Díky a na shledanou. Letošní léto je ve znamení rozluček s klubovými ikonami

Carlos Martínez a Xabi Prieto (© marca.es)

Během letošního léta skončila některá spojení, která se zdála věčná. Řada klubů La Ligy přišla o své lídry, dlouholeté opory a ikony v jednom.

Jako poslední se na seznam přidal Cristiano Ronaldo, jehož už nebudeme vídat ve sněhobílém dresu Realu Madrid jako v posledních devíti letech, během nichž se do historie královského klubu nesmazatelně zapsal individuálními i týmovými úspěchy. Výměnou za 100 milionů eur jej získal Juventus. O něco dříve se s klubem rozloučil i trenér Zinédine Zidane, jenž triumfoval ve všech třech ročnících Ligy mistrů, během kterých Bílý balet vedl.

Také v bíločervené části Madridu fanoušci litují odchodu legend. Věčný chlapec Fernando Torres si plácl s japonským Saganem Tofu, nového majitele bude mít kapitánská páska, která se uvolnila ve chvíli, kdy Gabi oznámil, že neodolal lákání z bohatého Kataru. Pro Atlético nebude snadné tyto mezery zaplnit.

Před několika lety si podmanila fotbalovou Evropu Barcelona Pepa Guardiola, kterou tvořila nejlepší generace akademie La Masia. Jenže ani ta není imunní vůči času, a tak trenéra postupně následovali Puyol, Víctor Valdés a Xavi, k nimž se přidal i Andrés Iniesta, jehož kouzla s míčem si budou užívat příznivci Visselu Kobe. Iniesta byl vzorem na hřišti i mimo něj.

Do role postradatelného se v Betisu dostal veterán Rubén Castro, což se rozhodl vyřešit odchodem. Byly ale doby, kdy se o Betisu mluvilo jako o Rubénu Castrovi a deseti dalších. Nejedna záchrana v La Lize i postup do ní ze Segundy nesou gólový podpis Rubéna Castra.

Jestliže někdo reprezentuje překvapivé a obdivuhodné putování Eibaru Primerou, pak je to Dani García. Kapitán a miláček fanoušků napsal tečku za šestiletým působením a přestoupil do Athleticu. "Když jsem do Eibaru přišel, nechtěl mě žádný klub Segundy B ani Tercery. Toužil jsem po postupu do druhé ligy a nikdo nečekal, že se probojujeme až do Primery. Eibar mi dal mnohem více, než já jemu," uvedl na rozlučkové tiskové konferenci se slzami v očích.

Girona má za sebou první rok mezi elitou a v kádru skvělé hráče jako Borju Garcíu či Portua. Pro mnohé to ale byl Girona kouče Pabla Machína. Se skromným klubem se propracoval až do La Ligy a dokázal ho v ní udržet a dlouho bojovat o poháry. Nedávno se rozhodl zkusit štěstí v Seville.

Nelehké období nastane i v Leganésu. Malé kluby to mají v La Lize vždy těžké, Okurky navíc přišly o trenéra Asiera Garitana i kapitána Martína Mantovaniho, dva symboly poslední pětiletky a vzestupu z třetí ligy do první.

Celkově deset let byl Antonio Amaya oporou zadních řad Raya Vallecana, i toto spojení ale skončilo. "Mnoho klubů se může pyšnit úspěchy, ale nemají tu čest, že reprezentují městskou čtvrť," prohlásil.

Xabi Prieto byl fotbalistou ze staré školy, hře obětoval vše a byl svým chováním příkladný na trávníku i mimo něj. Navíc strávil celou profesionální kariéru v Realu Sociedad, který v kapitánově posledním zápase měl na dresech jeho podobiznu. Carlos Martínez, další fanoušky Realu Sociedad milované jméno, rovněž skončil.

Některé příběhy skončily, ale další začínají.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace