BLOG: Barcelona - Arsenal podle webu Zonalmarking.net

Zonalmarking je cosi jako fotbalový thinktank, pravidelně analyzující zajímavé zápasy a vývoj fotbalové taktiky vůbec. Napadlo mne přeložit jejich preview zápasu Barcelona - Arsenal, abychom večer mohli - v ruce něco, co podporuje imaginaci - sledovat, nakolik se jejich odhad práce stratégů na lavičkách shoduje se skutečností.

Barcelona vs. Arsenal: taktické preview

Pokud jde o zranění, situace je překvapivě podobná loňské odvetě na Nou Campu. Barceloně tehdy (stejně jako dnes) chyběli Carles Puyol a Gerard Pique – zatímco Arsenal postrádal Alexe Songa a zdravotními problémy bylo postiženo rovněž několik ofenzivních hráčů. Překvapivá přítomnost Robina van Persieho a pravděpodobnost zařazení Cesca Fabregase do základní sestavy potom, co překonal lehčí zranění, znamená, že analogie se Arsenalu týká přeci jen méně. Hosté jsou letos v jistější pozici.

To samozřejmě platí i pro osmifinále jako takové. Arsenal loni na Nou Campu potřeboval vstřelit gól, dnes by hostům stačila bezbranková remíza. Ačkoliv, takový výsledek nikdo nečeká a dokonce i Arsene Wenger včera prohlásil: „Byla by to trochu iluze, přijet do Barcelony a myslet si, že nedají ani jeden gól.“ Arsenal bude góly potřebovat.

Vzhledem k absencím bude taktický prvek zápasu záviset na náhradnících a na tom, jak ovlivní způsob hry svého týmu.

Sestava Barcelony:

Absence obou elitních stoperů znamená pro Pepa Guardiolu drobnou krizi. Vypadá to, že zatímco loni nastoupili Marquez a Milito, letos Guardiola postaví Erica Abidala a Sergia Busquetse. Abidal byl v poslední době excelentní náhradou Carlese Puyola. Protože Arsenal postrádá Thea Walcotta, Guardiolu nemusí zneklidňovat absence Abidalovy rychlosti na levé straně obrany. (Popravdě si Maxwell v prvním zápase vedl dobře.)

Busquets si poslední dobou vedl obdivuhodně, pokud musel zaskočit v defenzivě. Často byl součástí trojčlenné obrany, například minulý týden ve Valencii, dokáže ale plnit i roli stopera uprostřed obranné čtveřice. Popravdě řečeno, pokud nastoupí Robin van Persie, Busquets může být dokonalou protizbraní. Holanďan si bude hledat prostor v hloubi pole a Busquets se s ním rád vrátí do míst, která jsou pro něj jako defenzivního záložníka přirozenější. Abidalova rychlost přitom bude platit na nabíhající záložníky Arsenalu.

Důležitější může být nasazení Javiera Mascherana jako defenzivního záložníka. Přestože se na začátku sezóny zdál bývalý hráč Liverpoolu jako naprosto nevhodný pro barcelonský styl fotbalu, poslední dobou hrál dobře. Dnes ho čeká těžká práce, musí rozbíjet protiútoky soupeře a vyhnout se přitom žluté kartě (která by zničila jeho způsob hry), v rozehrávce musí být přesný. Busquets by mohl vystoupit z defenzivní linie, aby rozšířil možnosti kombinace ve středu pole.

Sestava Arsenalu:

Absence Alexe Songa – a Wengerovo tvrzení, že nepoužije Jacka Wilshera jako svého nejhlubšího záložníka – znamená volbu mezi Abou Diabym a Denilsonem. Diabyho předností je fyzická síla, jeho souhra s Wilsherem ale vzbuzuje otázky. Denilson hrál vloni proti Barceloně dobře – jeho přítomnost v domácím zápase Arsenalu pomohla, protože byl schopen podržet míč – a toto by mohl být ten pravý zápas pro něj.

Vypadá to, že Fabregas nastoupí, ale van Persie je méně pravděpodobný. Zastoupí ho Maroune Chamakh nebo Nicklas Bendtner. Chamakha zastihl začátek sezóny ve formě, poslední dobou ale trpí ztrátou sebedůvěry – něco takového by Bendtnera pravděpodobně nepostihlo - a Dán si před rokem na Nou Campu vedl docela dobře, otevřel skóre a dobře pracoval na hrotu útoku. Jeho nasazení je pravděpodobnější.

Pro Wengera je to nezvyklé, ale jeho volba křídelních hráčů může být silně ovlivněna krajními beky soupeře. Samir Nasri odvedl v londýnském zápase proti Dani Alvésovi skvělou práci – která byla ještě vyzdvyhnuta faktem, že když se stáhl do středu pole a nalevo ho nahradil Aršavin, Alvés náhle představoval mnohem větší hrozbu a Aršavinova defenzivní neobratnost rezultovala ve hraní rukou v pokutovém území. Proto je Nasri pravděpodobnější volbou na levou stranu.

Aršavin hraje napravo velice zřídka, ale v loňském zápase na Emirates zde nastoupil, aby mohl Arsenal využít jeho ofenzivní kvality a přitom ho nevystavoval Alvésovi. Na druhou stranu by se mohlo hostům dařit spíše s Ebouem, jenž kombinuje rychlost a energii potřebnou pro brejky s větší defenzivní disciplínou.

Strategie

Taktické faktory zápasu zůstávají téměř shodné s tím, co jsme nastínili v preview k úvodnímu měření sil. Klíčovým faktorem bude hloubka ofsajdové linie Arsenalu. Vysoko vytažená defenzivní linie pracovala v domácím zápase dobře, přestože Barceloně dovolila vypracovat si kolmými náběhy několik šancí. (Které vedly ke gólu a málem následné pojistce, pozn. překl.) Nebylo by překvapením, kdyby Arsenal tentokrát hrál poněkud zataženěji. Potenciálním problémem bude opět sestava a zdravotní stav – pokud nebudou hráči Arsenalu zcela zdraví, nebudou schopni neustále napadat soupeře.

Arsenal v prvním zápase splnil klíčový úkol – napadání – dnes půjde o to zastavit Lionela Messiho. Je sice pravda, že je nemožné zcela jej eliminovat, ale loni mu Arsenal se svým systémem 4-3-3 vyšel vstříc – Messi se jednoduše pohyboval ze strany na stranu, aby se vyhnul Denilsonovi, a neustále si nacházel volné místo.

Zonal Marking si v reportáži z tohto zápasu (nazvané „Messi dominoval, protože Arsenal mu to umožnil“) všiml, že systém 4-2-3-1 by Arsenalu býval pomohl: „Skutečným problémem bylo Wengerovo rozhodnutí hrát v rozestavení 4-1-4-1, s Denilsonem osamoceným na postu defenzivního záložníka... s Diabym vysunutým na úroveň Nasriho byla obrana Arsenalu nechráněná. Role defenzivnho záložníka možná není pro Diabyho přirozená, ale pokud by zde v systému 4-2-3-1 nastoupil, záloha Arsenalu by byla pevnější a hráči Barcelony by měli méně prostoru tam, kde se pohybují opravdu rádi.“

To, že Arsenal tuto sezónu používá rozestavení 4-2-3-1 znamená, že už nyní jsou lépe připravení zastavit Lionela Messiho.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace