Shrnutí 17. kola Primera División

Barcelona se raduje (© marca.es)

Barcelona zvítězila ve slavném El Clásicu, stadion Realu Madrid dobyla díky brankám Luise Suáreze, Lionela Messiho z pokutového kopu a Aleixe Vidala 3-0.

Stejně jako v minulém kole ani tentokrát v úvodním střetnutí branka nepadla, tentokrát mezi Levante a Leganésem. Getafe si poradilo s Las Palmas, Real Sociedad se Sevillou, Eibar s Gironou a Alavés s Málagou.

Betis si připsal další prohru proti Athleticu, Espanyol jako první obral v letošní sezóně o všechny body Atlético Madrid.

Villarreal vyhrál derby na hřišti Valencie, kalendářní rok v La Lize zakončilo vítězství Celty v další regionální bitvě na stadionu Deportiva.

 
19.12.17 20:30 Levante 0:0 Leganés

Levante ani Leganés si před Vánoci příliš nepolepšily. Jejich vzájemné střetnutí skončilo bez branek, což znamená, že je čeká v roce 2018 ještě hodně práce.

Ke gólu měl v celkovém součtu blíže Leganés, jenže Gumbaua v prvním poločase vychytal Oier. Domácí se oprávněně dožadovali pokutového kopu po zákroku Ezequiela na Enese, píšťalka rozhodčího však zůstala němá.

Ve druhém dějství se nedokázal prosadit El Zhar. Poslední půlhodinu poznamenalo vyloučení Amrabata, přičemž druhá žlutá karta pro křídelníka Leganésu byla dost přísná. Levante bylo v přesilovce aktivnější, ke změně skóre to ovšem nevedlo. Utkání na Ciutat tak vítěze nenašlo.

20.12.17 18:30 Getafe 2:0 Las Palmas
Branky: 6. J. Torres Ruiz , 15. A. Ndiaye

Las Palmas znovu potvrdily, že se trápí v útoku a jejich obrana je radostí pro útočníky soupeře. Slabosti defenzivy ostrovanů využilo v sedmnáctém kole La Ligy i Getafe, které dvěma rychlými góly rozhodlo o svém triumfu v poměru 2-0.

Uběhla jen čtvrthodina a už v podstatě bylo po zápase. Cala po rohovém kopu a Amath, jenž měl z oblasti penaltového puntíku snadnou úlohu, překonali bezmocného Lizoaina a dostali favorita do pohodlného postavení. 

Damián mohl přidat třetí gól, ale radost mu zkazil na brankové čáře Javi Castellano. I hosté měli dost příležitostí, jenže Rémy se tentokrát trápil, což bylo vidět i na dorážce, kterou místo do poloprázadné svatyně poslal do zámezí... Forvard Las Palmas zklamal i v další možnosti. A protože v závěru vychytal Lizoain dvakrát v tutovce Ángela, zvítězilo Getafe 2-0.

20.12.17 20:30 Real Sociedad 3:1 Sevilla
Branky: 17. Í. Martínez Berridi , 76. I. Zubeldía Elorza , 90. C. Vela  – 44. W. Ben Yedder

Real Sociedad se dostal z výsledkové krize na úkor Sevilly, jejíž problémy se naopak před Vánoci ještě znásobily. Mužstvo Andalusané čeká v následujícím měsíci i roce hodně práce s posilováním týmu, který to potřebuje.

První poločas skončil remízovým výsledkem. Errealu poslal do vedení Íñigo, ale jeho branku zneutralizoval v závěru půle Ben Yedder, jenž zahrál Rullimu na housle a stejně jako vloni rozesmutněl Anoetu. Tentokrát ale ne definitivně.

Domácí totiž ve druhém dějství zlomili zápas ve svůj prospěch. Zubeldia byl autorem rozdílové trefy, poté už přišla velká chvíle Carlose Vely. Mexický fotbalista, jenž se nesmazatelně zapsal do historie Realu Sociedad, při svém posledním startu za baskický klub před odchodem do MLS pečetl skóre na konečných 3-1. Šlo o hezkou tečkou za Velovým dobrodružstvím v San Sebastiánu. A tak zatímco jeho spoluhráči si Vánoce vylepšili, sevillský výběr má během svátků o čem přemýšlet.

21.12.17 18:30 SD Eibar 4:1 Girona
Branky: 1. T. Inui , 10. C. Días Barbosa de Oliveira , 54. T. Inui , 90. J. Jordán Moreno  – 26. D. Timor Copoví

Eibar si pod stromeček nadělil tři body ze zápasu proti Gironě, kterou na stadionu Ipurua přestřílel jasným poměrem 4-1.

Trvalo to pouhých 41 vteřin, nejkratší čas v dosavadním průběhu sezóny, než se poprvé měnilo skóre. Gól Inuie Eibar neuspokojil a dál do soupeře bušil, za což byl odměněn zvýšením Charlese. Timor krásným přímým kopem snížil ještě předtím, než uběhla půlhodina. Poté se hra uklidnila, další branky přišly ve druhém poločase.

K neradosti hostů opět do jejich sítě. Nejprve svůj povedený výkon korunoval další trefou Inui, aby v nastaveném čase dal definitivní podobu výsledku Jordán. Eibar potvrdil, že krize z úvodu sezóny je zapomenuta a opět své fanoušky baví atraktivním útočným fotbalem.

21.12.17 20:30 Deportivo Alavés 1:0 Málaga
Branky: 60. M. El Haddadi Mohamed

Ani měsíc nepotřeboval Abelardo, aby zcela proměnil Alavés. Šedivé mužstvo z úvodu ročníku je minulostí. Výhra nad Málagou je již třetím úspěchem z posledních čtyř kol a sny Alavésu o záchraně se každým kolem více blíží realitě.

Podobný impuls by potřebovala také Málaga. Ať už změnou trenéra, nebo otevřením šejkovy peněženky, aby přišly kvalitní posily, protože současný kádr až v příliš mnoha zápasech působí špatným dojmem. Nejinak tomu bylo i na Ipurue, kde je další prohra logickým vyústěním.

Jediný gól zápasu vstřelil po hodině hry Munir. Fotbalista, který předtím zahodil i ty nejjasnější šance, se nakonec dočkal odměny za svou vytrvalost. Alavés díky jeho trefě slaví velmi důležité tři body, Málagu čekají nepříliš veselé vánoční svátky.

22.12.17 18:30 Real Betis 0:2 Athletic Club
Branky: 36. R. García Escudero (z pen.), 85. Z. Feddal (vlastní)

Není to jako vyhrát první cenu v loterii El Gordo, přesto tři body, které Athletic získal na půdě Betisu, mají velkou cenu a mohou znamenat odrazový můstek k lepšímu roku, než byl pro baskické Lvy ten letošní.

Betis byl v první půlhodině mírně lepším týmem, jednou mu zabránila v radosti branková konstrukce, jenže jako už několikrát ho opět potopil individuální zkrat. Amat nakopl na zemi ležícího protihráče, za což uviděl červenou kartu a nařízený pokutový kop s přehledem proměnil Raúl García.

I v desíti dokázali být domácí nebezpeční, ale Herrerín byl pozorný. Tyč zvonila i na druhé straně, Athletic se ale pojišťující trefy přece jen dočkal v závěru, a to po vlastní brance Feddala. Problémy Betisu zůstávají, Athletic na ty své alespoň na Vánoce zapomněl.

22.12.17 20:30 Espanyol 1:0 Atlético Madrid
Branky: 88. Sergio García

Atlético v osmnáctém kole ochutnalo vlastní medicínu. Jako velmi často rozhodla i tentokrát utkání Madriďanů jedna povedená akce. Změnou však je, že ji předvedl soupeř. Espanyol díky pozdní trefě Sergia Garcíi jako první v letošním ligovém ročníku obral Atlético o všechny body.

A pro Espanyol jde o sladký triumf, který tak potřeboval. Kataláncům se s vědomím důležitého vítězství bude o vánočních svátcích podstatně volněji dýchat. Zápas samotný příliš vzrušující momentů nepřinesl. Když Oblak vychytal Léa, šlo na dlouhou dobu o jedinou skutečnou šanci.

Když už se zdálo, že utkání dospěje do remízového finále, udeřili domácí. Povedenou kombinační akci zakončil veterán Sergio García. Espanyol prolomil sérii nevýrazných výsledků a slaví, Atlético se naopak musí vypořádat s první porážkou.

23.12.17 12:00 Real Madrid 0:3 FC Barcelona
Branky: 54. L. Suárez Díaz , 64. L. Messi (z pen.), 90. A. Vidal Parreu

Barcelona udělala velký krok k titulu a vítězstvím 3-0 na stadionu Realu Madrid odpravila podle prognóz největšího spolufavorita.

Základní sestavy nabídly po jednom překvapení. Zidane obětoval Isca pro defenzivnějšího Kovačiće, Valverde dal na pozici pravého beka přednost Sergi Robertovi před Semedem.

Real Madrid začal náporem a už ve druhé minutě se prosadil po rohu Cristiano Ronaldo, ale jeho branka nebyla kvůli jasnému offsidu uznána. Další šanci měl Portugalec po deseti minutách, v ideální pozici ale míč netrefil... Ofenziva Barcelony o sobě dala vědět až po půlhodině, ale Paulinha po ideálním pasu Messiho za obranu skvěle vychytal Keylor Navas. Vzápětí se proti Cristianu Ronaldovi blýskl Ter Stegen. Na konci poločasu zaujaly ještě hlavičky Paulinha a Benzemy. Brazilcovu zneškodnil Navas, Benzemovi zkazila radost tyč.

V 54. minutě se již skóre měnilo. Busquets si na vlastní polovině pohrál s Kroosem, založil rychlý brejk, na jehož konci byl Suárez a Barcelona šla po bezchybné akci do vedení. V další šanci napálil uruguayský útočník do boční sítě. Sergio Ramos riskoval další vyloučení úderem do krku Luise Suáreze, který ale rozhodčí chybně odměnil jen žlutým napomenutím. O chvíli později již k vyloučení došlo, a sice když Carvajal předvedl na brankové čáře brankářský zákrok rukou. Nařízený pokutový kop proměnil Messi. V samotném závěru pečetil výhru Barcelony Aleix Vidal.

Zatímco první poločas byl aktivnější vysoko napadající Real Madrid, druhá půle již zcela patřila hostům, kteří zaslouženě berou tři klíčové body.

23.12.17 15:15 Valencia 0:1 Villarreal
Branky: 24. C. Bacca Ahumada

Jediný gól stačil Villarrealu k dobytí Mestally a vítězství nad Valencií v regionálním derby. Žlutá ponorka si pojistila umístění ma pohárových příčkách, zatímco Valencia potvrdila, že v posledních týdnech ztratila suverenitu z předchozího období.

Přitom v prvním poločase předváděli Netopýři solidní fotbal a měli možnosti jít do vedení, položila je však Baccova trefa, které možná předcházel centimetrový offside. Domácí se nechali rozhodit a až příliš se soustředili na hádky s rozhodčím. Leckdy oprávněně, jako v případě neodpískáné penalty za ruku Triguerose, ale škodili tím hlavně sami sobě.

Hloupé vyloučení Zazy po dvou žlutých kartách během 62 vteřin situaci Valencie ještě zhoršilo, i v oslabení ale mohla vyrovnat, jenže Paulistovi pokazila radost branková konstrukce. Villarreal se štěstím těsné vítězství uhájil, byť závěr rovněž dohrával bez vyloučeného, a to Triguerose.

23.12.17 17:30 Deportivo La Coruña 1:3 Celta de Vigo
Branky: 59. F. Andone  – 3. D. Wass , 40. I. Aspas Juncal , 53. I. Aspas Juncal

Deportivo nestačilo v prestižním galicijském derby na Celtu Vigo, které na Riazoru podlehlo 1-3. Klíčovým byl fakt, že současný Depor zkrátka nemá rozdílového hráče, zatímco Celta Vigo ano. V Iagu Aspasovi.

Byl to další skvělý výkon reprezentačního útočníka, který převážil misky vah na stranu hostů. Rychlý gól Wasse Celtu uklidnil a sám Iago Aspas krátce před pauzou a nedlouho po ní zvyšoval dvěma zásahy již na luxusních 3-0 pro Celtu Vigo.

Deportivo se sice vrátilo do hry díky brance Andoneho z 60. minuty, ale na víc už nedosáhlo. Celta Vigo nebyla výrazně lepším týmem, naopak v určitých fázích zápasu trpěla, ale díky své největší hvězdě bere tři body.

 

Tabulka po 17. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 17 14 3 0 45:7 (+38) 45 V V V R R
2. Atlético Madrid 17 10 6 1 25:8 (+17) 36 P V V V V
3. Valencia 17 10 4 3 36:17 (+19) 34 P P V P R
4. Real Madrid 16 9 4 3 30:14 (+16) 31 P V R V R
5. Sevilla 17 9 2 6 20:22 (-2) 29 P R P V V
6. Villarreal 17 8 3 6 24:20 (+4) 27 V V P P P
7. Eibar +2 17 7 3 7 22:29 (-7) 24 V V R V V
8. Getafe +2 17 6 5 6 22:16 (+6) 23 V P R V P
9. Real Sociedad +2 17 6 5 6 31:29 (+2) 23 V R P P R
10. Girona –3 17 6 5 6 21:26 (-5) 23 P V V P R
11. Celta de Vigo +2 17 6 3 8 30:25 (+5) 21 V P P R V
12. Athletic Club +2 17 5 6 6 18:19 (-1) 21 V R V R R
13. Leganés –1 16 6 3 7 12:14 (-2) 21 R P V P P
14. Real Betis –6 17 6 3 8 25:31 (-6) 21 P V P P R
15. Espanyol +1 17 5 5 7 14:21 (-7) 20 V R P P V
16. Levante –1 17 3 9 5 15:22 (-7) 18 R R P R P
17. Deportivo Alavés +1 17 5 0 12 13:25 (-12) 15 V P V V P
18. Deportivo La Coruña –1 17 4 3 10 19:34 (-15) 15 P P V P R
19. Málaga 17 3 2 12 13:31 (-18) 11 P P V R P
20. Las Palmas 17 3 2 12 13:38 (-25) 11 P R P V R

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace