Shrnutí 26. kola Primera División

Espanyol získal skalp Realu Madrid (© marca.es)

Espanyol si výhrou 1-0 vyšlápl na Real Madrid, stejným výsledkem zdolala Girona Celtu Vigo. Rovněž Seville stačila jediná trefa k výhře v Málaze. Barcelona ztratila remízou na hřišti Las Palmas a její náskok na druhé Atlético se snížil na pět bodů.

Athletic se rozešel s Valencií smírně, Getafe přejelo Depor, Atlético Leganés a Eibar těsně přetlačil Villarreal.

V zápase Betis - Real Sociedad gól nepadl. Alavésu stačil jeden k vítězství nad Levante.

 
27.02.18 19:00 Espanyol 1:0 Real Madrid
Branky: 90. G. Moreno Balaguero

Espanyol potvrdil, že je v letošní sezóně na RCDE Stadium hrozbou i pro nejlepší týmy Španělska. Padlo zde Atlética, Barcelona a nyní i Real Madrid. Zasloužil se o to Gerard Moreno brankou z poslední minuty nastaveného času.

Real Madrid naopak poprvé na Cornelle padl. Zidanův plán B opět nezafungoval a kromě slibného začátku byla hra sestavy, v níž bylo několik méně vytěžovaných hráčů, šedivá. Baleovi hlavičku z úvodních minut skvěle zlikvidoval Diego López. Na druhé straně poslal Gerard Moreno balón do sítě, ale kvůli špatně odmávanému offsidu branka neplatila. Hosté si na rozhodčí mohli stěžovat poté, co na konci půle zahrál jeden z hráčů Espanyolu rukou ve vápně, penalta se nepískala.

Druhé dějství mnoho zábavy nenabídlo. Když už se zdálo, že se budou body dělit, tak udeřil Gerard Moreno, jenž poslal míč mimo dosah Keylora Navase. Vzápětí zazněl konečný hvizd, Pericos slaví další cenný skalp silného soupeře.

27.02.18 20:30 Girona 1:0 Celta de Vigo
Branky: 14. C. Portugués Manzanera

Kvalita, nasazení i pohledná hra. Pablo Machín dokázal hned v první sezóně Girony mezi elitou vytvořit tým, který čím dál hlasitějí klepe na vrata pohárové Evropy. Další tři body získali Katalánci v utkání proti Celtě Vigo.

V Gironě se ještě nemluví o Evropské lize nahlas, ale pravda je taková, že mužstvo má schopnosti na to, aby si kontinentální soutěž zahrálo. Po čtvrthodině přiživil sen Portu gólem po rohovém kopu. Jeho branka se nakonec ukázala jako vítězná, nikdo další síť nerozvlnil.

Na Montilivi se hrálo zajímavé střetnutí s rychlými útoky. Těm ale věšinou chyběl větší klid v koncovce. Proto trefa Portua zůstane zapsaná jako jediná.

28.02.18 18:30 Getafe 3:0 Deportivo La Coruña
Branky: 40. Á. Rodríguez Díaz , 44. E. Bóveda Altube (vlastní), 82. J. Molina Vidal

Getafe se zařadilo mezi týmy, které využily slabé formy Deportiva, a sestupem ohroženého soka bez milosti smetlo 3-0.

Domácí Azulones byli po většinu z devadesáti minut lepším celkem, dvakrát navíc udeřili v závěru poločasu, což vždy zabolí soupeře dvojnásobně. Pas Amatha doklepl z brankové čáry do sítě Ángel a krátce poté si Bóveda srazil do vlastní sítě přízemní centr Ángela.

V závěru Bóveda pokazil malou domů a věnoval tak snadný gól Jorge Molinovi. Deportivo bylo směrem dopředu naprosto neškodné a jeho problémy příchod Seedorfa na lavičku spíše prohloubil. Pod novým lodivodem nepoznalo radost z výhry ani ze vstřeleného gólu, což se se zachováním prvoligové příslušnosti neslučuje...

28.02.18 18:30 Athletic Club 1:1 Valencia
Branky: 49. Ó. de Marcos Arana  – 23. G. Kondogbia

Devadesát minut mezi Athleticem a Valencií vítěze neurčilo, každý ze soupeřů si v tabulce La Ligy polepší o jeden bod. Jde o zasloužený výsledek, neboť na San Mamés se hrál vyrovnaný zápas.

Jako první udeřili hosté, když se po pasu Ferrána Torrese, jenž tak stylově oslavil plnoletost, prosadil přesnou střelou Kondogbia. Athletic působil lepším dojmem než v předchozích zápasech, což potvrdil i gólově. Krátce po začátku druhé půle vyrovnal De Marcos.

Už v prvním poločase mohl srovnat stav Aduriz, jenže pokutový kop za faul Murilla na Susaetu neproměnil, Neto dráhu jeho pokusu uhádl. Athletic se i přes další bodovou ztrátu usmířil s v minulých utkáních nespokojenm publikem, které jeho snahu ocenilo potleskem.

28.02.18 18:30 Málaga 0:1 Sevilla
Branky: 15. J. Correa

Sevilla si výhrou v andaluském derby na půdě Málagy pojistila pohárové příčky, zatímco domácí promarnili další možnost, jak se zapojit do boje o záchranu.

Situace Málaga je už dlouhé měsíce kritická a nezdá se, že by mužstvo mělo na to ji změnit. Ani dnes toho na trávníku mnoho nepředvedlo. Sevilla opanovala první poločas, což se promítlo i do skóre, byť pouze jednou. Perfektní spolupráci s Nolitem přetavil v gól Correa.

Po změně stran začala Sevilla s výsledkem spekulovat a spokojila se s držením těsného náskoku. Málaga měla v určitých fázích navrch, jenže Sergia Rica ve skutečnosti prakticky neohrozila, výjimkou byla jen šance Rolana. To nemohlo stačit, tři body proto získala Sevilla.

28.02.18 20:30 Atlético Madrid 4:0 Leganés
Branky: 26. A. Griezmann , 35. A. Griezmann , 56. A. Griezmann , 67. A. Griezmann

Antoine Griezmann prožívá nejlepší období sezóny. Zatímco Sevilla to poznala o víkendu, kdy se na jejím debaklu podílel třemi góly, Leganés inkasoval od francouzského šikuly ještě o jednu branku více. Atlético splnilo roli favorita a malé derby ovládlo výsledkem 4-0.

Své galapředstavení začal Griezmann v 26. minutě, kdy jej ideálně vysunul Koke a Cuéllar poprvé lovil míč ze sítě. Druhý zásah přidal ještě v prvním poločase povedeným přímým kopem na stranu brankáře, při němž mohl Cuéllar udělat více.

Deset minut po začátku druhého poločasu ukázal Griezmann i své hlavičkářské schopnosti - 3-0. Zápas jednoho muže nabídl poslední branku v 67. minutě, tentokrát zužitkoval přesný centr Diega Costy. Čtyři góly, čtyři různé způsoby, jak jich dosáhnout. Griezmann ukázal, jak kompletním hráčem je, prakticky sám zajistil Atléticu jasnou výhru. Leganés naproti tomu pokračuje v problémech. Mužstvu přestala fungovat defenziva a útok neexistuje...

28.02.18 20:30 SD Eibar 1:0 Villarreal
Branky: 16. E. García Martínez

Villarreal se nedokázal vypořádat se změnami v základní sestavě a na stadionu Ipurua podlehl domácímu Eibaru zaslouženě 0-1.

Eibar tak může i nadále snít o Evropské lize, naopak Žlutá ponorka se nedokáže vymanit ze slabšího období, které ji potkalo v tu nejméně vhodnou chvíli. První a poslední branku vstřelil po čtvrthodině Kike García. Eibar hrozil zejména prostřednictvím aktivního Orellany, jenže snad konečně našel tým, kde může naplno ukázat své kvality.

Ponorka se probrala až s příchodem Baccy a Triguerose. S nástupem prvního jmenovaného ožil i Roger Martínez, jenž měl nejblíže k vyrovnání, ale Dmitroviće nepřekonal. Villarreal tak odjíždí z Baskicka s prázdnou.

01.03.18 18:30 Real Betis 0:0 Real Sociedad

Zatímco první vzájemný duel sezóny mezi Betisem a Realem Sociedad nabídl úchvatnou podívanou a přestřelku s konečným skóre 4-4, v odvetě v Seville se na gól čekalo marně. Opět se zrodila remíza, tentokrát 0-0.

Výsledek je zklamáním pro oba týmy. Betis ztratil v boji o pohárovou Evropou, Real Sociedad nedokázal vyhrát venku, což se mu naposledy povedlo v říjnu... Nejlepší šanci prvního poločasu měl Tello, ale debutujícího Moyu v dresu Realu Sociedad nepřekonal, posila Basků předvedla skvělý zákrok.

Druhý poločas byl záživnější a nabídl příležitosti na obou stranách. Jenže dnes na Villamarínu dominovali spolehlivě chytající brankáři, kteří si po zápase mohli vzájemně pogratulovat k zaslouženému čistému kontu.

01.03.18 20:00 Las Palmas 1:1 FC Barcelona
Branky: 48. J. Calleri (z pen.) – 21. L. Messi

Las Palmas si bojovným výkonem zasloužily bod v utkání proti favorizované Barceloně, která musí sledovat, jak se její náskok v čele La Ligy snížil na pět bodů. Víkendový duel s Atléticem tak bude o to důležitější.

Přitom po prvním poločase to vypadalo, že lídr jde za dalšími třemi body. Na Gran Canarii byl lepším týmem a získal vedení zásluhou Lionela Messiho, jehož přímý kop na stranu brankáře Chichizoly překvapil svou prudkostí i přesností. Na konci půle zahrál Chichizola zahrál za hranicí velkého vápna rukou, rozhodčí ale zřejmě chybně jeho zákrok přehlédl a ukončil úvodních 45 minut.

Další kontroverzní moment přišel hned po pauze, a to když byla po více než dvou letech nařízena v La Lize penalta proti Barceloně. Zřejmě za ruku Digneho, možná za stažení Aguirregaraye, ale ani tentokrát nešlo o jasnou záležitost. Calleri z puntíku lépe mířit nemohl a vyrovnal. Las Palmas ožily a ve druhém dějstí Barcelonu chvílemi přehrávaly. Až v samotném závěru došly ostrovanům síly a Barcelona měla drtivý tlak, avšak bez gólových šancí. Proto zní konečný rezultát 1-1.

01.03.18 20:30 Deportivo Alavés 1:0 Levante
Branky: 90. V. Laguardia Cisneros

Bodové konto Alavésu se díky triumfu nad Levante opět rozrostlo. A pro celek z Mendizorrozy jde možná o klíčový triumf, neboť znamenal překonání hranice třiceti bodů, což by vzhledem k pokračujícím ztrátam poslední čtyřky mohlo stačit na zajištění záchrany.

Fotbalistům dělal problémy velký vítr, i kvůli němu se na hřišti spíše bojovalo, než že by bylo k vidění velké fotbalové představení. Utkání hodně ovlivnilo vyloučení Chemy po stažení Pedrazy v jasné šanci. Nařízenou penaltu sice Manu poslal vedle, jenže domácí měli ještě hodně času, aby početní výhodu využili.

Levante trpělo, přesto ve druhém poločase mohlo jít do vedení, když Iviho standardka skončila na břevně svatyně tentokrát nejistého Pacheca. Přísné vyloučení Munira vrátilo hosty do hry, ale paradoxně inkasovali až při vyrovnaném počtu hráčů. V poslední minutě posadil Ibai míč na hlavu Laguardii, jenž rozhodl o vítězství svého týmu nejtěsnějším rozdílem.

 

Tabulka po 26. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona 26 20 6 0 69:13 (+56) 66 R V V R R
2. Atlético Madrid 26 18 7 1 45:11 (+34) 61 V V V V V
3. Real Madrid 26 15 6 5 62:28 (+34) 51 P V V V V
4. Valencia 26 15 5 6 50:30 (+20) 50 R V V V P
5. Sevilla +1 26 13 3 10 34:40 (-6) 42 V P V V P
6. Villarreal –1 26 12 5 9 36:30 (+6) 41 P V R P P
7. Eibar +2 26 11 5 10 33:38 (-5) 38 V P P V V
8. Girona +2 26 10 7 9 36:36 (0) 37 V P V P V
9. Real Betis –2 26 11 4 11 43:50 (-7) 37 R V P V V
10. Getafe +1 26 9 9 8 32:22 (+10) 36 V P V R R
11. Celta de Vigo –3 26 10 5 11 43:38 (+5) 35 P V P R P
12. Athletic Club 26 7 11 8 27:29 (-2) 32 R V P R P
13. Espanyol +2 26 7 10 9 23:32 (-9) 31 V R R R R
14. Deportivo Alavés +2 26 10 1 15 23:37 (-14) 31 V P V V V
15. Real Sociedad –1 26 8 6 12 47:47 (0) 30 R P V P V
16. Leganés –3 26 8 6 12 21:32 (-11) 30 P R P P P
17. Levante 26 3 11 12 21:41 (-20) 20 P P P P R
18. Las Palmas 26 5 5 16 19:53 (-34) 20 R R P R V
19. Deportivo La Coruña 26 4 6 16 24:56 (-32) 18 P R P P P
20. Málaga 26 3 4 19 16:41 (-25) 13 P P P P P

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace