Dluhy ohrožují Málagu

Abdullah Al Thani (© google.com)

UEFA je neoblomná. Všechny kluby, které mají zájem účinkovat v jejich soutěžích, musí mít zaplaceny finanční obnosy související s hráčskými přestupy a doložit, že nemají žádné dluhy s jinými kluby. Je to mimo jiné jeden z požadavků, ovšem jeden z nejdůležitějších, aby se mohl klub ucházet o tzv. licenci UEFA, díky níž může hrát evropské poháry. Nejvyšší orgán evropského fotbalu stanovil pondělní den jako krajní limit , aby mužstva, která mají teoretickou možnost evropské poháry hrát, dala všechny náležitosti do pořádku a vyřešila případné dluhy, či nedoplatky vůči jiným klubům.

Málaga šejka Abdullaha Al Thaniho minulé léto utratila za posily více než šedesát milionů eur. Za Cazorlu Villarrealu slíbila devatenáct milionů eur, na znamení dobrého obchodu si plácla i s jinými kluby, s nimiž si dohodla platby v podobě několika splátek. Jenže od letního období až po nyní začínající jaro byla Málaga popotahována nejprve Villarrealem (kvůli nezaplacenému DPH), poté Osasunou a následně i Hamburgem, u těchto dvou klubů pro nedodržení splátkového kalendáře dohodnutého při přestupech Monreala (6 milionů eur) a Mathijsena (4,5 milionů eur).

S těmito pohledávkami, které nejsou žádným tajemstvím, by andaluzký klub neměl na vytouženou licenci UEFA ani zdaleka nárok. Zoufale se tak snaží dosáhnout s oběma kluby dohody, aby mohl v nadcházející sezóně případně nakouknout do fotbalové Evropy. „Problém je v tom, že jsme trochu zvláštním klubem, co se financí týče. Ale všechny splátky dodržíme“, ujišťují ze sídla klubu na La Rosaledě.

Málaga pravidelně dostává finanční obnos z katarského fondu, který je pod kontrolou šejka a občas dojde ke zdržení v dodávce peněz. To například způsobilo, že Valencia dostala za Isca zaplaceno až se zpožděním a rovněž Sevilla si musela na doplacení DPH za Sergia Sáncheze počkat déle, než bylo domluveno. „Je pravda, že jsme měli ve věci Sergia Sáncheze nějaké problémy, ale už nám zaplatili“, potvrzují ze Sevilly. Dneska by měla Málaga obdržet první paklík peněz, jenž by utišil oprávněnou zlobu Villarrealu, Osasuny a Hamburgu. Fernando Hierro, sportovní ředitel klubu, v tušení velkého problému vyrazil před deseti dny až do Kataru, aby zde pohovořil se šejkem a odblokoval tak splátky nejen pro výše jmenované kluby, ale rovněž pro hráče prvního týmu, kteří marně čekají na části své mzdy.

Před pár měsíci situaci podobnou jako Málaga zažívali na Mallorce, kterou v létě 2010 UEFA nevpustila do svých soutěží kvůli špatné finanční situaci klubu, který byl v konkursu a na krku měl dluh kolem pětašedesáti milionů eur. Rovněž anglický Porthsmouth neprošel přísným okem evropské fotbalové generality, tentokrát kvůli dluhu čítajícího 136 milionů eur. Stížnost proti Mallorce tehdy podal Villarreal (jenž zabral uvolněné místo v Evropské lize) a Athletic, jenž u španělské federace reklamoval dluh ve výši 1,8 milionů eur za přestup útočníka Adurize. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace