Preview 10. kola Primera División

Primera División (© laliga.es)

Ani o tomto víkendu nebudou fotbalisté La Ligy zahálet, na programu je desáté kolo aktuálního ročníku.

V sobotu vyzve Alavés ve formě hrající Valencii, Atlético Madrid rozjetý Villarreal, trápící se Athletic suverénní Barcelonu a nejistá Sevilla perfektně bránící Leganés.

Neděle začne soubojem Getafe s Realem Sociedad, následovat budou utkání Girona - Real Madrid, Eibar - Levante a Málaga - Celta Vigo.

Pondělí nabídne dvě dohrávky, a to Espanyol - Betis a Las Palmas - Deportivo, na jehož lavičce bude debutovat Cristóbal.

Nezapomeňte si natipovat výsledky v naší Tipovací soutěži a sestavit tým v manažerské hře Liga Fantástica, která má uzávěrku kola v sobotu ve 12 hodin.

 
28.10.17 12:00 Deportivo Alavés -:- Valencia

Dalším, kdo se pokusí zastavit rozjetou Valencii, která si z posledních šesti soutěžních zápasů drží průměr téměř čtyř vstřelených branek na zápas, bude v desátém kole La Ligy na stadionu Mendizorroza Alavés.

Alavés se po nadějném startu De Biasiho éry výhrou na půdě Levante vrátil do starých kolejí a podlehl Realu Sociedad i Betisu, aniž by poznal gólovou radost. Dobrou zprávou pro zkušeného kouče je návrat Ibaie Gómeze a Manu Garcií. Laguardia a Héctor pokračují mimo a kvůli klauzuli ve smlouvě nesmí nastoupit Medrán, jenž je ve Vitórii na hostování právě z Valencie.

Netopýři prožívají skvělé období. Jejich hra i výsledky uchvátily Španělsko a nikdo nepochybuje, že Valencia je znovu adeptem na postup do pohárové Evropy. Střelecky potentní Zaza, výborně hrající Guedes a spolehlivý Neto. To jsou jen některé z pilířů sestavy, která funguje takřka dokonale. Marcelino v ní musí udělat minimálně jednu změnu, neboť Dani Parejo je v karetním trestu. Vezo a Orellana nebyli nominováni z rozhodnutí trenéra.

28.10.17 17:30 Atlético Madrid -:- Villarreal

Fotbalová sobota slibuje v rámci Primera División velmi zajímavou podívanou. To by se mělo týkat i devadesáti minut, během kterých budou na moderním stánku Wanda Metropolitano bojovat hráči Atlética a Villarrealu.

Atlético sice v minulém kole naplno bodovalo na horké půdě Balaídosu, ale o jeho výkonu dostatečně vypovídá, že nejlepším hráčem Cholova výběru byl brankář Jan Oblak. Los Colchoneros zkrátka stále nejsou ve stoprocentní kondici. Situaci Simeonemu komplikují dvě důležité absence, své zdravotn problémy totiž nestihlo doléčit duo záložníků Koke a Carrasco. Ani Vrsaljko není v nominaci. O další start v základní sestavě usiluje znovuobjevený útočník Kévin Gameiro.

Jestliže Atlético poněkud tápe, tak Villarreal zareagoval na lék jménem Javi Calleja a s mladým koučem na lavičce vyhrál všechny tři ligové duely. Na marodce Ponorky zůstali jen dlouhodobě zranění Asenjo, Andrés, Bruno a Semedo. Stopera Álvara trápil natažený sval, ale stihl se zotavit a nebude chybět. 

28.10.17 19:45 Athletic Club -:- FC Barcelona

Pokud se naplní papírové předpoklady založené nejen na kvalitách kádrů, ale i na prozatimním průběhu sezóny, neměla by mít Barcelona s dobytím Katedrály problém. Jenže Athletic zůstává bojovným týmem, který je schopný o body i velkého favorita...

Pravdou však je, že baskičtí Lvi zatím nejsou v lovu na dobré výsledky příliš úspěšní, po devíti kolech se pohybují ve středu tabulky La Ligy a pohárové příčky jim začínají unikat. Ale může být lepší impuls než skalp vicemistra? Ziganda hraje možná o více než jen o tři body, protože jeho budoucnost začíná být zpochybňována. Kouč Athleticu se musí obejít bez Balenziagy, De Marcose, Yeraye a Muniaina, jehož dlouhodobá ztráta se ukazuje jako ještě více citelná, než se fanoušci obávali.

Barcelona zareagovala na prozatím jedinou ztrátu ligového ročníku na Wandě výhrou nad Málagou a zůstává s přehledem první. Ernesto Valverde, pro něhož bude zápas díky dlouholeté práci v Athleticu pikantní, nepovolal lehce zraněného Andrése Iniestu, Mascherana trápí horečky, přesto mezi vyvolenými je. 

28.10.17 21:30 Sevilla -:- Leganés

Utkání mezi Sevillou a Leganésem se mělo původně hrát v sobotu od 16:15, vedení La Ligy ho ale kvůli teplému počasí raději přesunulo na večerní hodinu. Na Pizjuánu se tak balón rozkutálí až ve 22:30.

Krátké, ale hodně nepovedené výsledkové období znamená pro Sevillu první krizi. Nejméně trpěliví z fanoušků požadují hlavu Eduarda Berizza, všichni shodně zlepšené výkony. Andalusané vypadli z pohárových příček, což je důsledek pouhých tří bodů z posledních čtyř kol. Pro dnešní mač musí Berizzo poskládat sestavu bez dvojice stoperů - Carriço a Pareja pokračují mezi zraněnými. Pozitivní novinkou je návrat klíčového záložníka N'Zonziho.

Leganés nepřestává překvapovat. Naposledy udolal i Athletic, jak jinak než bez inkasované branky, což z Madriďanů dělá jeden z nejlépe bránících celků v Evropě. Také na Pizjuánu budou Okurky spoléhat na defenzivu a rychlé brejky. Ty nepovedou přes zraněného Omara, zbytek mužstva je ale připraven, tedy včetně ve formě hrajícího Amrabata.

29.10.17 11:00 Getafe -:- Real Sociedad

Jako první čeká nedělní střetnutí desátého kola Primera División Getafe a Real Sociedad. Zápas se odehraje na stadionu Coliseum Alfonso Pérez od 12 hodin.

Zvláštní pocity zažije Markel Bergara, jenž nastoupí vůbec poprvé v kariéře proti Realu Sociedad, kam zamířil, když mu bylo dvanáct let a prožil tam dlouhá léta. Jeho číslo pět zdědil Igor Zubeldia, a to na přání právě Bergary, neboť ho považuje za svého zástupce. V zápase těžko hledat favorita, Azulones hraje do karet domácí prostředí, kde jsou silní, což poznal mimojiné Villarreal, hostům zase silnější kádr a lepší výkonnost v letošní sezóně.

Pokud jde o složení základních sestav, pak v té Getafe bychom marně hledali Shibasakiho a Pacheca. Real Sociedad ohlásil více absencí, mimo hru jsou Carlos Martínez, Agirretxe, Zurutuza a Kévin, k nimž je ještě potřeba připočítat vykartovaného středopolaře Asiera Illarramendiho.

29.10.17 15:15 Girona -:- Real Madrid

Utkání mezi Gironou a Realem Madrid by se nakonec mělo odehrát v původním termínu, tedy v neděli od 16:15, přestože existovala možnost jeho odkladu kvůli napjaté situaci v Katalánsku. Podle zástupců města je ale bezpečnost zaručena a brány Montilivi se otevřou.

Girona do něj půjde se zvýšeným sebevědomím po dobytí Riazoru, díky čemuž si v tabulce polepšila na patnácté místo. Pablo Machín nemůže počítat jen s obránce Alcalou, neboť pokračuje na marodce. Mezi třemi tyčemi by mohl na svůj start z Copa del Rey navázat Bono a odeslat zkušeného Gorku na lavičku.

Real Madrid se bude kromě kvality kádru opírat i o statistiku, vždyť s novicem soutěže neprohrál v prvním vzájemném souboji už dlouhých 27 let. Venku navíc táhne rekordní sérii 13 vítězství. Keylor, Carvajal, Bale a Kovačić v nominaci nejsou a jednou z hlavních otázek je, zdali Cristiano Ronaldo prolomí ligové trápení a rozvlní síť. Na Portugalcovi je patrné otrávení z toho, že v Lize mistrů střelecky září, zatímco v domácí soutěži má na kontě stále jediný přesný zásah.

29.10.17 17:30 SD Eibar -:- Levante

Fotbalisté Eibaru ze sebe stále nemohou shodit deku, která na nich leží od začátku sezóny. Za posledních pět kol dosáhli na jediný bod za domácí remízu s Deportivem a v tabulce Primera División je dělí od poslední trojky jediný bod. Každé další zaváhání tak může znamenat pád do sestupového pásma.

V desátém kole bude soupeřem Basků Levante, které je po dobrém úvodu sezóny také v krizi. Body sbírá maximálně po jednom, a přestože dvanácté místo nelze považovat za neúspěch, v případě prodloužení neúspěšné série výsledků by se Granotes mohli dostat do problémů.

Eibar se pokusí vylepšit ofenzivu, která nepoznala radost z gólu už 397 minut. Stále však postrádá Pedra Leóna a Aleja, na marodce pokračují i Fran Rico, Joel a Ramis. Nano, Iván a Roger jsou již tradiční ztráty hostů z valencijského regionu.

29.10.17 19:45 Málaga -:- Celta de Vigo

Je to klišé, ale Málagu čeká zápas, který lze označit jako finále, a to zejména pro Míchela, jehož by další bodová ztráta mohla připravit o místo na lavičce Andalusanů. Znepříjemnit trenérovi Málagy život bude chtít Celta Vigo.

Zatímco Málaga je na tom bídně s jediným získaným bodem z devíti kol a pouhými čtyřmi vstřelenými brankami, Celta Vigo už zapomíná na nepovedený vstup do sezóny a v uplynulých pěti kolech vyšla naprázdno jen v jednom případě, a to před týdnem proti Atléticu, jemuž sice byla zdatným konkurentem, ale bez gólové tečky.

Je to téměř půlrok od posledního triumfu Málagy v soutěžním zápase. Shodou okolností to bylo právě na La Rosaledě proti Celtě, a sice 7. května poměrem 3-0. Podobný resultát by pro Málagu dnes znamenal velké nakopnutí. Půjde mu naproti bez Riccy, Diega Gonzáleze, Rolana, což je klíčová ztráta, Miguela Torrese a Kuzmanoviće. Hosté nemohli nominovat Emre Mora, v základní sestavě by měl pokračovat mladý Slovák Lobotka.

30.10.17 20:00 Espanyol -:- Real Betis

Souboje mezi Espanyolem a Betisem jsou vždy zajímavé, neboť jde o střetnutí dvou klasických týmů. A dnešní zápas bude o to pikantnější, že se na lavičcy usadí Quique Sánchez Flores a Quique Setién, kteří spolu dříve soupeřili i na trávníku.

Pericos chtějí navázat na získaný bod z Anoety, a to nejlépe prvním říjnovým vítězstvím v samotném závěru desátého měsíce, které by je přesunulo do lepší poloviny tabulky, odkud už jsou pohárová umístění na dohled. Dídac Vilà, Granero a Sergio Sánchez v nominaci nejsou, Melendo, Javi López a Naldo se do ní naopak vracejí.

Betis má lepší formu i výsledky než jeho konkurent, na čemž má velkou zásluhu útočník Sanabria, autor šesti branek v posledních pět zápasech. Sanabria nebude chybět ani tentokrát, a to na rozdíl od Durmisiho, Feddala a Tella, kteří okupují marodku zelenobílých.

30.10.17 20:00 Las Palmas -:- Deportivo La Coruña

Las Palmas a Deportivo se znovu střetávájí po pouhých čtyřech dnech, kdy si to rozdaly v prvním střetnutí šestnáctifinále Copa del Rey. Dnes však budou mít výhodu domácího prostředí ostrované, kteří v poháru dobyli Riazor nečekaně jasným triumfem v poměru 4-1.

Zatímc pro Las Palmas znamenala výhra v Copě velký nádech čerstvého vzduchu a důkaz, že mohou své výsledky vylepšit, pro Deportivo šlo o další tvrdý direkt. Nyní čeká Cristóbala, nástupce Pepe Mela ve funkci trenéra, ligový debut. Venku přitom Galicijci nebodovali naplno od 5. března. Las Palmas prozměnu prohrály pětkrát v řadě, což je třetí nejhorší série výsledků v klubové historii.

Pokud jde o sestavy, tak v té domácích se neobjeví Tannane a Halilović, oba středopolaři jsou na marodce. Adrián, Rubén a Carles Gil jsou absence, které oznámilo Deportivo. 

 

Tabulka po 9. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 9 8 1 0 26:3 (+23) 25 V R V V V
2. Valencia 9 6 3 0 25:10 (+15) 21 V V V V V
3. Real Madrid 9 6 2 1 18:7 (+11) 20 V V V V P
4. Atlético Madrid 9 5 4 0 14:5 (+9) 19 V R R V V
5. Leganés 9 5 2 2 8:3 (+5) 17 V V R V R
6. Villarreal 9 5 1 3 15:10 (+5) 16 V V V P R
7. Real Betis 9 5 1 3 19:17 (+2) 16 V P R V V
8. Sevilla 9 5 1 3 9:8 (+1) 16 P P V P V
9. Real Sociedad 9 4 2 3 20:18 (+2) 14 R V R P P
10. Celta de Vigo 9 3 2 4 18:14 (+4) 11 P V R V R
11. Athletic Club 9 3 2 4 10:10 (0) 11 P V P R P
12. Levante 9 2 5 2 9:11 (-2) 11 R R P P V
13. Espanyol 9 2 4 3 8:12 (-4) 10 R R P V R
14. Getafe 9 2 3 4 11:10 (+1) 9 R P P V R
15. Girona 9 2 3 4 9:14 (-5) 9 V P R P R
16. Deportivo La Coruña 9 2 2 5 10:18 (-8) 8 P R V P V
17. Eibar 9 2 1 6 3:20 (-17) 7 P R P P P
18. Las Palmas 9 2 0 7 7:22 (-15) 6 P P P P P
19. Deportivo Alavés 9 1 0 8 3:14 (-11) 3 P P V P P
20. Málaga 9 0 1 8 4:20 (-16) 1 P P P R P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace