Další stoper v průchoďáku

Raphäel Varane (©elpais.com)

Poté, co byl Florentino Pérez během svého prvního prezidentského období osočován z přílišné záliby v angažování útočných hráčů a opomíjení defenzivní stránky, v jeho druhém období v prezidenteském křesle neuběhne rok, aby si u fanoušků nevylepšil reputaci koupí nějakého toho stopera. V Realu Madrid se z toho stává zažitá tradice.

Od roku 2004, rok poté co Fernando Hierro po čtrnácti letech opustil Bílý balet, rozšířil kádr minimálně jeden střední obránce.

Teď přichází Raphäel Varane (Lille, 1993), který se dá použít rovněž jako defenzivní záložník a vyniká především pro svoji dobrou rozehrávku a na stopera ideálními fyzickými parametry (191 cm, 85 kg), jehož cena se pohybuje kolem deseti milonů eur. Bezpochyby měla v tomhle přestupu hodně prstů ikona Realu Madrid Zinedine Zidane, jenž hráče vedení klubu doporučil a Mourinho celou akci posvětil. 

Varane je sázka do budoucnosti. Jeho cesta do základní sestavy ale bude složitá. Konkurence je veliká. Pepe, Carvalho, Albiol jako první náhradník, občas se na tomhle postu objevil i Sergio Ramos, ve vyjímečných případech i Ezequiel Garay. Toho se ale Varane obávat nemusí, neboť Garayovy dny jsou zdá se sečteny. Když počítáme i Varaneho, je tu pět hráčů na dva fleky.

Rodák z Hellemmes, předměstí francouzského města Lille, debutoval v téhle sezóně ve francouzské Ligue 1 v dresu RC Lens, když přesvědčil svými výkony kouče Jeana-Guye Wallemmeho, který ho připodobnil „mezi Baresiho a Ferdinanda”. Jeho měsíční plat 12 000 eur těmto jménům nicméně moc neodpovídal. To se teď v hlavním městě Španělska brzy změní. 

„Chci se pořád učit v Ligue 1 a rozvíjet tak svoji kariéru”, prohlásil Varane, když před pár měsící Manchester United nabízel za jeho služby 10,5 milionů eur a hráč prodloužil v Lens smlouvu do roku 2015. Podle osob, kteří se pohybují v blízkosti Varaneho, byly Zidaneho rady rozhodující.

Ovšem žádné doporučení fotbalistovi nezaručí minuty strávené na zeleném pažitu a už vůbec ne v Realu Madrid, kde pohyb stoperů připomíná slušný průchoďák. Od roku 2004 Bílý balet utratil za jedenáct hráčů na tenhle post celých 175,8 milionů eur. Samuel (22), Ramos (31,3), Cannavaro (15), Heinze (12,5), Metzelder (0), Pepe (30), Garay (10), Albiol (15), Carvalho (8) a Varane (10). Zpět se mu vrátilo jen 27 za Samuela (17) a Woodgatea (10).

Reprezentant Francie ve všech mládežnických kategoriích (v jedenadvacítce již patří mezi členy základní sestavy), jenž trávil celé týdny v internátu RC Lens a jen na víkendy se mrknul domů, prošel včera ráno zdravotní prohlídkou a odpoledne podepsal smlouvu.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace