Preview 18. kola Primera División

Primera División (© laliga.es)

Po krátké vánoční přestávce se vrací fotbal nejvyšší kvality, a to osmnáctým kolem La Ligy.

To začne malým madridským derby mezi Atléticem a Getafe. Valencia se chce vrátit na vítěznou vlnu proti Gironě, Las Palmas nastoupí proti Eibaru poprvé pod Pacem Jémezem a také Sevilla půjde do atraktivní městské bitvy proti Betisu s novým koučem, a sice Vincenzem Montellou.

V neděli přivítá Leganés Real Sociedad, suverénní Barcelona hostí Levante, Athletic v dalším regionálním měření sil Alavés, Villarreal Deportivo a Real Madrid čeká nelehký duel na půdě Celty Vigo.

Pondělní dohrávku obstarají Málaga a Espanyol.

Nezapomeňte si natipovat výsledky v naší Tipovací soutěži a sestavit tým v manažerské hře Liga Fantástica, která má uzávěrku kola v sobotu ve 12:00.

 
06.01.18 12:00 Atlético Madrid -:- Getafe

První utkání roku 2018 obstarají v Primera División fotbalisté Atlética a Getafe, kteří poměří síly v malém madridském derby. To zároveň otevře osmnácté pokračování ligového ročníku 2017/2018.

Atlético nedokázalo v posledním zápase před Vánoci navázat na dobrou formu a překvapivě padlo na půdě Espanyolu, úkol pro dnešní mač je tak jasný. Filipe a Saúl jsou dvě nejdůležitější absence Los Colchoneros, do jejichž jedenáctky by se naopak mohly zapojit lednové posily - Diego Costa a Vitolo. Zejména v případě zkušeného útočníka je to pravděpodobné.

Getafe se po sedmnácti odehraných kolech pohybuje v lepší polovině tabulky a s přehledem tak prozatím plní plán udržet se. Na Wandě mu bude patřit role outsidera, ale jak je známé o regionálních bitvách, nemají favorita. Markel Bergara nenastoupí kvůli zdravotním problémům.

06.01.18 15:15 Valencia -:- Girona

La Liga se po krátké přestávce vrací i na Mestallu, kam zamíří fanoušci na střetnutí mezi Valencií a Gironou, v němž domácí chtějí potvrdit roli favorita. Girona však ukazuje, že se dokáže papírovým předpokladům vzepřít.

Dlouhé týdny drželi Netopýři neporazitelnost, ale první prohra jako by na mužstvu zanechala stopy. Valencii se přestalo dařit a padla ve třech z posledních čtyř ligových kol, nepřesvědčila ani v poháru proti Las Palmas. Zlepšení má přinést Luciano Vietto, jehož klub získal na hostování z Atlética. Nová posila by mohla debutovat již dnes, pokud se stihnou vyřídit veškeré formality. Murillo, Soler, Montoya a Zaza jsou ztráty, s nimiž se musí Marcelino vypořádat.

Girona by ráda zapomněla na poslední debakl na hřišti Eibaru, kde inkasovala čtyři góly. Ve Valencii se o to pokusí bez zraněných Alcaly a Muniesy. Granell a Pere Pons jsou naopak znovu k dispozici.

06.01.18 17:30 Las Palmas -:- SD Eibar

Dalším sobotním zápasem osmnáctého kola La Ligy bude Las Palmas - Eibar. Půjde o bitvu dvou soupeřů, kteří zhodnotili rok 2017 přesně opačně.

Pro Eibar šlo o mimořádně podařené období, v němž atakoval postupové příčky do evropských pohárů a také v aktuálním ligovém ročníku si vede náramně, byť začátek měl špatný. V posledních týdnech se Mendilibarova parta dostala do skvělé formy, což dokazuje posun na sedmé místo tabulky. Yoel, Fran Rico a Pedro León pokračují na marodce, debutovat je připraven Fabián Orellana, lednová posila z Valencie.

Las Palmas by naproti tomu na uplynulé měsíce nejradši zapomněly. Kanárský celek celé pořadí Primery uzavírá s pouhými jedenácti body. Ligová premiéra čeká nového kouče Paca Jémeze, od něhož si v klubu i fanoušci hodně slibují. Nekompromisní lodivod začal s přestavbou mužstva, debutovat může dvojice nových tváří Jairo a Peñalba. Macedo je na marodce, Gálvez, další posila, si odpykává trest. Po dlouhé době by se mohl na hřišti objevit talentovaný záložník Halilović.

06.01.18 19:45 Sevilla -:- Real Betis

Nejatraktivnějším utkáním na sobotním pořadníku osmnáctého kola Primera División by mělo být městské derby mezi Sevillou a Betisem, dvěma nesmiřitelnými rivaly, kteří potřebují vstoupit do nového roku pravou nohou.

Sevilla kvůli nevýrazné hře a zhoršeným výsledkům odvolala Eduarda Berizza, poprvé v lize povede mužstvo Vincenzo Montella, který úspěšně debutoval v Copa del Rey. Sevilla pod jeho vedením působila svěžejším a přímočařejším dojmem. Italský kouč nemůže využít služeb potrestaného Pizarra, Pareja je rovněž mimo. V nominaci není lednová posila Arana, naopak omilostněný N'Zonzi vyztuží střed pole.

Betis padl ve třech z uplynulých čtyřech ligových soubojích, což ho sesunulo až na čtrnáctou pozici. To je pro v létě mohutně posilující celek nelichotivá vizitka, kterou chce prací začít vylepšovat. Zpochybňovaný Quique Setién nenominoval Joela Campbella, Sanabriu a Navarra, u všech je důvodem zranění.

07.01.18 11:00 Leganés -:- Real Sociedad

Fotbalová neděle začne zápasem na Butarque, kde domácí Leganés přivítá Real Sociedad. Přestože Madriďané budou domácí, nastoupí v hostujících dresch, Real Sociedad opačně. A to na žádost právě baskického celku kvůli problémům se sponzorem.

Vítěz dnešního utkání se přiblíží nejlepší šestce, která má zajištěnou účast v pohárové Evropě. Na dohled ji má devátá Erreala se ziskem 23 bodů, zatímco Okurky dosud vyválčily o dva body méně a v tabulce nejvyšší soutěže okupují příčku číslo třináct.

Asier Garitano bude muset obměnit obvyklou základní sestavu, neboť na marodce je duo Szymanowski a Brasanac, vykartovaný je navíc křídelník Amrabat. Kompletní nejsou ani hosté, jejichž nominace neobsahuje jména Januzaje, De la Belly a Carlose Martíneze. V týmu již není ani Carlos Vela, který zamířil do MLS.

07.01.18 15:15 FC Barcelona -:- Levante

Barcelona jako obvykle v roli favorita otevře ligový rok 2018 zápasem proti Levante. Jubilejní start si připíše Lionel Messi, Argentinec nastoupí v dresu katalánského celku v Primera División již po 400.

Očekává se, že La Pulga nebude chybět na hřišti od první minuty. Arda Turan, Umtiti, Alcácer, Busquets, Rafinha a Deulofeu naopak tentokrát k vidění nebudou, neboť z různých důvodů absentují. Hrát samozřejmě nebude ani Philippe Coutinho, nejnovější posila Barcelony si na debut bude muset počkat.

Levante v prosinci ani jednou nevyhrálo a situace v tabulce se mu komplikuje. Další porážka by mohla Granotes dostat do velkých problémů. Mužstvo navíc trápí početné ztráty, vždyť mimo hru jsou Campaña, Morales, Bardhi, Chema, Roger a Iván.

07.01.18 17:30 Villarreal -:- Deportivo La Coruña

Villarreal zakončil rok 2017 úspěšně - výhrami na Mestalle a Balaídosu, dvou stadionech, odkud se nevozí body snadno a často. První zastávku v lednovém programu Žluté ponorky tvoří Deportivo.

Galicijský celek by naopak na závěr prosince nejraději zapomněl, neboť po debaklu od Barcelony prohrál i doma se Celtou Vigo 1-3, což byla dvojnásobně bolestivá porážka, neboť šlo o vypjaté regionální derby. I proto Cristóbalův tým spadl do sestupového pásma.

Villarreal si musí zvykat na život bez Cédrica Bakambua, jehož odchod do Číny je takřka hotový. Proti Deporu nezasáhnou do hry ani Andrés, Roberto Soriano, Bruno Soriano, Sansone, Ramiro a Semedo. Obranu hostů tentokrát nevyztuží Schär, Lucas Pérez Valverde a Cartabia jsou další důležité ztráty.

07.01.18 17:30 Athletic Club -:- Deportivo Alavés

Hra Athleticu je sice stále plná otazníků, přesto se výsledky baskických Lvů výrazně zlepšily. V posledních pěti ligových zápasech nepoznali přemožitele. Pozitivní sérii budou v osmnáctém kole hájit v derby s Alavésem.

Také Alavés může být spokojený. Kouč Abelardo dal týmu nejen nový impuls, ale zejména řád a vnutil mu svůj bojovný styl. Odpovědí jsou tři výhry ze čtyř zápasů včetně té klíčové proti Málaze, přímému rivalovi v boji o přežití v Primera División.

Abelardo má tradiční absence Vigaraye a Héctora, žádné podstatné novinky v sestavě se neočekávají. Zato Athletic jednu skvělou novinu oznámil, a sice účast Yeraye v nominaci. Mladý fotbalista po těžké nemoci na tuto chvíli dlouho čekal. Unai, Muniain, Balenziaga a Kepa, jehož přestup do Realu Madrid je blízko realizaci, naproti tomu chybí.

07.01.18 19:45 Celta de Vigo -:- Real Madrid

Tečka za nedělním programem osmnáctého kola Primera División bude napsána na stadionu Balaídos, kde si to rozdají fotbalisté Celty Vigo a Realu Madrid.

Celta Vigo je v tabulce La Ligy sice až ve druhé polovině, svoji kvalitu ale ukázala proti Barceloně, kterou obrala o body v lize, když na Camp Nou remizovala 2-2, i Copa del Rey. O další skalp favorita se Celestes pokusí v kompletním složení, Juan Carlos Unzué nemusí řešit žádné absence.

Real Madrid postrádá Karima Benzemu, Sergia Ramose a Dani Carvajala, tedy tři obvyklé členy základní jedenáctky. Zinédine Zidane proto bude muset úvodní sestavu mírně upravit, což nabízí šanci Nachovi či Achrafovi. Real Madrid je ve velmi složité situaci s velkým mankem na vedoucí Barcelonu, s níž ve vánočním El Clásicu padl vysoko 0-3.

08.01.18 20:00 Málaga -:- Espanyol

Úvodní ligové kolo nového kalendářního roku uzavře pondělní dohrávka, které svede na trávník stadionu La Rosaleda hráče Málagy a Espanyolu.

Prosinec se Málaze příliš nepovedl, když prohrála dvakrát v řadě a zůstává v sestupovém pásmu, na čemž nic nezmění ani případný skalp Pericos. Ti se poslednímu triu také nebezpečně přibližují, byť nečekaná výhra nad Atléticem dodala týmu určitou dávku klidu a sebevědomí.

Andalusané stále postrádají útočníka Rolana, jehož zdravotní problémy mohou být závažnější, než se původně zdálo. V trestu je záložník Adrián. Espanyol se musí obejít bez Duarteho, důležité opory však má Quique Sánchez Flores k dispozici.

 

Tabulka po 17. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 17 14 3 0 45:7 (+38) 45 V V V R R
2. Atlético Madrid 17 10 6 1 25:8 (+17) 36 P V V V V
3. Valencia 17 10 4 3 36:17 (+19) 34 P P V P R
4. Real Madrid 16 9 4 3 30:14 (+16) 31 P V R V R
5. Sevilla 17 9 2 6 20:22 (-2) 29 P R P V V
6. Villarreal 17 8 3 6 24:20 (+4) 27 V V P P P
7. Eibar 17 7 3 7 22:29 (-7) 24 V V R V V
8. Getafe 17 6 5 6 22:16 (+6) 23 V P R V P
9. Real Sociedad 17 6 5 6 31:29 (+2) 23 V R P P R
10. Girona 17 6 5 6 21:26 (-5) 23 P V V P R
11. Celta de Vigo 17 6 3 8 30:25 (+5) 21 V P P R V
12. Athletic Club 17 5 6 6 18:19 (-1) 21 V R V R R
13. Leganés 16 6 3 7 12:14 (-2) 21 R P V P P
14. Real Betis 17 6 3 8 25:31 (-6) 21 P V P P R
15. Espanyol 17 5 5 7 14:21 (-7) 20 V R P P V
16. Levante 17 3 9 5 15:22 (-7) 18 R R P R P
17. Deportivo Alavés 17 5 0 12 13:25 (-12) 15 V P V V P
18. Deportivo La Coruña 17 4 3 10 19:34 (-15) 15 P P V P R
19. Málaga 17 3 2 12 13:31 (-18) 11 P P V R P
20. Las Palmas 17 3 2 12 13:38 (-25) 11 P R P V R

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Předchozí 1 Následující
Předchozí 1 Následující

Top plkálisti dnes

1. Jordi Alba 1
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace