Shrnutí 13. kola Primera División

Radost hráčů Barcelony (© marca.es)

Třinácté kolo La Ligy začalo těsnou výhrou Celty Vigo nad Leganésem. Eibar byl nad síly Alavésu, Real Madrid přetlačil Málagu, Betis se rozešel s Gironou smírně a Atlético si pohrálo s Levante, kterému nadělilo pět gólů.

Neděli otevřela remíza mezi Deportivem a Athleticem. Las Palmas získaly první bod pod vedením Paka Ayestarána, a to překvapivě na stadionu Realu Sociedad. Sevilla ukončilo neporazitelnost Villarrealu pod Callejovým vedením, šlágr mezi Valencií a Barcelonou skončil 1-1 a oba celky tak dosud nepoznaly přemožitele.

V pondělní dohráce zdolal Espanyol Getafe.

 
24.11.17 20:00 Celta de Vigo 1:0 Leganés
Branky: 27. I. Aspas Juncal (z pen.)

Jediný gól Iaga Aspase z pokutového kopu stačil Celtě Vigo k důležitému vítězství nad Leganésem v úvodním utkání třináctého kola Primera División.

Hosté začali na Balaídosu aktivně, ale dlouho jim to nevydrželo a Celta převzala otěže zápasu. Jako obvykle se Celestes prezentovali solidní hrou založenou na útocích po křídlech. Faul Erika Morána na Jonnyho znamenal penaltu, kterou proměnil Aspas. Maxi Gómez mohl vedení domácích pojistit, vždy ale ztroskotal na výborném Cuéllarovi. Gumbau jako jediný ohrozil Rubéna.

Stejný obrázek pokračoval i ve druhém dějstí. Sisto a Mallo své šance neproměnili, za což mohl přijít trest, avšak Szymanowskiho pokus se jen otřel o tyč. Guidetti dopadl stejně jako jeho spoluhráči, bod na kopačce pro hosty měl Guerrero, ale v 85. minutě nedokázal v tutové příležitosti dosáhnout na balón. Celta tak se štěstím, ale zcela zaslouženě za vytrvalého deště získala tři body.

25.11.17 12:00 Deportivo Alavés 1:2 SD Eibar
Branky: 90. J. Franco Alviz  – 33. J. Jordán Moreno , 69. C. Días Barbosa de Oliveira

Eibar dosáhl na Mendizorroze na tři velmi důležité body, které mu uméžní dýchat opět o něco volněji, zatímco krize Alavésu se ještě více prohloubila.

Alavésu to zkrátka nejde. Dnes navíc rychle přišel o stopera Alexise, jenž byl po ošklivém pádu odvezen do nemocnice. Nepříliš pohledný duel gólově otevřel Jordán. Nebyl to gól roku, předcházelo mu promáchnutí spoluhráče i šťastné odrazy, ale i takové branky platí. Situaci Alavésu zkomplikovalo na konci půle vyloučení Santose po druhé žluté kartě.

Eibar využil početní výhody v 69. minutěm, kdy se prosadil Charles. Stejný fotbalista byl v závěru vyloučen, což Alavés potrestal snížením Burguiho, na víc už ale neměli domácí síly a ani čas. Alavés padl s Eibarem 1-2.

25.11.17 15:15 Real Madrid 3:2 Málaga
Branky: 9. K. Benzema , 21. C. Casimiro , 76. Cristiano Ronaldo  – 18. D. Rolan , 58. G. Castro

Real Madrid si připsal tři body do tabulky, ale ani tentokrát to před vlastním publikem na Bernabéu neměl snadné. S Málagou, která se nachází v sestupovém pásmu, se nečekaně o triumf v gólově bohatém zápase přetahoval.

Mužem prvních 45 minut byl Roberta, jenž několika zákroky zejména proti Cristianu Ronaldovi držel naděje hostů. Překonali jej Benzema, který doklepl do sítě pokus Cristiana Ronalda odražený od břevna, a Casemiro po rohovém kopu. Za Málagu srovnával na průběžných 1-1 Rolan. Další šanci domácích měl Benzema, ale trefil míč špatně. V nastavném čase Málaga opět vyrovnala, rozhodčí ale chybně branku kvůli údajnému faulu neuznal. Real Madrid se prozměnu oprávněně dožadoval penalty za zákrok na Lucase.

Nedlouho po startu druhé půle vyrovnal Chory Castro, při jehož střele neměl Casilla čisté svědomí. Realu Madrid trvalo, než se znovu dostal do tempa. Pomohl mu faul Luise Hernándeze na Modriće, Cristiano Ronaldo sice nařízený pokutový kop neproměnil, s dorážkou už ale uspěl. Madridské číslo sedm se prosadilo ještě jednou, rozhodčí mu ale chybně odmávaným offsidem zkazil radost. Real Madrid i tak těsné vedení 3-2 uhájil.

25.11.17 17:30 Real Betis 2:2 Girona
Branky: 85. J. Guardado Hernández , 90. C. Tello Herrera  – 45. C. Portugués Manzanera , 90. C. Portugués Manzanera

Utkání mezi Betisem a Gironou vítěze nenašlo, po bláznivém závěru, kdy padal jeden gól za druhým, se na stadionu Benita Villamarína zrodila remíza 2-2.

Girona měla v prvním poločase herně navrch, ale pokud jde o šance, tak byl zápas vyrovnaný. Portu a Stuani na jedná a dvakrát Guardado na druhé straně nedokázali své příležitosti dotáhnout do gólového konce. Až v nastaveném čase zastřihal Toșca nůžkami naprázdno, míč propadl k Portuovi, jenž poslal Gironu do vedení.

Ve druhém dějstí se na gól čekalo dlouho, divoký závěr ale vše vynahradil. Andrés Guardado vyrovnal precizním přímým kopem. Ve čtvrté minutě nastaveného času znovu přiblížil hosty k výhře Portu a Betisu zbýval jediný útok naděje. Tello ho vyřešil nejlépe jak mohl, zbavil se beka a přesně zakončil. Strhující finiš rozhodl o tom, že Betis a Girona si připisují po bodu.

25.11.17 19:45 Levante 0:5 Atlético Madrid
Branky: 5. R. Suárez Pier (vlastní), 29. K. Gameiro , 59. K. Gameiro , 65. A. Griezmann , 68. A. Griezmann

Atlético Madrid dalo zapomenout na předešlé nevýrazné výsledky i hru a Levante smetlo zásluhou skvělého výkonu znovuzrozených dvou G vysoko 5-0.

Přitom po prvním poločase to nevypadalo s domácími tak zle, neboť prohrávali o jediný gól, a to když si Gameirův centr srazil do vlastní sítě Róber. Jenže po změně stran ukázalo Atlético nebývalou produktivitu a skóre každým útokem navyšovalo.

Mužem utkání byl jednoznačně Gameiro, podepsaný pod všemi pěti gól. Zdatně mu sekundoval Antoine Griezmann, autor dalších dvou přesných zásahů. Levante tentokrát trpělo v obraně, jejíž nedůraz Madriďané tvrdě trestali. Zas a znovu. Atlético pokračuje i po třinácti kolech neporaženo, navíc se zdá se probírají jeho opory v čele s Griezmannem.

26.11.17 11:00 Deportivo La Coruña 2:2 Athletic Club
Branky: 35. A. López Álvarez , 76. F. Schär  – 16. Susaeta , 60. I. Williams Arthuer

Deportivo si s Athleticem po výsledku 2-2 body rozdělilo, což zřejmě neuspokojí ani jedne tým. Hosté trefili Iturraspem a Williamsem brankovou konstrukci, Depor měl prozměnu poslední šanci střetnutí v nastavení, jenže Juanfran poslal balón mimo.

Po prvních 45 minutách platil stav 1-1. Hosté šli do vedení v samotném úvodu po povedeném přiťuknutí Adurize Susaetovi, jenž se sám před Rubénem nemýlil. Domácí vyrovnali zásluhou Adriána, k němuž propadl centrovaný míč a útočník ho uklidil do sítě.

Také ve druhé půli padlo po jedné brance na každé straně. Wiliams využil rychlosti prvních kroků a zakončil mimo dosah Rubéna, jenže Deportivo i tentokrát srovnalo, a sice Schärem po rohovém kopu. Na Riazoru se tak vítěz hledal marně, utkání dvou trápících se mužstev skončil remízou.

26.11.17 15:15 Real Sociedad 2:2 Las Palmas
Branky: 31. W. da Silva , 62. A. Januzaj  – 21. P. Domínguez Placeres , 67. J. Viera Ramos

Real Sociedad si neporadil s rolí favorita a v souboji s Las Palmas se musel spokojit po remíz 2-2 s jediným bodem. Ostrované po osmi prohrách v řadě konečně bodovali a Pako Ayestarán zažil vůbec poprvé na lavičce Las Palmas, jaké je to neodcházet poražen.

Překvapení se začalo rodit z hlavičky Tany, jenž zblízka vstřelil první branku odpoledne. Real Sociedad však dokázal nejdříve zásluhou kanonýra Williana Josého vyrovnat a ve druhém poločase i jít do vedení po gólu Januzaje, avšak Las Palmas se nevzdaly a dosáhly kýženého bodu.

Rulii mimo vápna odhlavičkoval míč, avšak ten se dostal k Jonathanu Vierovi, jehož precizní střela z dálky do opuštěné svatyně znamenal vyrovnání na konečných 2-2. V závěru byl ještě domácí Odriozola hloupě vyloučen po dvou žlutých kartách za simulování, na výsledek už to ale vliv nemělo.

26.11.17 17:30 Villarreal 2:3 Sevilla
Branky: 19. C. Bakambu , 53. C. Bacca Ahumada  – 56. C. Lenglet , 57. F. Vázquez , 78. É. Banega (z pen.)

Villarreal poprvé pod Callejovým vedením poznal přemožitele, nad jeho síly byla Sevilla. Přestože na Estadio de la Cerámica prohrávala už 0-2, odváží si všechny body po úžasném obratu na definitivních 3-2.

Žlutá ponorka byla v úvodním poločase lepším týmem, což potvrdila i gólově. Rychlou akci zakončila přesná Baccova přihrávku na ve formě hrajícího Bakambua, jenž zatloukl kulatý nesmysl pod břevno branky Sergia Rica.

Když zvýšil v 53. minutě po dlouhém sólu samotný Bacca již na 2-0 pro domácí, zdálo se, že je hotovo. Jenže Sevilla stejně jako proti Liverpoolu předvedla další epické zmrtvýchvstání. Lenglet a Fran Vázquez dvěma slepenými trefami rychle srovnali skóre a obrat dokonal Éver Banega proměněnou penaltou po zákroku Víctora Ruize na Mercada. Stoper Villarrealu zároveň obdržel za faul druhou žlutou kartu a šel předčasně do kabin.

I v oslabení se Callejovi svěřenci snažili o vyrovnání, jenže ve dvou solidních příležitostech v závěrečných minutách jim chyběla přesnost. Sevilla cenné a důležité tři body z rukou nepustila.

26.11.17 19:45 Valencia 1:1 FC Barcelona
Branky: 60. R. Moreno Machado  – 82. J. Alba Ramos

Zajímavé střetnutí druhého týmu tabulky s tím vedoucím vítěze nenašlo, Valencia remizovala s Barcelonou po gólech Rodriga a Jordi Alby 1-1. Nebude se však mluvit o povedených momentech utkání, nýbrž o další hrubé chybě rozhodčích, kteří v prvním poločase přehlédli, že po Messiho střele, kterou si Neto nešikovně srazil za záda, už byla evidentně za čárou, když ji brankář Netopýrů druhým pokusem z branky vytáhl.

Jestliže v úvodní půli byla nouze o šance o góly, pak ta druhá již byla zajímavější. Po hodině hry otevřel Rodrigo skóre a trefu, která Valencii přibližila soupeři na jediný bod, oslavil nasazením oranžové paruky. Šlo o poctu v pátek zesnulému Jaume Ortímu, bývalého populárního prezidenta klubu.

Barcelona nepropadla panice a trpělivě čekala na šanci na vyrovnaní. Jako obvykle ji vymyslel Messi, jehož geniání pas za obranu uklidit do sítě přesném volejem Jordi Alba. V divokém závěru mohli vedení na svou stranu strhnout jedni i druzí, Luis Suárez, Pereira ani Zaza ale neměli seřízená mířidla. Šlágr kola skončil dělbou bodů a otevřel další kapitolu diskuse na téma, proč v La Lize chybí technologie, která pomáhá rozhodčím při chybách. A že by ji ti španělští potřebovali takřka v každém zápase...

27.11.17 20:00 Espanyol 1:0 Getafe
Branky: 54. G. Moreno Balaguero
 

Tabulka po 13. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 13 11 2 0 34:5 (+29) 35 R V V V V
2. Valencia 13 9 4 0 33:12 (+21) 31 R V V V V
3. Atlético Madrid +1 13 7 6 0 21:6 (+15) 27 V R V R V
4. Real Madrid –1 13 8 3 2 25:11 (+14) 27 V R V P V
5. Sevilla 13 8 1 4 17:14 (+3) 25 V V P V P
6. Villarreal 13 6 3 4 21:15 (+6) 21 P R V R V
7. Real Sociedad 13 5 4 4 27:24 (+3) 19 R R V P R
8. Real Betis +1 13 5 3 5 23:27 (-4) 18 R P R P V
9. Celta de Vigo +4 13 5 2 6 24:19 (+5) 17 V P V P P
10. Girona +1 13 4 5 4 16:19 (-3) 17 R R V V V
11. Leganés –3 13 5 2 6 9:12 (-3) 17 P P P P V
12. Getafe –2 13 4 4 5 19:15 (+4) 16 P V R V R
13. Espanyol +1 13 4 4 5 10:15 (-5) 16 V P P V R
14. Levante –2 13 3 6 4 14:20 (-6) 15 P V P R R
15. Eibar +2 13 4 2 7 13:26 (-13) 14 V V P R P
16. Athletic Club –1 13 3 4 6 14:18 (-4) 13 R R P P P
17. Deportivo La Coruña –1 13 3 3 7 17:25 (-8) 12 R P P V P
18. Málaga 13 2 1 10 11:28 (-17) 7 P V P V P
19. Las Palmas +1 13 2 1 10 10:32 (-22) 7 R P P P P
20. Deportivo Alavés –1 13 2 0 11 7:22 (-15) 6 P P V P P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace