecht, že Gurucetu v roce 1984 podplatil milionem belgických franků, aby ho protlačil přes Nottingham do finále Poháru UEFA. To se Anderlechtu po výhře 3-0 (první utkání prohrál 0-2) podařilo.

Nejčtenější španělský sportovní deník Marca každoročně uděluje Trofeo Guruceta nejlepšímu arbitrovi La Ligy. Jeho jméno přesto zůstane spojené zejména s jednou chybou - Gurucetovou penaltou...

Podívejte se na Gurucetovu penaltu:

Zajímáte se o dění v klubu FC Barcelona podrobněji? Navštivte náš spřátelený portál FCBarcelona.cz.

Chceš mít novinky o Realu Madrid z první ruky? Navštiv ráj fanoušků na BilyBalet.cz.

Další články věnované momentům či tradicím, které se proměnily v legendární a obklopují je zajímavé okolnosti, najdete v sekci Španělské střípky.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace