Courtois se podepsal pod čtrnácté vítězství Realu v Lize mistrů

Belgický brankář byl nejvýraznější postavou finálového utkání mezi Liverpoolem a Realem Madrid. Právě jeho zákroky přiváděly hráče anglického klubu k šílenství a příznivce Bílého baletu do varu. Courtois se velice výrazně podepsal pod zisk své první trofeje v Lize mistrů a zcela zastínil ostatní hvězdy sobotního večera.

Ušatý pohár se po čtrnácté stěhuje na Santiago Bernabeu. Je tomu tak díky hvězdnému výkonu brankáře Thibauta Courtoise, který se stal noční můrou útočníků Liverpoolu. Anglický klub opakovaně ztroskotával na belgickém brankáři, zatímco Real Madrid si došel pro trofej téměř ojedinělou šancí v celém zápase, po které Valverdeho přihrávku přetavil v gól Vinicius. Pro milovníky statistik – byla to jediná střela Realu na branku v celém utkání.

Finálový večer na Stade de France před 78.000 diváky začal s více než půlhodinovým zpoždněním kvůli bezpečnostnímu riziku u vstupu na stadion pro fanoušky Liverpoolu. Někteří se i bez lístku pokoušeli dostat na stadion a jiní s platnou vstupenkou se naopak nemohli na svá místa probojovat.

Ale zpět k utkání. První poločas byl hrou na jednu branku. Liverpool se do svého soupeře zakousl a Real Madrid měl problém dostat se vůbec za půlící čáru. Mč měli na kopačkách prakticky pouze svěřenci Jurgena Kloopa a pochopitelně i šance se tak rodily pouze před brankou Courtoise.

Belgický brankář se poprvé blýskl v 16. minutě, když jednou rukou zastavil jistý gól Salaha po příhrávce Alexandera Arnolda. I následující minuty patřily Courtoisovi, když si poradil s několika střelami Thiaga a Salaha, ale zejména zneškodnil střelu Maného, která s jeho přispěním skončila na tyči.

Liverpool měl nadále míč i utkání pod kontrolou a Real Madrid se jen těžko dostával do blízkosti pokutového území Reds. Modrič a Kroos se dostali do hry až po polovině prvního poločasu. Alisson byl divákem finálového utkání až do chvíle, kdy Alaba nečekaným míčem připravil pozici pro Benzemu. Ten z počátku neuspěl, míč ale nestihl uklidit ani Alisson a Konaté. Odražený míč se tak dostal k Valverdemu, který ho opět posunul na Benzemu a francouzský útočník otevřel skóre finálového večera. Nadšení madridských fanoušků ale po dlouhé čekání zchladil rozhodčí, který potvrdil Benzemův offside.

Na začátku druhého poločasu se karty obrátily a zdálo se, že se Real Madrid konečně probudil i když to netrvalo dlouho a Liverpool znovu získal zpět svůj tah na branku. Hra pokračovala na stejné vlně jako v prvním poločase až do chvíle, kdy Valverde pronikl do pokutového území a přesnou přihrávku našel Viniciuse, kterého nestihl uhlídat Alexander-Arnold.

Liverpoolu nezbývalo nic jiného, než se do svého soupeře opět pořádně zakousnout a pokusit se vyrovnat nebo otočit skóre utkání. V cestě za vyrovnávací brankou ale stál opět Courtois, který vychytal Salaha v 64. minutě i o deset minut později.

S přibývajícími minutami se Liverpool stále více tlačil do zakončení, což se začalo projevovat na větší a větší zbrklosti a nepřesnosti. Finále bylo tam, kde ho Real Madrid potřeboval mít. Anglický tým se pokoušel ještě něco vymyslet, ale belgický brankář byl nepřekonatelný a dokázal to i v posledních deset minutách po střelách Salaha a Robertsona.

Se závěrečným hvizdem bylo trápení Liverpoolu ukončeno a Real Madrid mohl začít slavit čtrnáctý triumf v Lize mistrů. Bilance finálových utkání mezi oběma soupeři se přehoupla na stranu Realu a Liverpoolu nezbývá, než doufat, že se bude moci Realu brzy pomstít. Třeba už v příští sezóně.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace