Barcelona bude žádat milionové odškodné, pokud ji UEFA vyřadí z Ligy mistrů

Barcelona je své právo na účast v LM ochotna bránit všemi prostředky

Katalánský klub slíbil vyšetřovacím orgánům, že bude v případě Negreira spolupracovat v maximální možné míře, jedním dech ale dodal, že v případě vyřazení z příštího ročníku Ligy mistrů bude evropskou fotbalovou asociaci žalovat o milionové náhrady za ušlý zisk a marketingové náhrady. To vše v případě, že by se UEFA v případu vyslovila dříve, než své závěry vynese španělský trestní soud.

Ať už interní stanovy UEFA tvrdí cokoliv, nesmí to být v rozporu s platnými zákony. Podle Barcelony tak Unie evropských fotbalových asociací musí se svým verdiktem počkat, dokud nerozhodnou španělské úřady. Skutečnosti, které vyřknou, by pak pro unii měly být závazné a nerozporovatelné.

V opačném případě by došlo na porušení zákona a tím by vznikal automatický nárok Barcelony na náhradu škody. Pokud by UEFA katalánský klub vyřadila a soudy posléze prohlásily, že k žádnému porušení pravidel nedošlo nebo že neexistují důkazy, ocitla by se UEFA ve velkých problémech a mohlo by ji to přijít velmi draze.

Podobně je na tom kauza Juventusu. I turínskému klubu bylo již řečeno, že je formálně vyšetřován ze strany UEFA, ale ta nezasáhne, dokud nebude vynesen pravomocný rozsudek. Částka, o kterou se hodlá Barcelona v případě vyloučení z LM soudit, je odhadována na 100 milionů eur. Ačkoliv UEFA se brání, že týmy jsou do milionářské soutěže zvané, ve skutečnosti se jedná o nabyté právo, tedy takové, které získávají na základě sportovních výsledků. Odměny za účast tedy nejsou datem, ale ziskem, na které má klub právo.

Sto milionová částka je složena z částky, kterou Barcelona dostává za účast a dále z náhrady škody výše sponzorských smluv a marketingu, o které by nevyhnutelně katalánský klub přišel. V poslední sezóně si Barcelona přišla na přibližně 70 milionů eur, pro sezónu 2023/24 se ale očekává navýšení až na 100 milionů eur.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Předchozí 1 Následující
Předchozí 1 Následující
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace