BLOG: Cesc no?

Francesc Fabregas

Jaké pocity mají fanoušci Barcelony ohledně moderní Star Wars ságy Francesca Fabregase a jeho 'situace'? Je to složité. K dispozici je několik různých úhlů pohledu, jež je nutno zvážit. Zde je na místě otázka, který klub je pro něj číslo jedna a který vedlejší, aby nemusel stále mluvit o snu v Barceloně a spokojenosti v Arsenalu. Zde se pohledy fanoušků Barcelony, které sdílí, různí. O to je toto téma zajímavější.

To je asi zřejmé, ale může posloužit jako dobrý výchozí bod: v současné době není místo v záloze Barcelony, kde by byla potřeba pomoc. Xavi a Iniesta vytvořili neodlučitelnou dvojici ve středu hřiště, přičemž Busquets pravděpodobně známý široké veřejnosti z jiných důvodů, nenápadně zlepšil svou hru hlavně směrem dozadu, což popravdě není prostor kde se Cesc pohybuje. To znamená, že by se často ocitl na lavičce, tak jako na mistrovství světa. Vyhovovala by mu tato pozice v týmu? Jeho reakci by bylo možné zjistit až během jeho sezony v této pozici. Iniesta občas hrává na křídle a společně s Xavim také potřebují odpočinek a je tu také riziko zranění. V takových chvílích by mohlo být dobré mít Fabregase. Jenže odpovídá Cesc náhradě za Xaviho (nehledě na cenu)? Zárověň však bude Xavimu příští rok už 32. Sám sice říkal, že je schopen ještě pokračovat 5-6 sezon, ale fyzické atributy budou klesat a také mohou přibývat alibistické přihrávky do stran. Uvidíme jak dlouho se ještě dokáže udržet na své současné úrovni. Mít Cesca po ruce na jeho místo by nemuselo být špatné.

Ale je tu i obligátní druhá strana mince. Není to jen Cesc, kdo by mohl být po ruce v těchto situacích. 20tiletý produkt akademie Thiago, je na dobré cestě stát se dalším, kdo dostane šanci ukázat své dovednosti v prvním týmu. Faktem je, že u culés je velmi oblíbený a častá odpověď ohledně nákupu Cesca je ''Nepotřebujeme ho, máme Thiaga''. Nikdo nevidí dnes Thiaga jako lepšího hráče, ale mnozí věří, že má potenciál se jím stát a proč ne u nás? Přestup Cesca by mohl zablokovat jeho progres, případně jej donutit k přestupu do jiného klubu. Možná je to nerozumné, když Cesc ukázal co už umí. Na druhou stranu víra v mladé hráče a stálá motivace, jsou některé z ''velkých'' věcí, jež podporuji. Nebude jednoduché ''dostat ho nahoru''. To platí zvláště v Barce, kde hrdost na mládežnickou akademii klubu je mimořádně vysoká. Mnozí proto raději zůstávají u Thiaga, než odkoupit hráče, který se rozhodl opustit klub, když mu bylo teprve 16.

Ale nemyslete si, že to znamená, že nejde o velkou hrdost na Cesca, katalánce a produkt La Masie. To je bezesporu nejdůležitějším faktorem, proč lidé doufají, že ho uvidí v dresu Blaugranas. Chcete-li to plně pochopit, musíte pochopit regionalismus v Katalánsku. Toto není politická přednáška, tak nepůjdu ''příliš hluboko''. Ale pokud máme katalánského hráče, jenž je jedním z nejlepších na světě, bude pro fanoušky extrémě obtížné ho sledovat v jiném klubu. Je to něco úplně jiného, než sledovat Fernanda Torrese v Anglii. Způsob katalánského smýšlení má zcela odlišný pohled na svět, než španělská perspektiva. Mají svůj vlastní jazyk, vlastní tradice a mnozí Katalánci se cítí pronásledováni ve Španělsku, že by mělo být Katalánsko jejich vlastním státem. Z toho vychází i myšlení jednoho z nich (Cesc). Být kataláncem je něco zvláštního, katalánci drží vždy pohromadě a Barcelona je absolutně největší částí. Nezáleží na tom, že Xavi a Iniesta jsou již na jeho pozici. Cesc je skvělý katalánský hráč a katalánci mají hrát za Barcu. Mnoho zahraničních příznivců nedává tolik na tuto myšlenku, ale nenechme se mýlit, to je hnací silou přesunu Cesca zpět do Barçy.

Samozdřejmě nikdo nemluví rád o penězích, pokud má finanční problémy. Ale to jistě přijde na řadu. Sandro Rosell, prezident klubu za poslední rok, dosáhl fiskální odpovědnosti ústředního bodu své vlády. Někdo by mohl říci na úkor své vlády, ale to je jiný příběh. Hlavní věc, je pochopit, že Barça nebude lámat přestupové rekordy letos v létě. Arsenal pochopitelně, nebude chtít pustit Cesca levně. Je to opravdu dobrý nápad dát většinu relativně malého rozpočtu na přestupy za hráče, který se často ocitne mezi náhradníky? Většina fanoušků Barçy připouští, že by asi bylo rozumnější investovat jinde, nebo dokonce si hotovost ponechat. Hráč kvalit Cesca by klubu určitě pomohl, ale není nevyhnutelně potřeba. Pokud tolik potřebujeme peníze, že jsme si dali Katar na dres, co děláme, když vynakládáme velkou sumu peněz na pozici, která je potřeba posílit nejméně?

Takže neexistuje žádný jednoduchý způsob, jak by mohl přijít. Je to asi spravedlivé říci, že pokud někdo přemýšlí hlavou, je nejlepší nechat Cesc v Londýně. Ale když přemýšlíte srdcem, je to složité odolat. Zeptejte se hráčů Barçy. A protože nikdo nezastaví otázky ohledně Cescova návratu, protože spekulace nikdy neustanou dokud se nestanou skutečností, možná bude nejlepší ho vzít zpátky. Je to jako dítě, které chce zoufale hračku a má málo peněz a rodiče se snaží vysvětlit, že peníze by bylo lepší utratit ''někde jinde''. Víte, že dítě si hračku koupí a pokud jde o mě, jsem unavený nekonečným poučováním.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace