Barcelona úspěšně snižuje věkový průměr týmu

Hráči Barcelony slaví branku do sítě Elche

Katalánský klub se dlouhodobě pyšní jedním z nejmladších týmů napříč evropskými kluby a sobotní utkání s Elche dokázalo, že letošní sezóna bude ve znamená generační obměny týmu. Trenér Xavi Hernández naznačil, že v sestavě budou letos hráči nastupovat podle připravenosti, formy a zásluh, ne na základě svého jména a věku.

Letošní sezóna bude v Barceloně ve všech ohledech průlomová. Dojde na velkou generační výměnu již tak mladého týmu. Ze sestavy postupně vypadnou zasloužilí veteráni, zapracováni do ní budou naopak ti nejmladší. Xavi má jasno v tom, že při vytváření sestavy nebude hledět na jméno hráče a k utkání povolá toho, kdo má aktuálně formu a zaslouží si hrát. Bez ohledu na to, zda má hráč za sebou desítky zápasů nebo sotva debutoval.

Novou mladou generaci Barcelony táhnout Kounde, Araujo, Eric Garcia, Balde, Gavi, Pedri a Ansu. Ti se také nacházeli na hřišti ve chvíli, kdy hlavní rozhodčí trojím hvizdem ukončoval vítězné utkání v Elche. Věkový průměr Barcelony na hřišti byl 22,6 roku a pokud bychom vynechali brankáře Ter Stegena, který byl se svými 30 let nejstarší, sníží se věkový průměr na 21,9 let.

Nejzajímavější je ovšem fakt, že utkání dohráli hned čtyři hráči mladší 20 let: Balde a Gavi (19), Ansu a Fati (19). Do závěru utkání proti Elche se zapojilo devět ze třinácti nejmladších hráčů Barcelony, kromě výše zmíněných také Ferran Torres, Araujo, Kounde, De Jong a Raphinha.

Na druhém konci linie věkového průměru se nachází Piqué (35 let), nejstarší hráč, který si prochází velmi komplikovaným obdobím. Jeden z lídrů obrany Barcelony v minulé sezóně se stal pátým středním obráncem týmu a z hřiště ustoupil na lavičku náhradníků. Podobně jako on ani Busquets (34) do hry proti Elche nezasáhnul, Jordi Alba (33) je stále mimo hru, Marcos Alonso (31) ještě nestihl debutovat a Sergi Roberto (30) je zraněný.

Xaviho výběr je tak v mnoha případech omezený, ale je dobré vědět, že má trenér kam sáhnout a nemusí se bát na hřiště poslat velmi mladé hráče. Jak se experti shodujíí, klíčem k úspěchu je mít mladý a schopný tým, ve kterém jsou ale stále přítomni zkušení a ostřílení hráči, kteří přispívají svými radami. Barcelona takový tým má a právem může snít v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace