Courtoise podpořila řada bývalých brankářů

Lev Jašin, jediný brankář-vítěz Zlatého míče

Thibaut Courtois rozpoutal bouři v médiích i na sociálních sítích, když v pondělí, zklamán z konečného sedmého místa v anketě Zlatý míč, prohlásil, že brankář nemá nejmenší šanci vyhrát prestižní trofej. Tvrzení belgického brankáře podpořiala řada bývalých světových gólmanů, kteří se shodují na tom, že jsou v anketě upřednostňovány ofenzivní pozice.

Poté, co se brankář Realu Madrid, Thibaut Courtois umístil na celkově sedmím místě v anketě Zlatý míč a získal trofej Lva Jašina pro nejlepšího brankáře uplynulé sezóny, pustil se do úvah o tom, jak málo je brankářká role doceňována. „Je nemožné, aby brankář vyhrál Zlatý míč. Po vítězství v Lize mistrů na La Lize nejsem ani na stupních vítězů. Nevím, jestli je možné jako brankář dokázat více, než já v minulé sezóně,“ prohlásil Courtois. Nešlo mu přitom o to, aby porazil Benzemu, ale mrzelo ho, že se před něj v konečmém pořadí dostal Mané, De Bruyne, Lewandowski, Salah a Mbappé. Pět útočníků a jeden ofenzivní záložník.

Od vítězství Lva Jašina v roce 1963 se nikdy brankář na nejvyšší stupínek v anketě Zlatý míč nevrátil. Blízko se dostalo několik legend, Dino Zoff byl v roce 1973 druhý, Ivo Viktor třetí v roce 1976, Oliver Kahn zopakoval třetí místo v letěch 2001 a 2002, po triumfu na MS měl Zlatý míč na dohled také Gianluigi Buffon, kterému ale prestižní trofej vyfoukl týmový parťák Cannavaro a v roce 2014 byl naposledy na podiu gólman, to když Manuel Neuer skončil třetí. Nikdo jiný za celých šedesát let nedokázal hlasující přesvědčit o tom, že by si brankář zasloužil trofej pro nejlepšího hráče sezóny.

Je to vlastně příznačné, když brankář, který v Lize mistrů zářil nadpozemským způsobem a svým výkonem ozdobil finále Ligy mistrů, skončí až sedmý. Dokonce i někteří hráči nad jeho zákroky kroutili nechápavě hlavou. Brankář je prostě podceňovaná pozice v médiích a Zlatý míč je čistě mediální záležitost,“ souhlasil s Courtoisem Santiago Cañizares.

Do mediální debaty se přidal také další bývalý brankář, Esteban. „Není možné, aby Zlatý míč vyhrál brankář, protože je jasné, že je anketa určena pro hráče od středu pole výše. Letos je spravedlivé, že cenu získal Benzema, ale stejně tak by bylo spravedlivé, kdyby ji získal Courtois nebo alespoň skončil na stupních vítězů. Nepamatuji si, že by brnaář měl v celé soutěži a jejím finále tak významnou roli. V této anketě není žádná sportovní spravedlnost. Neznám žádný tým, který by vyhrál titul, aniž by za sebou měl skvělého brankáře.

Mizivě vidí šance na zisk Zlatého míče pro brankáře také další legenda, Andoni Cedrun, který se vyjádřil krátce a velmi jasně. „Pokud Courtois nevyhrál Zlatý míč nyní, nevyhraje ho ani za rok. Tentokrát se můžeme vymlouvat na kvality Benzemy, ale už dlouho jsem neviděl brankáře, který by byl pro tým a jeho vítězství tak důležitý jako Thibaut. Brankář je stejně klíčový, jako všichni ostatní hráči, tak proč nemůže vyhrát Zlatý míč? Štve mě, že byl Courtois až sedmý, kdyby byl druhý, tak nikdo nic neřekne, ale takto se o trofej ucházet nedá. Jako bývalý brnakář v tom mám jasno, žádný brankář Zlatý míč v budoucnu nevyhraje, souhlasím s Courtoisem, všechno je jen lež.

Cestu k zisku trofeje v nadsázce našel Abel Resino, další skvělý brankář. „Co se musí stát, aby brankář získal Zlatý míč? Musí zřejmě vyhrát Ligu mistrů, za celý turnaj neinkasovat ani gól, ve finále chytit dvě penalty, vyhrát ligu a ještě v ní nedostat více než deset branek. Před brankářem bude vždy stát někdo, kdo je nápadnější. Pravdou je, že nevím, jaké další zásluhy by měl brankář ještě mít, aby Zlatý míč získal."

Více informací o Realu Madrid najdete na BilyBalet.cz

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace