Banegův obrat o 180°

Éver Banega (© google.es)

Na konci července se Éver Banega, záložník Valencie, objevil na Facebooku pózující v dresu Realu Madrid. Kolikátý vroubek mladého Argentince to tehdy byl, už snad nikdo nespočítá. Však měl po onom maléru prakticky sbaleny kufry, neboť na Mestalle už byli psychicky vyždímaní z jeho nevázaného života mimo sportovní areály.

Pomazané hlavy z Valencie tak usoudily, že nejlepší bude Évera Banegu vyexpedovat z Mestally. Velký zájem měl zpočátku Inter Milán, jenže to nějak nedopadlo a středopolař se nakonec se skřípěním zubů po Copě Américe zapojil do letní přípravy pod Emeryho taktovkou. 

Přinuceni dohodnout se, mu dal klub novou příležitost a samotný Banega sliboval že se polepší a omluvil se i fanouškům na Mestalle v prezentačním zápase před startem nové sezóny. Čtyři měsíce nato nabrala celá kauza nečekaný obrat o stoosmdesát stupňů. I přes šestitýdenní absenci způsobenou zraněním se argentinský halv stal hlavním tahounem mužstva na zeleném trávníku. Až tak velkým, že na jeho výkonech z velké části zavisí osud blanquinegros v této sezóně. 

Banegova nezpochybnitelná herní kvalita byla stěžejním důvodem toho, že Valencia a Marcelo Simonian, hráčův agent, jsou kousíček od toho, aby podpisem stvrdili prodloužení smlouvy. Ovšem není to jediný argument. Vedení klubu z Mestally rovněž velmi kladně hodnotí změnu, kterou prošel Banegův mimosportovní život. Vývoj v tomto směru byl klíčový, aby Valencia přistoupila k prodloužení hráčovy smlouvy. Jeho případ ostře kontrastuje s tím, který prožívá pravý obránce Miguel Brito. Fotbalista, který rovněž na hrací ploše odvádí dobrou práci, ale po jeho napravení za branami stadiónu ani stopy. 

Vztah mezi Valencií a Banegou teď představuje dokonalou idylku. Už je to pár týdnů, co se Simonian setkal s odpovědnými muži z klubového vedení a v této chvíli dospělo vyjednávání tak daleko, že už jen pár drobností brání tomu, aby prodloužení smlouvy, které je prošpikováno různými bonusy, získalo punc oficiality. No, posuďte sami jestli je délka kontraktu, což je jeden ze zatím nevyřešených bodů, drobnost, nebo ne. Prvotní představa klubu je, aby Banega prodloužil kontrakt, který mu běží do roku 2013 až do léta 2015.

Zatímco budoucnost Banegy je vyvedena už téměr najisto v černo bílých barvách, u Jordiho Alby  se v tomto ohledu vznášejí víceméně samé otazníky. Krajní obránce, nebo záložník stále nepodepsal prodloužení smlouvy ačkoliv obě protistrany již několik měsíců ujišťují, že vše je pouze otázkou času. V tuto chvíli jsou jednání paralizovány. V okruhu Jordiho Alby očekávají, že z Mestally přijde pobídka znovu zasednou k jednacímu stolu a ve Valencii jsou přesvědčeni, že určitě přijde. Jenže zatím se k ní neodhodlali. 

Jordi Alba, jehož smlouva ve Valencii vyprší v létě 2013, několikrát veřejně prohlásil, že jeho záměrem je setrvat u netopýrů. Ale ne za každou cenu. Jednou z možností tudíž je, že Alba podepíše prodloužení smlouvy „á la Mata“. Jinými slovy řečeno, když přijde nějaká opravdu zajímavá nabídka, Valencia nechá Albovi dveře otevřené. Alba je čerstvý reprezentant a několik předních evropských celků se o něj začalo zajímat. Aktuálně výkupní klauzule levého beka činí dvacet milionů eur. 

Kromě prodloužení smluvních závazků, musí Valencia začít řešit i odchody některých fotbalistů z kádru. Byť původní idea Braulia Vázqueze a Unaie Emeryho byla nepustit žádného člena kádru, aby mužstvo neztratilo na konkurenceschopnosti do druhé poloviny ligové soutěže, nyní přeci jen budou ke každému případu přistupovat individuálně. Konkrétně se jedná o Bruna, Pareja a Ricarda Costu, tři hráče s nimiž Emery moc nepočítá. V Seville neustále opakují, že Ricardo Costa je kousíček od toho, aby se stal novou posilou Betisu na příštích tři a půl roku. Pravdou je, že portugalský stoper má na stole návrhy od Betisu, stejně jako od Galatasaray či Trabzonsporu, ovšem hráčův agent i Valencia popírají, že by šlo o konkrétní nabídku. Jestliže nakonec přeci jen Valencii opustí, klub nikoho kupovat nebude a v případě nouze použije na post stopera Turka Topala.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace