Barceloně se daří vytěžit z Lewandowského maximum

Robert Lewandowski se raduje z branky proti Elche

Katalánský klub našel lék na vleklou krizi, návrat do čela tabulky po více než dvou letech je toho důkazem. A přitom stačilo velmi málo. Najít střelce s velkým S. V případě příchodu Roberta Lewandowského se do Barcelony vrátila jistota a hvězdný útok.

Jedním z faktů, který potvrzoval vleklou krizi Barcelony bylo to, že katalánský klub už tři roky nezvítězil v domácí ligové soutěži. Tým, který byl téměř nepřekonatelným soupeřem pro všechny ostatní po dobu patnácti let v rozmezí let 2004 až 2019. Barcelona od Laportova prvního předsednictví dokázala vybojovat titul v La lize celkem desetkrát, od sezóny 2019/20 ale vyklidila scénu.

Existuje však ještě více zdrcující statistika, která jen podtrhovala špatné výkony katalánského klubu z posledních tří let. Barcelona už více než dva roky nevedla domácí ligovou soutěž. Konkrétně od 29. kola sezóny 2019/20. Dlouhý a temný tunel, kterým blaugrana procházela, se chýlí konečně ke konci, minimálně dočasně. Barcelona si přesvědčivou výhrou 3-0 nad Elche zajistila první místo v tabulce a pokud by v nedělní dohrávce Real Madrid nezvládl úlohu favorita v městském derby, zůstaně Barceloně první příčka. Poprvé po 824 dnech.

Nebude to žádný důvod k velké oslavě, vlastně ani splnění cíle, a to ani částečného. Důležité totiž budou tituly, kterými se klub bude na konci sezónu moci pochlubit. Nepochybně je to ale velké morální povzbuzení pro nový projekt, který se rodí pod rukama trenéra Xaviho.

Po sobotním vítězství na Camp Nou proti Elche se Barcelona dostala do vedení, které jí naposledy patřilo 16. června 2022. Výborný start Barcy v lize (16 bodů z 18 možných, 18 vstřelených branek a 1 branka inkasovaná) je reklamou na ofenzivní fotbal a efektivitu Roberta Lewandowského. Příchod polského reprezentačního útočníka je skutečným majstrštychem, na který se vyplatilo si počkat. Nejlepší střelec ligy má na svém kontě osm branek v šesti utkáních, naposledy se Lewandowského snažilo zastavit Elche, které bránilo v některých fázích zápasu i v sedmihráčích, ale na ofenzivní jedničku Barcelony si nepřišlo.

Barcelona je rázem velkým adeptem na zisk ligového titulu, ale také na další ligové trofeje. A přitom stačilo velmi málo: zacelit díru po ofenzivních kouzelnících Neymarovi a Messim. Barceloně se to s příchodem Lewandowského skutečně podařilo. A nejen to, katalánský klub má opět ve svém středu útočníka, kteý může pomýšlet na mety nejvyšší, na zisk Zlatého míče.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace