Aouate přiživuje debaty

Dudu Aouate (© marca.com)

Již po několik sezón je post brankáře Realu Mallorca, na rozdíl od jiných pozic v sestavě, uchráněn od různých debat a spekulací. Miguel Ángel Moyà využil v roce 2006 zranění Toniho Pratse, aby se natrvalo zabydlel mezi třemi bílými tyčemi a opustil je až v roce 2009, kdy ho do angažmá nalákala Valencia. Již tehdy si Dudu Aouate získal přízeň místních fanoušků a bez větších kotrmelců pohodlně převzal štafetu na pozici týmové jedničky.

Izraelský reprezentant opanoval svoji svatyni a jakékoliv naděje svého náhradníka Germána Luxe, že by se situace mohla jednoho dne obrátit, rozmlátil nemilosrdně na střepy. Jenže Aouateho krutovláda začíná nabírat povážlivé trhliny. Už to není ten brankář, který dokázal uhasit kdejaký průšvih svého kolegy v poli nějakým brilantním zákrokem, nad nímž všichni kroutili hlavou. Pozvolný Izraelcův úpadek začal v průběhu druhé části minulého ligového ročníku a výpis jeho školáckých chyb se od té doby začíná každý týden plnit dalším a dalším zápisem. 

Aby mohla přeskočit jiskra možné polemiky ohledně obsazení postu na brankové čáře, bylo potřeba schopného gólmana, jenž by dokázal zastínit dosavadní jedničku Aouateho. Argentinec Germán Lux moc šancí nedostal a nakvašeně sbalil kufry loni v létě. Na jeho místo přikvačil Juan Calatayud, brankář, který rozhodně není imunní vůči chybám, nicméně dozajista slibuje mnohem víc, než mohl doposud předvést kvůli nedostatku příležitostí. Mallorca poslední dva zápasy venku, na Espanyolu a v Málaze, prohrála. A obviňující prsty ukazují  právě na Aouateho, jenž byl na La Rosaledě hlavním protagonistou toho, co trenér Joaquín Caparrós pojmenoval „žákovské chyby“, aniž by vysloveně zmínil izraelského gólmana. 

Fotbal je krutý, dokonce i pro jediného fotbalistu z týmu, jenž v posledních dvou sezónách měl tu výsadu slýchávat z ochozů provolávat fanoušky své jméno. A nejde jenom o chyby. Aouate je v této sezóně mnohem podrážděnější, nervóznější, zapojil se i do nejedné vášnivé diskuse se svými spoluhráči během zápasů. Calatayud odchytal všechny zápasy v Copa del Rey. Známky hodnotící jeho výkony byly vesměs dobré, byť nejvíc zřejmě zůstane v paměti fanoušků jeho kiks, díky němuž ve čtvrtfinálové odvetě Athletic definitivně rozhodl o svém postupu do další fáze. 

Ve svých dvaatřiceti letech je zřejmé, že Dudu Aouate není na úrovni z předešlých několika sezón, ale nevypadá příliš pravděpodobně, že by se Joaquín Caparrós odvážil udělat změnu na postu týmové jedničky. Minimálně tedy v nejbližší době. Teď je na Aouatem, aby navázal na svoje výtečná představení. Tomu, že se nyní jeho výkony budou pitvat pod lupou, už ale asi nezabrání.  


Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace