Deset mediálních hitů Primera División 2010/2011

Mezi Barcelonou a Realem Madrid to vřelo (© as.com)

Jaké kauzy nejvíce hýbaly španělskými médii během Primera División 2010/2011?

Přinášíme vám vyběr toho, co plnilo stránky sportovních deníků země nejčastěji, nejvydatněji nebo se prostě nějakým způsobem vymykalo z tradičního dění v nejvyšší soutěži.

10. Fernando Teixeira Vitienes a José Antonio Teixeira Vitienes - Bratři v černém triku

Když se ve Španělsku rozdávaly vlohy pro fotbalové rozhodčí, byla rodina Teixeira Vitienesů zřejmě první na řadě. K Fernandovi, pro něhož byla letošní sezóna už sedmou v Primeře, se totiž přidal jeho bratr José Antonio, jenž byl poprvé povýšen mezi elitu po dobrém roce v Segundě. Oba arbitři se zařadili mezi to lepší, co v tomto směru poněkud chudá španělská liga nabízí. Možná je škoda, že se musejí o talent dělit, protože kdyby připadl v plné výši pouze jednomu z nich, mohla mít Primera konečně rozhodčího, jehož výroky by každý týden nepřinášely hysterické záchvaty fanoušků, zlobu, nadávky a nechápavé kroucení hlavou...

9. Royston Drenthe - From Hero to Zero

Přišel do Hérculesu jako hvězdná posila z Realu Madrid, která měla pomoci v honbě za splněním ambicí, odešel jako "bastard", "sprosťák", "prodejná děvka" nebo "hlavní viník sestupu". Posledním přívlastkem ho počastoval klubový prezident Valentín Botella, zbylými příznivci. Stránky novin plnil Drenthe nejprve skvělými výkony, poté svým odmítáním trénovat kvůli nevyplacené mzdě. Španělsko se bavilo, pouze bílou část hlavního města polil studený pot, když zlobivý chlapec pohrozil, že se do mateřského klubu vrátí předčasně.

8. Ali Syed - Bude líp. Nebo už líp bylo?

Nový majitel Racingu, impulzivní podnikatel z Indie, který se mezi smetánkou na tribuně dokázal při každém gólu pořádně rozparádit, jako by byl obyčejným fanoušekem z kotle, to byl pořádný trn do oka zbylých kravaťáků. Televizní stanice naopak byly nadšené a na Aliho se jejich kamery zaměřovaly jako na skutečnou hvězdu. Happy-end se však nekonal, bohaté investice také ne, Ali Syed dostal Racingu do ještě větších problémů, než ve kterých byl.

7. Lionel Messi versus Pepe - Nevěřím, dokud to neuvidím...

Zejména zástupci madridských médií na tento den čekali. Lionel Messi je také jenom člověk se vším, co k tomu patří. Argentinec, který je jinak vzorem toho nejlepšího, co fotbal nabízí, ztratil v závěru vypjatého El Clásica na Bernabéu nervy, nestihl doběhnout míč mířící do autu, tak ho alespoň nakopl do fanoušků Bílého baletu. Noviny hlavního města ihned vyvěsily na své webové stránky videa a fotografie incidentu s tím, že Messi se asi (konečně) zbláznil.

To mu ostatně hned přišel naznačit i člověk k tomu nejpovolanější - Pepe, jakýsi novodobý Gremlin, ke kterému by měl být přiložen návod k použití, jinak vám hrozí vážný úraz (řekněme například nedobrovolný pád na zem a následná masáž zad kolíky kopaček). Díky tomu se z poměrně vážného videa vyklubala nadmíru ironicky zábavná záležitost.

6. Cristiano Ronaldo versus Pep Guardiola - Můj míček!

Bílý balet prohrával v prvním El Clásicu sezóny na Nou Campu rychle 0-2, což pohnulo nervovou soustavou jeho primabaleríny Cristiana Ronalda. Když Pep Guardiola upustil míč, který chytil, když šel do autu, jiným než Portugalcovým směrem, byl oheň na střeše.

Cristiano Ronaldo rád překonává gólové hranice, tentokrát ale překročil tu, která říká, že strkanice se soupeřovým trenérem není dvakrát košer, a Guardiolu odstrčil. To logicky znamenalo výbuch další vybuch emocí v už tak vypjatém střetnutí. Nejdražšího hráče světa pak "uklidnily" až další góly v brance Ikera Casillase...

5. Preciado versus Mourinho - Z gaunera kamarád

Začalo to nevinně, Manolo Preciado poslal do zápasu na Nou Campu sestavu složenou z náhradníků, což vedlo k těsné porážce. José Mourinho však nedokázal ovládnout svou touhu stát se alespoň na pět minut trenérem Sportingu Gijón a základní jedenáctku svému kolegovi vytkl.

Vždy úsměvavý a vstřícný Preciado zareagoval tak, že Portugalce nazval nevychovaným gaunerem a špatným společníkem. Utkání obou týmů na Bernabéu proto bylo očekávané s naději, že se opět něco mezi dvěma kohouty semele. Novináři dychtící po senzaci byli zklamáni, podání ruky, slova chvály, úsměvy a Mourinhovy gratulace směrem k Preciadovi a jeho svěřencům, kterým přišel za nečekaný triumf dokonce poblahopřát do šatny. Tak moment, není tohle vlastně ta senzace?!?

4. Antoine Griezmann - Já su tak šťastné

Real Sociedad znamenal svěží vítr do vod letošní Primera División. V jeho barvách zářil i mladíček Antoine Griezmann, který na sebe neupozornil pouze skvělými výkony, ale také góly, respektive jejich poněkud netradičními oslavami.

V minulosti Griezmann například skočil do hromady sněhu nahromaděné za jednou z branek, sedl si na židli a jako fanoušek zatleskal svému vlastnímu gólu, rozpoutal mezi spoluhráči bitvu se sněhovými koulemi... V letošní sezóně zaujal nejvíce nasednutím do jednoho z reklamních automobilů, které na atleticou část Anoety přistavil sponzor. Fotbal má být zábava, tak proč ne? Dopravním policistům by se možná nelíbilo, že Griezmann v té době nevlastnil řidičské oprávnění...

3. Walter Pandiani versus Cristiano Ronaldo

Sranda musí být, řekl si Walter Pandiani a pustil se do Cristiana Ronalda, se kterým si pár názorů ohledně chování vyměnil už při strkanici při poločasové přestávce na Reyno de Navarra. Portugalec kontroval porovnáním výše platu, což asi neměl dělat. V dalších týdnech mu totiž El Rifle poslal skrz média dalších pár dárečků. Třeba o tom, že "mu chybí nějaké to kolečko" nebo že "by mohl skončit u zubaře". K testování odolnosti chrupu Cristiana Ronalda a hledání ztraceného kolečka ale v příští sezóně zřejmě nedojde, protože Pandiani má namířeno do jednoho z týmů Segundy.

2. Barcelona, RFEF a LFP - Bude se hrát. Nebo ne. Tak nakonec jo.

V zámoří jsou zemí neomezených možností Spojené státy americké, v Evropě to je evidentně Španělsko. Myslíte si, že už jste viděli nebo zažili všechno, ale pánové z LFP a RFEF vás pokaždé nachytají nějakou nečekanou novinkou.

Na začátku prosince se mělo hrát sobotní utkání mezi Osasunou a Barcelonou. Kvůli stávce leteckých dispečerů však fotbalové orgány oficiálně ohlásily jeho odložení na neděli. O pár hodin později ale přišel další obrat, zápas se bude hrát v plánovaném termínu! Pro Katalánce začal souboj s časem, který nakonec (stejně jako samotné střetnutí) vyhráli.

Nesmiřitelné tábory měly jasno. Fanoušci Realu Madrid říkali, že si za to Barcelona může sama zvykem cestovat k zápasům až v den jejich konání, když všechny ostatní týmy tak činí den předem, v Katalánsku za nesmyslným měněním názoru RFEF a LFP hledali tlaky Realu Madrid. Agent Fox Mulder by řekl, že pravda je tam venku...

1. Real Madrid versus Barcelona, Barcelona versus Real Madrid - Let´s get ready to rumble!

Slavnou frází Michaela Buffera jako by odstartoval i souboj Realu Madrid s Barcelonou. Postava José Mourinha v posledních letech poměrně klidné vztahy mezi oběma rivaly pořádně vyostřila. Do Katalánska mířilo nařčení ze všeho možného i nemožného.

Mourinho dosáhl svého, povedlo se mu soupeře vyprovokovat, výtky začaly směřovat i opačným směrem, nefalšovaná mediální válka byla odstartována a trvá stále. Navíc se brzy dočká nových pokračování, protože Supercopa klepe na dveře. Čeká nás ještě srandy kopec.

Éric Abidal - Nejcennější vítězství

Zdravotní problémy Érica Abidala by do našeho s trochou nadsázky pojatého pořadí příliš nezapadaly, přesto i to bylo často propírané téma ve španělských médiích, takže se sluší ho připomenout. Tentokrát byl napsán šťastný konec, francouzský bek Barcelony se po nálezu nádoru na játrech vrátil na trávník mnohem dříve, než se předpokládalo, a Nou Camp jeho nejcennější vítězství náležitě ocenil.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace