Do nákupu hráčů čím dál hlasitěji mluví moderní technologie. Využívá je i Monchi

Monchi (© marca.es)

Sportovní ředitel Sevilly Monchi prozradil, jak mu při výběru hráčů, které se chystá koupit, pomáhají moderní technologie.

"Už to zdaleka není tolik o improvizaci jako v minulosti, čím dál větší roli hrají umělá inteligence či big data. Big data jsou budoucností fotbalu. Ne protože koupíte hráče na základě dat, ale protože snižují risk a pomáhají nám při rozhodování," začíná Monchi.

Sevilla má v počítačovém programu zaneseno 18 tisíc fotbalistů, kteří pro ni připadají v úvahu jako posily. Po rozhovoru s trenérem se vybere daná pozice, která zúží výběr na 1 500 jmen. Podle potřebných charakteristik (rychlost, síla, střela...) se vyfiltruje zrhuba 500 hráčů. Na základě konkrétních dat dojde k redukci na asi 30 fotbalistů, takže může začít podrobné sledování výkonů přímo na stadionu a osobní pohovory. "Naším cílem je snížit subjektivitu a zvýšit objektivitu, což ve výběru mezi 18 tisíci hráči snižuje možnost lidské chyby," pokračuje sportovní ředitel Andalusanů.

"Důležité je, aby došlo ke konzultaci s trenérem a určil se profil hráče, kterého hledáme. Jedním z mých největších neúspěchů byl vztah s Marcelinem. Byl tu jen šest měsíců, což považuji za svou chybu, protože jsem nedokázal dělat, o co mě žádal, a adaptovat se na jeho herní styl. Vnímal jsem vše subjektivně a hráči, kteří přišli, se Marcelinovi do systému nehodili. A to je chyba."

Monchi doplňuje, že lidský faktor stále hraje důležitou roli: "Data nepřipraví fotbal o jeho romantickou část. Jen je rozdíl, jestli se jdete podívat na 1 500 hráčů nebo na 30. Musíme je vidět v akci, protože data se většinou soutředí jen na dobu, kdy má hráč míč. Musím zanalyzovat jeho osobnost. Někdy zapomínáme, že hráči jsou lidé, ne švýcarské hodinky."

"Kluby jako Sevilla potřebují nakupovat levně a prodávat draze. Proto se čas, který věnujeme určení skutečné hodnoty hráče, vyplatí. Fotbalový trh je jako burza. Nakoupit v období propadu (hráč je po zranění, nemá důvěru trenéra...) a prodat v době, kdy hráč dosahuje sportovního vrcholu."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace