Barça, která přijde

Alexis Sánchez (©google.com)

Pep Guardiola pracuje raději s užším kádrem hráčů. To není žádná novinka. Ovšem i přes tento svůj trend uznává, že by nebylo od věci nějaké ty nové tvaře do skvěle fungující firmy přivést. Když vynecháme brankoviště, tak by každá řada měla přivítat alespoň jednoho nováčka.

Počet posil se ale bude měnit v závislosti na tom, kolik nepotřebných námořníků barcelonskou bárku opustí, do začátku však ale prezident Rossel oznámil danou částku na přestupy, která se podle posledních vyjádření měla pohybovat zhruba na hranici padesáti milionů eur. Prvním postem, který je třeba doplnit je střední obránce. Abidal, Mascherano, nebo Sergio Busquets sice na tomto místě fungovali celkem obstojně, ale přeci jen to není jejich klasická pozice. Tím pádem, odečteme-li Milita, který zřejmě z Barcelony odejde, zbyde Kataláncům jen dvojice ortodoxních stoperů: Puyol a Piqué. Navíc kapitán týmu musel pod nůž a není jasné, jak se z operace kolena dostane. Najít hráče, který by vyhovoval barcelonskému profilu nebude zas tak jednoduché. Bruno Alves (Zenit), Otamendi (FC Porto), Douglas (Twente), Hummels a Subotić (Borussia Dortmund), Höwedes (Schalke 04), Vertonghen (Ajax), nebo Sakho (PSG), to je výčet asi těch nejvhodnějších adeptů vezmeme-li v úvahu poměr kvality a ceny, za kterou by vytipovaní borci byli k mání. Vidić, Thiago Silva, nebo David Luiz by Barce určitě taktéž slušeli, ovšem tady by byla cena asi příliš vysoká a azulgranas určitě nebudou ochotni vyčerpat svůj transfer limit právě na tomto postu.

Ve středu pole znovu začíná nabírat na síle jméno Cesca. Jeho příchod pořád Pepa Guardiolu láká, ačkoliv jeho přestup by ovlivnil další posily...a možná i případné odchody. Pastore, Javi Martínez, nebo Borja Valero, jsou sice taktéž v hledáčku Barcelony, jenže všechna tato jména jsou spíše čistými spekulacemi v nynější okurkové sezóně a jejich příchod na Nou Camp se zdá velmi nepravděpodobný. Do útoku by se zodpovědných hlavám katalánského klubu zamlouval především Italoameričan z Villarrealu Giuseppe Rossi. Ovšem v klubu, který se letos znovu dostal do Champions League jsou si moc dobře vědomi o koho je zájem a kdo má ten zájem a jen tak svoje rodinné stříbro nepustí. Zvlášť když za něj kdysi zaplatili deset milionů eur a kanonýr italské reprezentace svoji cenu ještě navýšil. 

Guardiolovi by se rovněž zamlouval nějaký šikovný hráč, který dokáže překonat soupeře v soubojích jeden na jednoho, aby případně nahradili absentujícího Messiho, nebo Iniestu, jimž se letos zranění vyhýbala. Zde padala taková jména jako Neymar (Santos), Ayew (olympique Marseille), Götze (Borussia Dortmund), Hazard (Lille), Douglas Costa, nebo Wilian ze Šachtaru Doněck. Ovšem nejfrekventovanějším jménem, které by splňovalo požadované charakteristiky, byl především Alexise Sánchez, jenž na sebe upoutal pozornost svými výkony v Serii A v dresu Udine a taktéž v národním dresu. Barca s hráčem již údajně našla společnou řeč, teď ale ještě zbývá ta druhá část jednání, bohužel pro kupující klub vždycky ta složitější. Dohodnout se s prodávajícím.

Mezi ty, kteří řady mistrovského klubu opustí budou patřit především borci, kteří letošní sezónu strávili mimo Barcelonu na hostováních. Prvním případem je Uruguayec Martín Cáceres, který se vedení Sevilly zalíbil natolik, že neváhalo za jeho služby zaplatit tři miliony eur, tak jak bylo podle smlouvy stanoveno. Azulgarnas budou hledat působiště i pro Henriqueho a Keirrisona, dvě nejkontroverznější posily posledních let. Stoper, jenž poslední dvě sezóny strávil na hostování v Racingu Santander má docela hodně zájemců, na rozdíl od svého krajana, kterému se na hostováních v Benfice, Fiorentině ani Santosu nedařilo. Mnohem lépe je na tom Víctor Sánchez, jenž odehrál na jihu Madridu, v Getafe, dobrou sezónu a za nějž by mohla Barca obdržet nějaký ten zisk. Trápení ale asi čeká blaugranas s Bělorusem Alexandrem Hlebem, který byl v Birminghamu, který sice vyhrál Carling Cup, ale sestoupil, prakticky neviditelný. Jelikož už mu je třicet a v posledních třech letech se fotbalově jenom plácal, tak bude Barcelona asi ráda, že se alespoň zbaví jeho platu. Víc asi chtít nemůže. Aby toho nebylo málo, musel Hleb na operaci a k dispozici bude až v září. Militovi také končí smlouva v roce 2012, ale na rozdíl od Hleba by jeho případné stervání na Nou Campu nepředstavovalo žádnou velkou tragédii, ale i u něj by případné ušetření platu bylo pro pokladnu culés celkem příjemnou úlevou.

Dalším jménem které se hodně skloňuje v kancelářích klubu je Botía. Stoper sice ve Sportingu Gijón není na hostování, ale Barcelona má podle smlouvy opci na jeho přestup zpět do Katalánska. Jestli tuto možnost využijí, například k tomu, aby eventuálně snížil cenu nějaké nové posily není doposud známo.

Barcelona má přesto jasno, že případný odchod výše zmíněných hráčů velkou kasu neudělá a tak přicházejí na řadu další hráči, byť nemají oficiálně na krku pověšenou cedulku „Na prodej”. Klub by zajímavé nabídky zcela jistě bral v úvahu.Do této skupiny patří Jeffren, Maxwell, nebo Bojan. Právě posledně zmíněný má zájemců celou řadu, ale on svůj odchod tak jasně nevidí a ani ve vedení klubu k této kauze zatím nezaujali nějaký jednoznačný postoj. Byť Bojan v sezóně neodehrál příliš minut, jeho cena by mohla být celkem vysoká. Další peníze na přestupy by mohl klub vydělat případným prodejem hráčů z úspěšného B týmu. Již v lednu odešel Rochina, v těchto chvílích je asi největší zájem o Jonathana Soriana a Jonathana dos Santose. Největší diskuzi ale vyvolává jméno Thiaga Alcántary. Klub nevylučuje jeho přestup a jeho budoucnost může být ovlivněna případným příchodem Fábregase.

Dalším předmětem k řešení pro pomazané hlavy v hlavním městě Katalánska bude rezervní mančaft. V první řadě bude třeba rozseknout, kteří hráči souboru, který vedl Luis Enrique, budou napsáni na soupisku A týmu. Největší šanci mají asi Fontás a Thiago. Mazinhovu synátorovi to klub slíbil, ovšem jestli vůbec v klubu zůstane...Také Montoya a další zadák Marc Bartra by mohli dostat svoji šanci. Oriol Romeu, nebo Sergi Roberto také budou figurovat na seznamu, byť u nich by se spíše počítalo s pendlováním mezi A a B týmem. Rezervní tým má před sebou ale i některé otazníky k vyřešení. Především loď opouští kormidelník Luis Enrique a někteří klíčoví hráči. Když vynecháme Thiaga, jenž u za B tým hrát nebude, odchází Nolito do Benficy, Víctor Vázquez do Brugg a Jonathan Soriano si bude vybírat z hodně zajímavých nabídek. Za tohoto stavu to bude mít nástupce úspěšného kouče hodně složité. Náhradníci jsou připraveni (Rafinha, Deulofeu, Espinosa), jenže druhá liga vyžaduje kádr, který bude namíchaný nejen z nadějných mladíčků, ale i z borců, kteří už nějakou tu zkušenost pobrali. Doposud vedení klubu soustředilo svůj zájem na argentinského gólmana Andradu (Lanús), levého beka José Ángela (Sporting Gijón) a hráče na kraj hřiště, ať už obrany, nebo zálohy, Kika Femeníu z Hérculesu. Záměr s dvěma posledně zmíněnými hráči je zřejmý. Hráli by jak za béčko, tak i za první mužstvo. Oba již mají za sebou jakés takés zkušenosti s nejvyšší soutěží a teď už by se jen museli rozhodnout, jestli udělají krok zpět, aby mohli udělat dva kupředu – povýšit do prvního týmu.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace