Aby Casillas dostal Zlatý míč, musel by dát gól ve finále MS

Miguel Ángel Moyà (© futbolbalear.com)

Poslední dobou se hodně mluví o brankářích. Casillas, Valdés, atd, atd. Také v Getafe chytá jeden velmi dobrý gólman. Jmenuje se Miguel Ángel Moyà a v neděli v poledne si stoupne mezi tři tyče na magickém stadionu Santiaga Bernabéua.

Jak je?
Docela se daří, i když, záleží z jakého pohledu se na to podíváte.
Co tím myslíte?
Z osmi zápasů jsme prohráli jenom dva, ale to ve Vallecas bylo strašné (prohra Getafe 1:3).
Pořád vás to trápí?
Předvedli jsme se hrozně. Takový zápas přijde v každé sezóně, kdy vám nevyjde vůbec nic a soupeři naopak úplně všechno. Proč? Nemám tušení.
Minule jsme se ptali Adurize, předtím Sergia Ramose. Také si to nedokázali vysvětlit.
Byl to hororový zápas. Záhada. Důležitý je dojem, jaký zanecháte. A Getafe vždycky předvádělo bojovnost, touhu něco dokázat, oddanost. Ale ten večer...To bylo hrozné.
Vaše jméno bylo slyšet ve spojitosti s Barçou. Ale určitě nejen to vaše...
Ano, ano. Je to přirozené, že zkoumají španělský trh, zahraniční...Možná že se zmiňuje moje jméno, ale moc šancí nemám.
Nejideálnější by bylo, kdyby angažovali španělského brankáře.
Situace je nová. Už víme, jak se chová Barça, když se zajímá o hráče z pole, ale brankáře už dlouho nesháněla. Nejdříve se poohlédne v canteře, nebo na své exfotbalisty, kteří tam hráli. Jen si vzpomeňte na Cesca, Piquého. Pak se zajímají o hráče konkrétního profilu: Adriano, Villa, nebo třeba Alexis.
Kdyby převládala cantera, byl by v nejlepší pozici asi Pepe Reina.
Především budou hledat gólmana, který dobře chytá. A hraje dobře nohama. Reina? U něj jsou zárukou zápasy v reprezentaci a roky zkušeností z Liverpoolu.
Z těch zahraničních zejména Neuer.
Dobrý brankář je ten co má vyrovnané výkony. Neuer není tak vyrovnaný jako Iker, nebo Valdés. Ale schopnosti má, je to přeci jen brankář Bayernu.
Takových jako je Neuer tady najdete šest, sedm.
Ano. Kluby s brankáři pracují velmi dobře a ze španělských gólmanů byste mohl postavit celou jedenáctku. Například Roberto, Andrés Fernández. Před nějakými deseti lety se objevila funkce trenéra brankářů, teď takový titul potřebujete, abyste mohl v klubu pracovat. Dříve nám dvěma v kádru řekli: "Běžte se rozhýbat, hned na vás budeme střílet". Teď už je všechno úplně jinak. Převládá speciální příprava.
Kdy už konečně přestanou vylučovat gólmany, když vyběhnete a zfaulujete útočníka? To se jim zdá málo jenom písknout penaltu?
Tak to mi úplně mluvíte z duše. Červenou jde-li o nějakou agresi, záludnost, to samozřejmě ano. Ale za to, že osamělý brankář vyrazí po míči a trefí rukou útočníka...To je nepochopitelné, že jdete ven!
Takže přijdete nejen o zbytek toho utkání, ale i o to následující.
Příšernost. Dobře, beru žlutou. Někdy možná ani to ne. Ne všechny zákroky jsou hodny potrestání. Co s tím můžeme dělat? Zůstaneme potichu, projděte si a dejte si gól. Uvidíme, jestli proti tomu uspořádáme nějakou kampaň.
Co si myslíte, že by musel udělat Iker Casillas, aby získal Zlatý míč?
To, co předvedl ve finále mistrovství světa a navíc dát vítězný gól.
To mne nenapadlo.
Brankář nedává góly...
Ani Iniesta.
Andrés jich pár dá, ale ne padesát za sezónu. Nebo devatesát a něco jako Messi. Jak potom nemohou dát první a druhé místo hráčům, kteří se dostanou na takováto čísla? Casillasovi dali trofej pro nejlepšího brankáře světa, to by se mi líbilo. Ale absolutní vítěz? Pro brankáře? Zapomeňte! V celé historii ankety ho dostal pouze Jašin. Ne. Dokud Messi a Cristiano zůstanou na téhle úrovni, nebude co řešit. A jestli někdy spadnou, stejně se tam procpe Iniesta, který byl bronzový.
V Palmě na Mallorce jste patřil ke špičce mezi gólmany.
To ano. Ale mě bavilo střílet góly. Vždyť to je nakonec nejvíc vidět. Na plácku ve škole, v mládežnických kategoriích na Mallorce, jsem občas hrál středního útočníka. Dal jsem dva góly.
A na Old Trafford jste hrál středního záložníka, nebo něco podobného.
Z nutnosti. Bylo to přátelák Manchester United - Valencia, zranil se Carleto a Emery už protočil všechna střídání. V bráně byl César a já nastoupil jen abychom nehráli v deseti.
Proč jste se ve Valencii neprosadil?
Dobrá otázka! V roce 2008 mě chtěli koupit, ale Mallorca požadovala celou výkupní klauzuli. Už pustila Ibagazu, Güizu, Jonáse Guiterréze, Borju Valera...Kdyby nechali jít i mne, už by toho bylo moc a k dohodě nedošlo. Zůstal jsem v Palmě. Zranění chodidla nepříznivě ovlivnilo moje koleno, nakonec jsem byl mimo hru pět měsíců, nastoupil jsem čtyři kola před koncem. Sezóna skončila a pak se přeci jen uskutečnil můj přestup do Valencie. Přišel jsem ale úplně bez formy, to ale není výmluva. Nebyl jsem na své úrovni, začínal jsem se cítit trochu úzkostlivě. Ne, že bych hodně chyboval, ale Emery nakonec vsadil na Césara...a ten chytal výborně. Odstavil mne od jakékoliv šance. Hrál jsem sedm zápasů.
Byl jste vyléčený.
Jenže César měl výhodu a následující sezónu začal on. Brzy se ale zranil a přišla moje chvíle. Chytal jsem měsíc, nebo měsíc a půl a říkalo se, že to byl ten Moyà z Mallorcy...Jenže jsem si poranil sval a objevil se Guaita. A čapal skvěle. Nakonec byl v bráně on, César jeho náhradníkem a já zůstal mimo. Takže přesun do Getafe.
A je tu znova Moyà.
Jsem spokojený, to říkám.
Byl jste mistrem Evropy mezi šestnáctiletými a devatenáctiletými, vicemistr světa mezi dvacetiletými. To byly skvělé časy, což?
Iniesta s Fernandem Torresem, to byli největší hvězdy. Hráli s námi taky Sergio García, ten z Espanyolu, Gavilán, Alexis, Cesc, Fernando Llorente...
Ještě jsme nemluvili o Bernabéu.
Obtížné, ale je třeba to zkusit. V roce 2012 jsme sebrali tři body Realu a další tři Barçe. Uvidíme letos.
Časopis Interviú vás vybral jako nejhezčí mužstvo celé ligy.
Chtěli nám dodat morální podporu...

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace