Zrcadlo 1. kola Primera División

Na stadion Anoeta se vrátila Primera. (© marca.es)

Na trávníky se vrátil prvoligový fotbal, na náš portál rubrika Zrcadlo Primera División, která zhodnotí první kolo vážně i nevážně.

O čem se mluví

O mistrovi. Barcelona, nebo Real Madrid? Bude pokračovat bitva gigantů, nebo se tentokrát souboj o ligový trůn nesmrskne na pouhé dva týmy?

Nejvíce šancí má Barcelona, která na přestupovém trhu "udala" Zlatana Ibrahimoviće, zatímco získala do svého herního systému vhodnějšího Davida Villu. A to může být společně s neklesající touhou vyhrávat poháry rozhodující.

Nebo se snad vzchopí Real Madrid, který v posledních letech svému sokovi může pouze závidět nejen tituly, ale třeba i schopnost přejít přes osmifinále Ligy mistrů... Naučit znovu Bílý balet ladně tančit má José Mourinho, ale zatím to není ono.

Tradičně silná by měla být čtyřka Valencia, Sevilla, Villarreal a Atlético. Netopýři ale přišli o své Davidy Silvu a Villu, Sevilla se stále potýká s nevyrovnanými výkony, Villarreal spoléhá na lepší začátek, než tomu bylo vloni. A Atlético? Los Colchoneros dobře posílili, v evropské Superpoháru smázli Inter Milán, což dodalo fanouškům naděje. Ale to už tu bylo tolikrát...

Jisté tak zůstává pouze jedno, a sice že nového mistra poznáme nejpozději 22. května 2011, kdy je na programu poslední kolo letošního ročníku Primery.

Co se povedlo

Návrat legendy. Real Sociedad po třech letech znovu hraje nejvyšší soutěž a hned v prvním zápase proti Villarrealu ukázal, že mezi elitou nechce být pouze na návštěvě. Výhru 1-0 podpořili fanoušci bouřlivou atmosférou a hráči velmi dobrým výkonem. Sázka na odchovance se alespoň v úvodu sezónu Martínu Lasartemu povedla,

Příznivci baskického celku jako by se vrátili v čase do let 2002 až 2003, kdy jejich miláčci sváděli rovnocenné souboje s těmi nejlepšími.

Pravda, letos se asi druhé místo z tohoto ročníku opakovat nebude, přesto je návrat jednoho z historických týmů oživením Primery. A pokud takto budou hráči Realu Sociedad pokračovat, tak půjde o oživení dlouhodobé.

A co se nepovedlo

Bezbrankové remízy. Primera División hodně dlouho nepamatuje, aby se v jediném kole tento výsledek zrodil hned třikrát.

Tentokrát se tak stalo. V prvním případě na Mallorce, kde nedokázal svou ofenzivní sílu potvrdit Real Madrid. Ve druhém na Reyno de Navarra, kde domácí Osasuna marně dobývala branku Diego Alvese z Almeríe. A konečně na Riazoru, kde ale nudný fotbal bez gólových šancí byl tak trochu předpokládán, protože ofenziva Deporu a Zaragozy nepatří zrovna mezi ty, které by nedávaly soupeřům spát...

Věřme, že v dalších kolech bude branek padat více a La Liga naplní své motto, že kdo brání, nevěří svému brankáři.

Výroky kola

"Někdy peníze nejsou všechno." Luís Fabiano vysvětlil, proč podepsal v Seville nový kontrakt. Jinými slovy - Marseille a AC Milán nenabízely dost...

"Real Madrid neukázal svou větší kvalitu, remíza je zasloužená." Michael Laudrup po remíze Mallorcy s favoritem.

"Ve druhém poločase jsme měli obrovský počet šancí." José Mourinho po stejném utkání. Inu, sto lidí, sto názorů.

"Anoeta má zvláštní charisma." Joseba Llorente si pochvaluje domácí stadion Realu Sociedad.

"Marco Péreze jsem upozornil, že se o poločase měnily strany, protože si to asi neuvědomil. Vypadalo to, že chce míč vykopnout z lajny, ne dát gól." José Aurelio Gay neztrácel dobrou náladu ani poté, co nová posila Zaragozy předvedla, že zahodit se dá skutečně cokoliv.

"Přeji Ibrovi v novém působišti jen to nejlepší." Pep Guardiola ukázal, že spory se dají řešit i elegantně. Pane Raiola, učte se.

"Barcelona může mít 20 superhráčů, ale nastoupit jich může pouze 11. A často hrají proti 10." José Mourinho si začíná dělat přatele i ve Španělsku. Vyloučení Motty asi stále bolí...

Muži v černém

Muñíz Fernández (Málaga - Valencia) 8/10. Měl zápas pevně pod kontrolou.
Rubinos Pérez (Hércules - Athletic) 8/10. Utkání zvládl výborně.
José Antonio Teixeira Vitienes (Deportivo - Zaragoza) 8/10. Skvělý debut v Primeře.
Fernández Borbalán (Mallorca - Real Madrid) 7/10. Utkání zvládl dobře.
Ayza Gámez (Espanyol- Getafe) 7/10. Bez větších problémů.
González González (Real Sociedad - Villarreal) 7/10. Kvalitní výkon.
Álvarez Izquierdo (Osasuna - Almería) 7/10. Pochybné vyloučení Carlose Garcíi v závěru zápasu bylo jediným sporným okamžikem.
Delgado Ferreiro (Racing - Barcelona) 6/10. Chybně nařídil penaltu ve prospěch Racingu.
Ramírez Domínguez (Atlético - Sporting) 5/10. Chyboval u některých žlutých karet, na výsledek ale vliv neměl.
Pérez Lasa (Levante - Sevilla) 4/10. K faulu, po kterém nařídil pokutový kop, došlo před hranicí velkého vápna. Hlavičku Fazia nepochopitelně posoudil jako nepovolenou malou domů.

Co oko nevidělo (ale kamery Canal+ ano)

Jako první zavítáme na El Toralín, kde má každý člen druholigové Ponferradiny možnost označit si svou sedačku jmenovkou. Uvidíme také tetování Yvese Desmaretse. Záda fotbalisty Deporu zdobí jméno Marlon podle slavného herce Branda. Vyžádala si ho hráčova snoubenka. Tady lze snad jen popřát, aby vztah vydržel...

Do nové sezóny vstoupila v plné síle také sběratelka dresů z Riazoru. Tentokrát je tím, koho (alespoň prostřednictvím nápisu na plakátu) miluje, Leo Franco. Brankář Zaragozy dres slíbil, gratulujeme slečně k dalšímu zářezu.

Na Anoetě se nesetkávají pouze fanoušci fotbalu, ale také karbaníci a obdivovatelky netradiční módy. A zatímco na Reyno de Navarra nechávala přítomnost Javi Martíneze z Athleticu na tribuně fanoušky zcela chladnými, sličná reportérka si užívala podstatně většího zájmu. Třeba i ze strany útočníka domácích Lekiće... Na co se dívat však bylo i v Alicante.

Na stadionu celku Hércules nemuseli ukázat své umění pouze fotbalisté, ale také řidič autobusu Athleticu. V útrobách La Rosaledy je pak poznat, že klub koupil bohatý šejk. Přesuneme se do Santanderu, kde malí "fanoušci" Racingu skrývají pod dresy svého klubu dresy soupeře z Barcelony.

Xabi Alonso bavil spoluhráče imitováním reakce fotbalistů Mallorcy z loňského roku, kdy v posledních vteřinách sezóny přišli o Ligu mistrů. A na závěr zavítáme do Brazílie, kde kamery zaujal faul s netradičním zakončením, a Německa, kde je nebezpečné být reportérkou.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace