Budoucnost nijak lichotivá

Ángel Lafita (© que.es)

Ángel Lafita, záložník Realu Zaragoza, prozatím přišel o důvěru svého trenéra Javiera Aguirreho a na úvodní výkop svých spoluhráčů se musí v posledních zápasech chtě nechtě dívat z lavičky náhradníků. I díky tomu může v neděli dojít k zajímavé události. Jestliže se Lafita ani v neděli proti Seville nevejde do základní sestavy, bude to poprvé za posledních deset, kdy v klubu z Aragonie nenastoupí klubový odchovanec v pěti zápasech za sebou. Pečliví statistici odhalili, že čtyřikrát za sebou se odchovanec, stejně jako nyní, nedostal do úvodní jedenáctky naposledy v sezóně 2009-10.

V letošní sezóně prozatím mexický stratég dopřál 59 minut Ortímu a devět Joelu Valenciovi, ovšem  pokaždé to bylo až v průběhu zápasu. Ani minutu si nedopřál Kevin Lacruz, jemuž se předvídala pod vedením Javiera Aguirreho nadějná budoucnost. Suma sumárum, jediným fotbalistou, který v letošním ligovém ročníku hají čest hráčů, kteří vyrůstali v místní Ciudad Deportiva, je právě Ángel Lafita, jemuž letos v klubu končí smlouva. 

Lafita sezónu rozjel jako trenérův oblíbenec, nicméně jeho výkonnost asi Aguirreho přesvědčila o tom, že si místo v základní sestavě nezaslouží. Po porážce v Pamploně 3:0 následovaly pro Lafitu čtyři duely, v nichž poslušně zasedl na lávku. Valencia, Atlético Madrid, Sporting a o víkendu Barcelona. Podobné „zanedbávání“ vlastní líhně zažili v Zaragoze právě před deseti lety, během sezóny 2001-02, kdy se shodou okolností sestoupilo. Tehdy gólman César Láinez absentoval během sedmi po sobě jdoucích zápasů a nenašel žádného jiného nástupce z domácí líhně, jenž by držel vztyčený prapor místní mládežnické akademie. Luis Carlos Cuartero, další „canterano“, se totiž tenkrát nedokázal prosadit ani do nominací k zápasům.  

V dalších letech ale dostala mládežnická základna Zaragozy zelenou. V nižších kategoriích se totiž objevili talentovaní hráči, individuality. Ani trenérům se neroztřásla ruka, když měli sáhnout pro hráčskou náhradu do vlastních zdrojů. Stačí si jen prolétnout výčet tehdejších jmen: Cani, Zapater, Soriano, Generelo, Cuartero, Láinez, Lafita, Ander Herrera, které doplnili fotbalisti ne tak zvučných jmen jako Rubén Falcón, César Jiménez, Chus Herrero, Longás, Óscar Valero, Goni, Laguardia, nebo Kevin Lacruz. 

Již za vlády Agapita Iglesiase začal ale vliv odchovanců slábnout ať už zásluhou prodeje největších ikon, nebo hostováním tech méně známých. V sezóně 2007-08, která skončila pro Real Zaragoza sestupem do Segunda División, archiváři zaregistrovali sedm zápasů, v nichž se neobjevil žádný zástupce cantery, pravda, nejednalo se o nepřetržitou řadu a vesměs byly vždycky zásluhou absence Zapatera v základu. Pro zajímavost, v minulé sezóně se jen zápas, na El Madrigalu, obešel bez odchovanců v sestavě - Lafita s Herrerou tehdy zůstali sedět na střídačce. 

Z předchozích řádků je více než zřejmě, že budoucnost cantery, ať už bude na střídačce prvního týmu Aguirre, nebo kdokoliv jiný, není nijak lichotivá.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace