Preview 30. kola Primera División

Primera División (© laliga.es)

Po reprezentační přestávce se vrací dění na ligové trávníky, Primera División pokračuje 30. kolem.

To začne čtyřmi sobotními zápasy. Girona přivítá zlepšené Levante, Athletic v duelu dvou trápících se Celtu Vigo, Las Palmas chtějí zaskočit Real Madrid a Sevilla si to rozdá v utkání finalistů Copy s Barcelonou.

Neděle nabídne střetnutí Espanyol - Alavés, Leganés - Valencia, Málaga - Villarreal, derby Eibar - Real Sociedad a Atlético - Depor.

Kolo uzavře pondělní dohrávka Getafe - Betis.

Nezapomeňte si natipovat výsledky v naší Tipovací soutěži a sestavit tým v manažerské hře Liga Fantástica, která má uzávěrku kola v sobotu ve 12:00.

 
31.03.18 13:00 Girona -:- Levante

Girona prožívá nejlepší období své 87leté historie, když se hned v první sezóně v Primera División pere o možnost postoupit do pohárové Evropy. Ve třicátém kole přivítá na stadionu Montilivi Levante.

Jestliže Katalánci se v případě vítězství mohou minimálně dočasně posunout na šesté místo, které zatím drží Sevilla, pak o hodně jde také Levante. Granotes po příchodu Paca Lópeze na lavičku vyhráli oba zápasy a vzdálili se přímým soupeřům v boji o setrvání mezi elitou, další bodový zisk by jejich vylepšenou pozici ještě potvrdil.

V sestavě Girony se žádné velké změny neočekávájí, klíčoví hráči jako jako Stuani, Portu či Granell jsou k dispozici. Naopak Levante hlásí řadu ztrát, mimo hru jsou Antonio Luna, Rubén Rochina, Lukić, Doukouré, Raúl, Iván López či Pazzini.

31.03.18 16:15 Athletic Club -:- Celta de Vigo

Athletic - Celta Vigo, to bude zápas dvou mužstev, která zůstávají v letošním ročníku La Ligy za očekáváním. Lepší výchozí pozici mají hosté, jímž patří v tabulce desátá pozice, zatímco Lvi se musejí spokojit s třináctým postem.

Skvělou zprávou je možný návrat Ikera Muniaina. Šikovný křídelník Athleticu se po šesti měsících vrací po vážném zranění kolena do nominace a mohl by se dočkat prvních minut jako střídající hráč. Po zdravotních problémech je připraven nastoupit i obránce Balenziaga.

Zatímco u Athleticu je šance na Evropu jen v oblasti teorie, Celta Vigo v případě vítězství sníží náskok šesté Sevilly a oživila by tak naději na postup do kontinentálních soutěží. Základní sestava bude vycházet z té, která nastupuje obvykle. Unzué nemusí řešit žádné podstatné absence.

31.03.18 18:30 Las Palmas -:- Real Madrid

Další střetnutí třicátého kola Primera División se odehraje na Estadio de Gran Canaria, kde domácí Las Palmas touží zaskčit favorizovaný Real Madrid a přilepšit si v tvrdém souboji o přežití mezi nejlepší dvacítkou španělských klubů.

Las Palmas sice táhnou sérii bez výhry a jejich ztráta na záchranu se zvyšuje, na Gran Canarii však dokázaly obrat i dva body Barcelonu, což je pro Bílý balet varování. Hosté možná nebudou naplno soustředění, neboť v lize už prakticky o nic nehrají a na dveře klepe prestižní duel Ligy mistrů proti Juventusu.

Ten ovlivní i základní sestavu. V ní nebudou Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos, Isco, Ceballos, Carvajal, Kroos a Marcelo, kteří ani nejsou v nominaci. Úvodní jedenáctka tak bude hodně odlišná od té, která má obvykle Zidanovu důvěru. Mezi povolané hráče Las Palmas se po trestu vrací stoper Gálvez.

31.03.18 20:45 Sevilla -:- FC Barcelona

Šlágr sobotního programu třicátého kola nejvyšší soutěže bude k vidění na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána, kde si to Sevilla rozdá s Barcelonou.

Andalusané prohráli dvakrát v řadě a po úspěchu v Lize mistrů musejí zabrat i v lize, kde hazardují s postupem do Evropy. Na šesté místo se tlačí hned několik zájemců a není prostor pro další chyby. Barcelona naproti tomu trůní na prvním místě s dostatečným náskokem na druhé Atlético Madrid a pomalu může začít myslet na oslavy mistrovského titulu.

V nominaci hostů je i Lionel Messi, přestože za reprezentaci v minulém týdnu nenastoupil kvůli svalovým potížím. Busquets naopak utkání nestihe, stejně tak Digne. Mina a Aleix Vidal nejsou v nominaci z rozhodnutí Valverdeho. Sevilla prozatím nominace neoznámila, ale očekává se návrat Jesúse Navase a žádné podstatné absence.

Zajímavostí utkání je, že jde o střet finalistů letošního ročníku Copa del Rey. Dnešní mač proto může naznačit, jaké budou šance obou klubů na triumf v poháru.

01.04.18 12:00 Espanyol -:- Deportivo Alavés

Fotbalová neděle začne v nejvyšší soutěži zápasem Espanyol - Alavés, dvou týmů, jejichž sezóna už prakticky skončila a v posledních kolech se budou snažit jen o co nejlepší konečné umístění.

Projekt Espanyolu měl vyšší ambice, než přežít mezi elitou. Andulky chtěly zaútočit na příčky zaručující postup do Evropy, jenže k těm mají ze čtrnáctého místa až příliš daleko. Alavés naopak může být spokojený. Po tragickém úvodu si vytvořil náskok na poslední trio a má prakticky zajištěné setrvání v La Lize i pro ročník 2018/2019.

Espanyol opět nastoupí s Pauem Lópezem v brance, neboť Diego López ještě není zcela fit po otřesu mozku. Naldo je druhou absencí domácích. Vigaray a Ibai nenastoupí za Alavés, který prohrál tři poslední kola a rád by se vrátil na vítěznou vlnu. Povede se mu to na RCDE Stadium?

01.04.18 16:15 Leganés -:- Valencia

Devadesát minut odkrojí z programu třicátého kola La Ligy fotbalisté Leganésu a Valencie, jejichž souboj začne na stadionu Butarque v neděli od 16:15.

Okurky jsou oblíbenou pochoutkou Netopýrů. Oba celky se utkaly jen pětkrát, pokaždé se stejným výsledkem - výhrou Valencie. Také dnes patří role favorita hostům, další tři body by pro ně znamenaly pojištění čtvrté pozice. Leganés už sezónu jen dohrává se snahou umístit se co nejlépe.

Leganés nemusel v klíčovém druhém ročníku oproti předpokladům příliš trpět a bude členem prvoligového pelotonu i nadále. Dnes se musí obejít bez Szymanowského, Brašanaće a Mantovaniho. Ve Valencii zůstal Coquelin, dobrou zprávou pro Marcelina je návrat Santi Miny.

01.04.18 18:30 SD Eibar -:- Real Sociedad

Pořadník zápasů třicátého ligového kola ozvláštní baskické derby mezi Eibarem a Realem Sociedad, do kterého půjdou možná překvapivě jako favorité domácí.

Eibaru totiž patří jedenáctá pozice a Mendilibarova parta stále může pomýšlet na evropský sen. Toho se naopak už dávno vzdala Erreala, které už jde pouze o čest a co nejlepší vstup nového trenéra Imanola Alguacila na lavičku v nejvyšší soutěži.

Imanol nahradil Eusebia s úkolem oživit mužstvo, které nedokázalo navázat na povedený loňský rok a naplnit potenciál. První nominaci mu komplikuje řada absencí, vždyť mimo hru jsou Canales, Rulli, Carlos Martínez, Xabi Prieto, Guridi a Bautista. Eibar postrádá jen trojlístek Enrich, Rico a Dani García.

01.04.18 18:30 Málaga -:- Villarreal

Málaga sice před reprezentační přestávkou uhrála bod na půdě Celty Vigo, jenže na její pozici jednoznačně nejslabšího účastníka letošní Primery to nic nezměnilo. Pravda, matematickou naději na záchranu Andalusané stále mají, ale té s kalkulačkou v ruce věří snad jen hrstka nejzarytějších příznivců.

Čtrnáct bodů za devětadvacet kol, to je tristní bilance mužstva, které začíná připomínat chaos. Fanoušky naštval trenér José González, jenž hráčům dopřál o dva dny delší odpočinek místo toho, aby nacvičoval akce na nadcházející zápasy. Ve třicátém kole se modrobílí střetnou s Villarrealem.

Žlutá ponorka naopak slabší úsek úspěšně ukončila a poslední dva mače zvládla vítězně, díky čemuž si upevnila umístění v nejlepší šestce. Na stadionu La Rosaleda by měla přidat další bod či body do sbírky, domácí jsou outsiderem. Trigueros a Bruno nejsou v nominaci Villarrealu, Juanpi, Recio či Ricca nenastoupí za Málagu.

01.04.18 20:45 Atlético Madrid -:- Deportivo La Coruña

Levante v sobotním utkání jen remizovalo na hřišti Girony, což je jasná a možná poslední šance pro Deportivo, jak se reálně vrátit do boje o záchranu. Jenže na Galicijce čeká úkol z nejtěžších - vyhrát na stadionu Wanda Metropolitano.

Atlético by podle papírových předpokladů mělo být nad síly Deportiva, jenže dva ze tří posledních ligových zápasů prohrálo, dnes navíc postrádá řadu fotbalistů. Mezi povolanými nemohli z různých důvodů být Filipe, Juanfran, Giménez, Vrsaljko, Vitolo a Griezmann. Na pravém kraji obrany číhá možnost pro mladíka Isaaca.

Ani Deportivo není v kompletním složení, Clarence Seedorf, jenž podle informací médií nebude u týmu pokračovat ani v případě záchrany, nemohl povolat Valverdeho, Borgese, Cartabiu, Bóvedu a Navarra.

02.04.18 21:00 Getafe -:- Real Betis

Betis v letošní sezóně již podesáté čeká pondělní dohrávka, tentokrát na stadionu Coliseum Alfonso Pérez, kde se mu do cesty postaví Getafe.

Andalusané se několikrát proti částým pondělním zápasům čertili a stěžovali si, ale zdá se, že jediná cesta, jak se jim vyhnout, je kvalifikovat se do evropských pohárů. Ta šance tu stále je, a pokud dnes Betis zvítězí, opět se stane o něco reálnější. Verdiblancos se totiž mohou z osmého místa posunout na šesté, s nímž je spojena vstupenka do Evropské ligy. Getafe má o čtyř body méně a pohybuje se v klidném středu tabulky, dvě tři výhry v řadě ale můžou i z Azulones udělat adepta na nejlepší šestku. 

Pokud jde o sestavy, tak v té domácí se neobjeví Arambarri, naopak Bergara je i přes nedávnou zlomeninu nosu připraven naskočit s ochrannou maskou. Ztráty Betisu jsou početnější, do nominace nemohli být zahrnuti Feddal, Francis a Sanabria. Z rozhodnutí trenéra se zápas nebude týkat Rubéna Castra.

 

Tabulka po 29. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 29 23 6 0 74:13 (+61) 75 V V V R V
2. Atlético Madrid 29 19 7 3 49:14 (+35) 64 P V P V V
3. Real Madrid 29 18 6 5 73:33 (+40) 60 V V V P V
4. Valencia 29 18 5 6 57:31 (+26) 59 V V V R V
5. Villarreal 29 14 5 10 40:33 (+7) 47 V V P P V
6. Sevilla 29 14 3 12 37:44 (-7) 45 P P V V P
7. Girona 29 12 7 10 43:42 (+1) 43 P V V V P
8. Real Betis 29 13 4 12 49:53 (-4) 43 V V P R V
9. Getafe 29 10 9 10 35:27 (+8) 39 V P P V P
10. Celta de Vigo 29 11 6 12 45:42 (+3) 39 R P V P V
11. Eibar 29 11 6 12 36:43 (-7) 39 P P R V P
12. Leganés 29 10 6 13 25:35 (-10) 36 V P V P R
13. Athletic Club 29 8 11 10 29:33 (-4) 35 P V P R V
14. Espanyol 29 8 11 10 26:37 (-11) 35 P V R V R
15. Real Sociedad 29 9 6 14 51:52 (-1) 33 P P V R P
16. Deportivo Alavés 29 10 1 18 26:45 (-19) 31 P P P V P
17. Levante 29 5 12 12 25:43 (-18) 27 V V R P P
18. Las Palmas 29 5 6 18 21:58 (-37) 21 R P P R R
19. Deportivo La Coruña 29 4 8 17 26:60 (-34) 20 R P R P R
20. Málaga 29 3 5 21 16:45 (-29) 14 R P P P P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace