Barcelona hrála i v bílé

Barcelona ze sezóny 46-47 (© mundodeportivo.com)

Včera Barça oficiálně oznámila světu design nových dresů pro sezónu 2012-13. Jak už tomu bylo loni, předloni...vlastně každým rokem, tak pochopitelně i letos nebyl nový trikot culés ušetřen kritiky ze strany fanoušků a odborníků. Není se co divit. Firma Nike musí skloubit tradici s modernou a ještě přitom zaručit ekonomický efekt. Byť se letošní „pyžamo“ s úzkými pruhy pro někoho zdálo příšerné, nakonec se podle čísel vyšvihlo mezi nejprodávanější dres celé historie katalánského velkoklubu. Zjednodušeně by se možná dalo říci, že počáteční odpor a fanouškovský vzdor s přibývajícími výhrami slábne, až se zcela vytratí. Takže s klubovým úspěchem se sveze i klubový dres. A platí to i naopak.

Pro ty fandy, kteří inovátorské praktiky americké sportovní firmy přesto nemohou přenést přes srdce je tady jedna útěcha. Vězte, nebo ne, v dávné i ne tak úplně vzdálené historii se Barcelona proháněla po trávníku – v bílém! To by současný zarytý stoupenec azulgranas asi jen těžko rozdýchával, co říkáte? Třeba na stadiónu El Pasarón v galicijské Pontevedře nastupovali Katalánci pravidelně v bílém. Stejně tak proti Levante, které vyznává stejné barvy jao Barça. V ročníku 1946-47 v bílém dresu proti tomuto protivníkovi vyběhli dokonce na domácím stánku Les Corts, neboť tenkrát bývalo zvykem, že „druhou“ sadu dresů oblékal domácí celek. 

O dekádu později nastoupili culés v bílém ve Veletržním poháru proti Birminghamu s jedním rozdílem: místo klubového znaku se na hrudi vyjímal znak města. Do bělostného oděvu se azulgranas oblékli i v PMEZ. 4.listopadu 1959 pokořili 0:2 AC Milán góly Vergése a Luise Suáreze, kdy navíc Ramallets lapil penaltu. Rovněž v šedesátých letech si museli fanoušci zvykat a opět na evropské scéně. Konkrétně v sezóně 1965-66 v utkání Hannover – Barcelona. V sedmdesátém roce v souboji Veletržního poháru proti milánskému Interu, či proti bukurešťské Steaue v sezóně 1971-72 v rámci PVP.

1.března 1978 ve Villa Parku nastoupila Barcelona, kterou s kapitánskou páskou vedl Johan Cruyff, v bílých trikotech proti domácí Aston Ville, jejíž fanoušci Katalánce bouřlivě přivítali při nástupu na hřiště. Barça v úvodním čtvrtfinálovém zápase Poháru UEFA vedla 0:2 góly Cruyffa a Zuviríi. Když v 83.minutě Macizo střídal Cruyffa, byl holandský reprezentant za svůj výkon domácími fans odměněn mohutným potleskem. Aston Villa nakonec ještě vyrovnala na 2:2. O rok později nastoupila FC Barcelona na ostrovech znovu bílá jako sníh, tentokrát proti Ipswichi ve čtvrtfinále PVP. Do Španělska se vracela s prohrou 2:1, gól dal Esteban.

Tehdy se z toho, že Barça nastoupila v bílém dresu nedělala žádná velká věda. Bílou barvu zvolila pro svůj dres tehdy i katalánská reprezentace. Teď se každoročně roztáčí nesmyslné dohady jestli je to vůbec možné, takhle zneuctit historický dres. No představte si, že by letos Barcelona hrála v bílém. To by byl teprve mazec...

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace