Preview 12. kola Primera División

Primera División (© laliga.es)

Reprezentační pauza je minulostí, nic tak nebrání prvoligovým fotbalistům, aby se vrátili k plnění klubových povinností.

Dvanácté kolo La Ligy se rozehraje v pátek v rozjeté Gironě, kam zavítá Real Sociedad.

Na sobotu si Getafe pozvalo Alavés, Leganés se pokusí narušit nadvládu Barcelony, Sevilla přivítá Celtu Vigo a Atlético ve šlágru kola hostí v madridském derby Real.

Neděle začne soubojem Málagy s Deportivem, Espanyol si to rozdá s Valencií, Las Palmas s Levante a Athletic v zajímavém mači s Villarrealem.

Eibar a Betis je složení pondělní dohrávky.

Nezapomeňte si natipovat výsledky v naší Tipovací soutěži a sestavit tým v manažerské hře Liga Fantástica, která má uzávěrku kola v pátek ve 20 hodin.

 
17.11.17 20:00 Girona -:- Real Sociedad

Dvanácté kolo letošního ročníku La Ligy začne "žlutým" zápasem na stadionu Montilivi mezi Gironou a Realem Sociedad. Erreala totiž obdržela nejvíce karet za protesty, Girona za tento prohřešek sice ani jednu, zato za ostatní přestupky jich má na kontě nejvyšší počet v soutěži.

Pokud jde o herní a výsledkovou stránku, pak Girona prožívá krásné časy. Katalánci vyhráli poprvé v La Lize třikrát v řadě a upevnili si pozici v polovině tabulky. Kouč Girony Pablo Machín musí řešit problém v podobě ne stoprocentního zdravotního stavu Alcaly, nejistá je také účast Pere Ponse.

Real Sociedad zareagoval na prohru na Coliseu tím nejlepším možným způsobem, a sice výhrou nad Eibarem před repre pauzou. Eusebio nemusí řešit žádné klíčové absence a podle všeho dá znovu důvěru Januzajovi, jenž pomalu začíná přesvědčovat o svých kvalitách.

18.11.17 12:00 Getafe -:- Deportivo Alavés

V sobotu vyběhnou v La Lize na hřiště jako první hráči Getafe a Alavésu v utkání, které bude mít zvláštní příchuť pro domácího kouče José Bordaláse. Jeho minulost je totiž spojena s táborem soupeře, kterého vytáhl do Primery, stejně jako se mu to povedlo v současném působišti.

Bordalás prohlásil, že nostalgií netrpí a užívá si angažmá na Coliseu. Azulones však potřebují zabrat, z posledních pěti kol bodovali naplno v jediném. Pacheco a Chuli již tradičně absentují, návrat Shibasakiho se blíží, ale tentokrát Japonec zůstává mimo nominovaná jména.

Alavés jde do střetnutí posílen výhrou z minulého kola, kdy přetlačil Espanyol. Do jedenáctky De Biasiho se může vrátit po odpykání trestu Vigaray, naopak Laguardia a Héctor pokračují na marodce. Alavés by se v případě výhry minimálně dočasně konečně dostal ze sestupového místa.

18.11.17 15:15 Leganés -:- FC Barcelona

Dlouhé týdny Leganés zas a znovu překvapoval, jenže v posledních dvou zápasech jako by mužstvu došel dech. Prohry se Sevillou a Valencií vrátily skromný celek do reality, která má podobu tvrdého boje o každý bod, který může hrát v konečném účtování velkou roli.

Ve dvanáctém kole zavítá na stadion Butarque Barcelona, a to s impozantní bilancí pouhých dvou ztracených bodů z třiatřiceti a skóre 30:4. Valverdeho svěřenci sice ne vždy herně přesvědčují, výsledkově ale nejde Kataláncům vytknout v podstatě nic.

Právě na stadionech "menších" klubů Barcelona vloni ztratila titul, letos si vede podstatně lépe a další krok chce udělat právě na půdě Leganésu. Sergi Roberto, André Gomes, Dembélé, Rafinha, Arda a Mascherano u toho nebudou. Omar Ramos je jedinou potvrzenou ztrátou domácích Madriďanů.

18.11.17 17:30 Sevilla -:- Celta de Vigo

Sevilla hostí Celtu Vigo v utkání, které bude mít dánský nádech. V La Lize působí celkem sedm fotbalistů této severské země a hned šest z nich jich je součástí kádru Sevilly, konkrétně dva, a čtyři bojují za barvy Celty Vigo.

A právě Krohn-Dehli, jeden z nich a zároveň jediný, který působil v obou mužstvech, je jedinou novinkou v nominaci domácího kouče Eduarda Berizza. Jelikož se blíží klíčový duel Ligy mistrů, mohla by základní jedenáctka Sevilly doznat mírných změn. Otazník tak visí například nad startem Banegy, jenž by mohl být šetřen. Již tradičně bojují o post v útoku Muriel a Ben Yedder.

Emre Mor stále není fit a nefiguruje v nominaci Celty Vigo, mimo hru je rovněž Roncaglia. Celestes před reprezentační pauzou zabrali a po dvou prohrách zdolali Athletic po skvělém vstupu do utkání 3-1. Další triumf by je přiblížil pohárovým příčkám, poslední z nich patří Seville.

18.11.17 19:45 Atlético Madrid -:- Real Madrid

Třešničkou na dortu sobotních zápasů dvanáctého kola Primera División bude madridské derby mezi Atléticem a Realem. Poprvé ho bude hostit supermoderní stánek červenobílých Wanda Metropolitano. Pro fanoušky je připraven bohatý doprovodný program, takže na novém stadionu mohou strávit bez nadsázky celý den.

Jeho vrcholem bude očekávaný zápas, jehož vítěz zažene velkou část pochybností, které úvod sezóny vyvolal. Pravda, Atlético patří mezi tři celky proplouvající letošní La Ligou bez porážky, v kolonce remíz je ale číslo až příliš vysoké. Jak je u Simeoneho výběru obvyklé, mohou se Los Colchoneros pyšnit spolehlivou obranou, druhou nejlepší v soutěži.

Real Madrid sice vyhrál ve čtyřech z uplynulých pěti kol, avšak předváděná hra má stále do ideálu hodně daleko. Zidane na tiskové konferenci popřel, že by byly pravdivé spekulace novinářů o napětí mezi Sergiem Ramosem a Cristianem Ronaldem, tým ale opravdu působí na trávníku nejednotným dojmem.

Dobrou zprávou pro francouzského kouče je návrat Dani Carvajala, jenž by po doléčeném zánětu osrdečníku mohl dokonce nastoupit od první minuty. Keylor Navas, Kovačić a Bale naopak k dispozici stále nejsou. Atlético může počítat s uzdravenou dvojicí záložníků Koke a Carrasco.

19.11.17 11:00 Málaga -:- Deportivo La Coruña

Málagu a Deportivo čeká důležitý souboj o tři body, které mohou hrát na konci sezóny klíčovou roli. Obě mužstva totiž bojují o přežití mezi elitou a zatím to nevypadá, že by se jejich situace měla ve zbytku ligového ročníku změnit.

Andalusané po první výhře nad Celtou Vigo padli na stadionu Villarrealu, bodově tak vyšli naprázdno ve čtyřech z pěti posledních zápasů. Ani případná výhra je neposune mimo červené pásmo, ale znamenala by další pozitivní impuls. Kuzmanović, Ricca, Miguel Torres a vykartovaný Recio, to jsou ztráta, s nimiž se musí Míchel vypořádat.

Deportivu se přece jen dýchá o něco volněji, šestnácté místo a jedenáct bodů sice neznamená klid, ale nabízí alespoň určitou porci půdy pod nohama. Zranění Juanfrana otevírá dveře základní sestavy pro Gerarda Valentína. Adrián López a Carles Gil mezi povolanými nejsou.

19.11.17 15:15 Espanyol -:- Valencia

Espanyol přivítá v dalším zápase dvanáctého kola nejvyšší soutěže rozjetou Valencii. Nejvíce pozornosti poutá Simone Zaza, u něhož byly potvrzeny problémy s kolenem, které se každým zápasem mohou zhoršit natolik, že by je útočník Valencie musel vyřešit operací.

Ani to ale zřejmě Marcelino nezabrání, aby svého nejlepšího střelce nasadil do základní jedenáctky. Valencii čeká za týden souboj s Barcelonou a Zaza je jedinou žlutou kartu od stopky, takže i v tomto ohledu si bude muset dávat pozor. Dobrou zprávou pro Netopýry je, že mají k dispozici všechny důležité fotbalisty.

Mario Hermoso je jedinou absencí Espanyolu, který bude chtít jako první vymazat nulu v kolonce proher dnešního rivala. Jenže výkony Pericos jsou jako noc a den, proto bude záležet na tom, jakou tvář v neděli na RCDE Stadium nabídnou.

19.11.17 17:30 Las Palmas -:- Levante

Estadio de Gran Canaria bude svědkem střetnutí, které dost možná odpoví na otázku, jaká je budoucnost Paka Ayestarána na lavičce Las Palmas. Pokud totiž nedovede konečně tým k bodům, mohl by být odvolán. V cestě mu stojí Levante.

Las Palmas jsou od prohry k prohře a Ayestarán ještě nezískal ve funkci byť jediný bod. Ostrované tak logicky zůstávají přikováni v sestupovém pásmu. Halilović a Tannane pokračují na marodce, což Ayestaránovi snižuje možnosti, jak sestavit střed pole.

Ani Levante se nedaří podle představ. Mužstvo nevyhrálo od konce září a jeho dobrý vstup do sezóny je zapomenut. Problémem Granotes je i zaplněná marodka, vždyť mimo hru jsou Roger, Iván López, Álex Alegría, Pedro López, Luna, Lerma a Lukić...

19.11.17 19:45 Athletic Club -:- Villarreal

Fotbalovou neděli uzavře třaskavých devadesát minut v Katedrále, kde si to rozdají fotbalisté Athleticu a Villarrealu, dvou předsezónních adeptů na pohárové příčky. Ambice ale zatím naplňuje jen posádka Žlutá ponorky, Baskové se trápí.

Jedenáct bodů z jedenácti zápasů a až patnáctá pozice, to určitě není postavení, s nímž by mohli být v Bilbau spokojení. Mužstvo nemá žádnou tvář, neprokazuje zlepšení a zatím na vyšší posty pomýšlet nedokáže. Je Ziganda řešením, nebo bude potřeba změna kouče? I to naznačí dnešní utkání. Vesga, Yeray, De Marcos, Muniain a Etxebarria jsou absence Lvů.

Villarreal už změnu trenéra prodělal a povedla se mu, tým pod vedením mladého Javi Calleji ožil a pyšní se pohlednou hrou i výbornými výsledky. Střelecky se opírá o umění Cédrica Bakambua, jenž nebude chybět na hřišti ani tentokrát. Asenjo, Andrés, Bruno, Semedo, Castillejo, Álvaro a Leo jsou početné ztráty hostů.

20.11.17 20:00 SD Eibar -:- Real Betis

Už jen devadesát minut zbývá k uzávěrce dvanáctého kola Primera División. V pondělní dohrávce budou patřit fotbalistům Eibaru a Betisu.

Domácí potřebují nutně bodovat, neboť Málaga, která okupuje první sestupový post, se jim včerejší výhrou nad Deportivem přiblížila na jediný bod. Eibaru se tak tenčí možnost chybovat. Nepříznivá série výsledků sice neznamená bezprostřední ohrožení pracovního místa José Luise Mendilibara, Eibar ale musí výrazně zapracovat na všech stránkách předváděné hry. Problémem je stále početná marodka, jsou na ní Yoel, Rico, Pedro León, Rivera a Ramis.

Také Betis si dělá zálusk na tři body. Andalusanům by pomohly v boji o nejlepší šestku, od které je momentálně dělí čtyři. Quique Setién nemohl povolat zraněnou dvojici Feddal a Joel Campbell, zbytek mužstva má k dispozici, tedy včetně potentních střelců Sergia Leóna a Sanabrii.

 

Tabulka po 11. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 11 10 1 0 30:4 (+26) 31 V V V R V
2. Valencia 11 8 3 0 30:11 (+19) 27 V V V V V
3. Real Madrid 11 7 2 2 22:9 (+13) 23 V P V V V
4. Atlético Madrid 11 6 5 0 16:6 (+10) 23 V R V R R
5. Villarreal +1 11 6 2 3 18:11 (+7) 20 V R V V V
6. Sevilla –1 11 6 1 4 12:11 (+1) 19 P V P P V
7. Real Sociedad +2 11 5 2 4 24:21 (+3) 17 V P R V R
8. Real Betis 11 5 2 4 21:20 (+1) 17 R P V P R
9. Leganés –2 11 5 2 4 9:8 (+1) 17 P P V V R
10. Girona +3 11 4 3 4 13:16 (-3) 15 V V V P R
11. Celta de Vigo +3 11 4 2 5 22:17 (+5) 14 V P P V R
12. Getafe –1 11 3 4 4 15:13 (+2) 13 R V R P P
13. Espanyol –3 11 3 4 4 9:13 (-4) 13 P V R R P
14. Levante –2 11 2 6 3 12:15 (-3) 12 P R R R P
15. Athletic Club 11 3 2 6 11:15 (-4) 11 P P P V P
16. Deportivo La Coruña 11 3 2 6 13:20 (-7) 11 P V P R V
17. Eibar 11 2 2 7 6:25 (-19) 8 P R P R P
18. Deportivo Alavés +2 11 2 0 9 5:16 (-11) 6 V P P P V
19. Las Palmas –1 11 2 0 9 8:28 (-20) 6 P P P P P
20. Málaga –1 11 1 1 9 6:23 (-17) 4 P V P P P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace