Ansu Fati se v 16 letech zapsal do historie Barcelony a slyší chválu ze všech stran

Ansu Fati (© marca.es)

Ansu Fati. Jméno, které bylo v posledním týdnu velmi často skloňováno. Mladík Barcelony vtrhl do La Ligy ve velkém stylu.

Proti Betisu hýřil během patnácti minut, které od Ernesta Valverdeho dostal, pohybem a aktivitou. Na půdě Osasuny mu kouč dopřál celý druhý poločas a Ansu Fati se mu odvděčil gólem. Ansu Fati se trefil v 16 letech a 304 dnech, díky čemuž se zapsal do historie Barcelony jako její nejmladší ligový střelec v historii a překonal Bojana Krkiće (17 let a 53 dnů). La Liga zažila jen dva mladší střelce - Olingu z Málagy (16 let a 98 dnů) a Muniaina z Athleticu (16 let a 289 dnů).

Ansu Fati je v Barceloně od deseti let a rychle se stal tématem, chválu slyší ze všech stran. Někdejší brankář Víctor Valdés, jenž nyní působí u barcelonské mládeže, vypráví, jak nadějnému fotbalistovi musel koupit kopačky: "Když k nám přišel, trápily ho bolesti. Chtěli jsme přijít na to, čím to je, tak jsem se ho zeptal na kopačky. Ukázal mi je a byly naprosto otřesné, to kvůli nim měl problémy. Proto jsem mu koupil nové. Nepřekvapuje mě, že se mu daří. Je silný, rychlý a šikovný. Zabiják do vápna. Je talentem, který potřebuje volnost, aby mohl růst. Zároveň nesmí zapomenout, odkud pochází. Je ukázkou dobře odvedené práce a odhodlání."

Fatiho někdejší trenér José Luis Pérez Mena rovněž nešetří komplimenty: "Z rodné Guiney byl zvyklý hrát s míčem složeným z hadrů, ale jakmile dostal skutečný balón, bylo neuvěřitelné ho sledovat. Věnuji se fotbalu 50 let, ale nikdy jsem nikoho takového neviděl. Má skvělou osobnost, ničeho se nebojí."

Samotný Fati po prvním startu proti Betisu uvedl na sociálních sítích: "DĚKUJI VŠEM! Je to den, na který nikdy nezapomenu. Splnil se mi sen každého kluka z La Masie - debutovat na Camp Nou. Být v šatně s nejlepšími hráči světa, to je neuvěřitelný zážitek."

Zajímáte se o dění v klubu FC Barcelona podrobněji? Navštivte náš spřátelený portál FCBarcelona.cz.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace