Budoucí trenérská hvězda? Sanse Xabi Alonsa poutá ve třetí lize pozornost atraktivní hrou i odvážným rozestavením

Xabi Alonso (© marca.es)

Xabi Alonso ukončil aktivní kariéru v roce 2017 a následně se vydal na trenérskou dráhu. V nové roli sklízí první úspěchy.

Bývalý baskický záložník působí od roku 2019 u Sanse (rezervní tým Realu Sociedad) a zejména v letošní sezóně třetí ligy se mu dostává velké chvály.

Sanse Xabi Alonsa se totiž může pochlubit snadno rozeznatelnou hrou, která je založena na útočení. Devětatřicetiletý kouč se nebojí ani netradičních formací, zatímco v obraně sází na standardní 4-2-3-1, při přechodu do útoku se rozestavení promění na v moderním fotbale málokdy vídané 3-2-2-3. Výsledkem je atraktivní a zejména na poměry Segundy B nebývale ofenzivní podívaná. Sanse má napříč všemi deseti skupinami soutěže třetí nejlepší útok a usiluje o postup o kategorii výše.

Xabi Alonso tak stále častěji začíná být označován jako budoucí trenérská hvězda. Ostatně už před návratem do Realu Sociedad, kde působil i jako aktivní hráč, mělo o jeho služby zájem hned několik celků Segundy. Trenérský vývoj Xabi Alonsa sledují i zástupci Realu Madrid, kteří v něm společně s Raúlem či Gutim vidí jednoho z možných nástupců Zinédina Zidana...

"Mojí snahou je hrát atraktivně a nebýt předvidatelný. Můžu hráčům radit hodně věcí, ale ve finále je na nich, jestli to promítnou do hry na trávníku. To se učí s odehranými zápasy," uvedl Xabi Alonso, jehož smlouva skončí v létě. Dokáže ho Real Sociedad u svého "béčka" udržet?

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace