Barcelona by dosáhla stejných úspěchů s Guardiolou i bez něj, myslí si Stoichkov

Hristo Stoichkov (© as.com)

Pep Guardiola je považován za hlavního strůjce veleúpěšného období Barcelony mezi roky 2008 a 2012, bývalý hráč klubu Hristo Stoichkov ale uvedl, že Katalánci by sbírali poháry i pod vedením jiného kouče.

Guardiola opustil Barcelonu se čtrnácti získanými trofejemi, k šesti dovedl tým během jediného roku (2009) a dosáhl unikátního Sextete. Podle Stoichkova však těžil z práce svého předchůdce Franka Rijkaarda.

"Pep měl snadnou práci, protože znal dobře infrastrukturu mládežnických týmů. Frank Rijkaard vytvořil tým, který Pep zdědil. Messi a další mladíci už pod Rijkaardem debutovali, Barcelona by dosáhla stejných úspěchů s Guardiolou i bez něj. Byli tam Henry, Deco, Ronaldinho, Márquez, Puyol nebo Valdés. Některých hráčů se musel Pep zbavit, ale do hry vstoupili Iniesta a Pedro, dal více prostoru Messimu a tým byl hotový," nechal se slyšet 54letý Bulhar, jenž působil na Camp Nou ve dvou etapách a byl členem slavného Cruyffova Dream teamu.

Stoichkov zavzpomínal na rok 1990, kdy do Barcelony přestoupil z celku CSKA Sofia: "Třetího května 1990 jsem oficiálně přestoupil do Barcelony a stal se nejšťastnějším člověkem na světě. O mém příchodu do Barcelony se začalo jednat o rok dříve. Členy vedení Minguellu a Venturu jsem zaujal v dubnu 1989, když jsem s CSKA Sofia narazil na Barcelonu v Poháru vítězů pohárů. Oba mě doporučili a Cruyff přestup schválil. Na konci roku jsem už měl s Barcelonou podepsanou předběžnou smlouvu. Ale neřekl jsem to ženě ani rodičům, nechtěl jsem, aby se něco pokazilo, takže jsem mlčel až do května, kdy se vše zoficializovalo. Velmi rychle jsem se přizpůsobil. Když jsem měl volno, nasedl jsem do auta a projížděl typická místa Katalánska. Lidé byli úžasní, od první chvíle se ke mně chovali skvěle. Okamžitě jsem zapadl."

"Za hodně vděčím i Johannu Cruyffovi. Řekl mi, že se mnou bude pracovat, dokud nezískám Zlatý míč. Přitom v tu dobu jsem byl v podstatě neznámý. Cruyffova slova mě hodně motivovala. Udělal pro mě i moji rodinu hodně, navždy mu za to budu vděčný. Fotbalové začátky v Barceloně nebyly snadné, musel jsem se přizpůsobit pozici míče, ne za ním neustále běhat."

"Za největší chybu považuji rozhodnutí z Barcelony v roce 1995 odejít do Parmy," pokračuje. "Kdybych měl kouzelnou hůlku a mohl změnit jedinou věc v kariéře, byla by to tato. Naštěstí jsem se o rok později mohl vrátit."

Zajímáte se o dění v klubu FC Barcelona podrobněji? Navštivte náš spřátelený portál FCBarcelona.cz.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace