Rozhovor s José Mourinhem

José Mourinho. (© as.com)

Real Madrid vstoupil do sezóně neúspěšně, remizoval na půdě Mallorcy. José Mourinho si z toho ovšem těžkou hlavu nedělá.

Fanoušci stále cítí zklamání z toho, jak váš projekt začal ligu.
Pro pověrčivé řeknu jediné. Sezóny v Portu a Interu jsem vždy začal remízou. S Portem jsem poté vyhrál čtyři tituly, s Interem v první sezóně dva, ve druhé tři. Není to o tom, jak to začíná, ale o tom, jak to skončí. Samozřejmě, že jsem chtěl na Mallorce vyhrát, ale už před odletem jsem varoval, že můžeme ztratit body.

Vy sám nejste zklamaný?
První zápasy jsou vždy zvláštní. Bayern prohrál, Inter remizoval, Juve prohrál, Manchester United remizoval s Fulhamem. To není výmluva, ale prostě to tak je. Nejsem zklamaný. Jsem realista. Vím, že budoucnost nezávisí na jednom jediném zápase.

Tak nám o té realitě prosím něco řekněte.
Podívejte se, jsem trenér, ne Harry Potter. On je čaroděj, ale ve skutečnosti kouzla nefungují. Já žiji fotbalem, který je skutečný. Jsem v Madridu několik měsíců a měli jsme čtyřicet tréninků. Víte, kolik z nich absolvovali všichni, tedy včetně posil? Ani ne deset. Opakuji, ani ne deset. Nemusel jsem nic měnit, mohli jsme hrát stejně jako vloni, ale to by nebylo poctivé. Chci naučit Real Madrid svůj styl.

Proč zůstali Khedira a Özil pouze na lavičce? Překvapilo to zejména z toho důvodu, že to byly posily na vaší žádost.
Život Němců není lehký. Neumějí španělsky ani slovo. Říkají jenom "dobrý den" a "ahoj". Dál se nedostanou. Není lehké, aby pochopili, co chci, přestože jeden z mých asistentů mluví německy. Jejich život v týmu je zatím nulový. Khedira žije s Özilem a Özil s Khedirou. Ani anglicky skoro neumí. Je to těžké, dejte jim čas.

Radovat se může Lass, který byl spojován s odchodem.
Lass je důležitá součást týmu. Může hrát na několika pozicích a nikdy nezklame. I na pravém bekovi, protože je útočnější než Arbeloa, který prozměnu lépe brání. S klubem jsme se shodli, že věkem a schopnostmi je to hráč pro Real Madrid.

Jste znám tím, že po hráčích vyžadujete disciplínu. Pep Guardiola řekl: "Tady vládnu já." Vládnete v Realu Madrid?
V Realu Madrid vládne Florentino Pérez. V šatně já. Real Madrid není mojí šatnou. Prezident je mnohem více než trenér a klub je mnohem více než prezident. Do mých záležitostí mi nikdo mluvit nebude. Nikdo mi nebude říkat, jestli má hrát Joaquín, nebo Pablo, nebo jaké mám nasadit rozestavení. To je mé teritorium, tady vládnu já. Ale v klubu jsem malinký.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace