Dokáže Xavi v Barceloně vyřešit všechny problémy?

Xavi (marca.com)

Ani po čtyřech zápasech s Xavi Hernándezem na lavičce se Barceloně nepodařilo najít cestu z krize. Bilance dvou výher, jedné remízy a jedné porážky může být zavádějící. To co ale může být z čísel patrné je fakt, že ve všech těchto zápasech Barca musela bojovat o výsledek více, než by měla. Nebo alespoň více, než byla donedávna zvyklá. Jaké jsou hlavní problémy, které musí Xavi v pozici hlavního trenéra řešit?

Skutečnost je taková, že Xaviho rukopis je patrný v přístupu k utkání, ale coby hlavní trenér zatím vyřešil minimum problémů, se kterými se Barca potýká od začátku sezóny. Problémy, na které byl krátký i jeho předchůdce Ronald Koeman.

Útok

Barcelona má od začátku sezóny problémy se střílením gólů. V polovině zápasů s Xavim na lavičce nedokázala ani jednou skórovat a v dalším se jí to podařilo z velmi pochybné penalty. Tým potřebuje útočníka jako sůl. Zranění týmové náladě zrovna nepřidávají a žádný ze tří trenérů, kteří se na lavičce Barcy objevili, nenašel na útočnou mizérii katalánců řešení. Je to barcelonský problém číslo jedna. A pokud se rychle nevyřeší, Barca riskuje, že se nedostane na pozice zajišťující v příštím roce Ligu mistrů.

Obrana

Další problém, který tým provází celou sezónu. Soupeři zpravidla stačí ke vstřelení gólu proti letošní Barce velmi malé úsilí. Samotní hráči Barçy si to uvědomují a nebojí se problému mluvit. Pod novým trenérem jsou hráči trochu zdrženlivější, ale ten, kdo nemlčí, je naopak právě Xavi. Na konci utkání s Realem Betis přiznal, že ho inkasovaný gól hodně vytočil. Situacím, po které padla branka, se totiž pečlivě věnovali v tréninku.

Zázraky Ter Stegena

Ve fotbale je vždy potřeba počítat i se štěstím. Je to neovlivnitelný faktor, který tu však je a hraje svou podstatnou roli. Z nějakého důvodu se Ter Stegenovi v letošním ročníku nedaří tak, jak jsme na to u něj byli zvyklí v jiných sezónách. Proti Espanyolu si nějaké drobné štěstí vybral, ale opět to nebylo nic slavného.

Memphis Depay

Nizozemec měl být přidanou hodnotou letošní Barçy. Jeden z těch, který dokáže strhnout i všechny ostatní. Nestabilita jeho výkonů mu však zabránila stát se vůdcem, kterého Katalánci hledají. Tým potřebuje někoho, kdo by dokázal zazářit častěji.

Zranění

Někteří fanoušci i experti vidí množství zranění jako počátek všech problémů Barcelony v této sezóně. Zranění, která hráče provází, jim i celému týmu nedovolují předvést potenciál týmu. Obzvláště krutě si osud pohrává s útočníky a trenéři Barcelony jsou nuceni tyto posty obsazovat "přeučenými" hráči jako v případě Desta nebo Gaviho. A pokud se stane, že se zraní i takový "náhradník", začne problém být gigantický.

Nenaplněná očekávání

Kromě výše zmíněného Memphise Depaye postrádá Barcelona přínos hned několika dalších hráčů. Takových, kteří měli převzít odpovědnost a vést tým, ale jejich přínos je zatím minimální. Nejmarkantnějším případem je Philippe Coutinho, nejdražší hráč v historii katalánského klubu. Nemůže najít své místo na hřišti a nedokáže se pořádně prosadit. Neměli bychom zapomínat ani na Ousmaneho Dembélého. Ačkoli občas protivníkům motá hlavu a naznačuje, že může být schopen vést Barçu, pravdou je, že se mu to zatím nepodařilo. A fanoušci jsou neúprosní. Velikost hráče je totiž dána tím, co na hřišti již předvedl a ne tím, co by snad mohl předvést.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace